Sous vide kuhanje

Oakey

Majstr
3. feb 2016
884
505
93
Zanima me kaj vse se da skuhati na "sous vide" način, poleg mesa in jajc?

Vse recepture, ki sem jih pogledal na youtube in drugod po netu bazirajo večinoma na mesu, pa še to običajno je medium ali rare pečeno. Je tak način kuhanja mišljen v glavnem za tiste, ki imajo raje slabo zapečeno-krvavo meso?
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
prakticno vse, prakticiram zadnja 3 leta (anova) in je top. Ampak, tukaj je treba planirat v naprej, ker se kuha vse vsaj dve uri. Lahko pa skuhas ksn dan v naprej in shocknes, das v hladilnik, potem pa samo dokoncas z brenerjem, na zaru what ever. Tlele je par ok linkov:



Pa se nekaj, rare ni ne slabo zapeceno ne krvavo.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sous vide se lahko uporablja tudi za zelenjavo, krompir ipd. in tu ni finta v nizki temperaturi ampak v vakuumu in zaščitnem vodonepropustnem sloju vrečke s čimer se zagotovi da zelenjava ne izgublja lastnih sokov in je tako bolj okusna. Enako oz. z enakim namenom lahko pripravljaš tudi meso pri temperaturah nad 70C (visoka temperatura) in ne bo nič rdeče (krvavo?), bo pa "kuhano" v lastnem soku.

Nizkotemperaturno sous vide se res uporablja za "krvave zrezke", ne pa samo za zrezke. Kuhaš lahko bilokatero živilo, ki rabi zelo natančen nadzor temperature ker želiš X ali Y. Recimo lahko kuhaš zelenjavo par ur na temperaturah pod 70C s čimer zagotoviš večjo vsebnost vitaminov, še vedno pa dobiš ven sočno in mehko hrano. Pa recimo kakšne ribe ali pa kaj podobnega, kar rabi dosti precizno temperaturno in časovni interval kuhanja.

V vrečko za sous vide lahko daš več stvari in jih potem kuhaš skupaj, recimo meso in zelenjavo in potem imaš komplet pripravljen obrok. Če si bolj "instant" lahko tako vrečko po kuhanju vržeš v hladilnik in potem naslednji dan (dni) pogreješ v mikrovalovki.

Torej idej kaj vse se da naredit s sous vide metodo je ogromno, je pa vprašanje kdaj ima smisel. Sam sem do sedaj uporabljal samo za trdo kravo (poceni govedina) ki se čudežno čez noč ali dve spremeni v (skoraj) uležano pljučno.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
V vrečko za sous vide lahko daš več stvari in jih potem kuhaš skupaj, recimo meso in zelenjavo in potem imaš komplet pripravljen obrok. Če si bolj "instant" lahko tako vrečko po kuhanju vržeš v hladilnik in potem naslednji dan (dni) pogreješ v mikrovalovki.

Prosim rec da se zajebavas?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ne se ne hecam, folk to dela! Velik lonec segrete vode (sous vide masina oz. slow cooker), obroke po vrečkah in potem vse skupaj v lonec. Ko je kuhano (ohladis z mrzlo vodo da ne delaš ledu v hladilniku) vržes v hladilnik in potem cel teden jemlješ vrečke in jih pogrevaš v mikrovalovki! V USA je to dokaj popularna metoda "zdrave prehrane". ;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
To je stvar definicije.

Imaš nizkotemperaturno kuhanje (vsako kuhanje ki je pod 100C oz. pod nivojem vretja) in imaš kuhanje v zaprti embalaži (vrečka). Če to združiš imaš sous vide, čeprav dejansko to originalno je res samo za kuhanje jajc in mesa oz. ostalih proteinskih stvari kjer loviš mejo med sočnostjo in denaturacijo beljakovin. Se pa danes uporablja izraz širše in v širšem kontekstu.

Tudi če ni to true sous vide in ne delamo noter fancy hrane ki zahteva 57.5C zato da je idealna je v kontekstu te teme da se pove kaj se da iz mašine za "vzdrževanje temperature" (sous vide grelec za vodo, pečica, slow cooker) in na kuhanje odporne vakuum vrečke naredit. To je to kar avtor sprašuje ane?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Čisto tako me zanima: a to da pa se v "neki PVC vrečki" vse skupaj cmari in da se potencialno izločajo "sestavine te vrečke" pa vas nič ne skrbi?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Vrečke so namenske in ne niso iz PVCja, danes so več ali manj vse za sous vide tudi BSA free. Tako da neke silne razlike na tvoje zdravje če poješ enkrat na teden zrezek iz vrečke nebi smelo bit. Če se pa sekiraš se pa začni pri ostali hrani ki je v stiku s plastiko, od tistih najbolj očitnih plastičnih embalaž do raznih tetrapakov, alu piksen ipd. ki so vse tretirane s plastiko. In ko se res zasekiraš ne pozabit da večina vode danes priteče po pipi iz plastičnih cevi! ;)
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Jaz se ne sekiram, jih pa poznam nekaj s slow cookerji pa vsi neki eko-cigu-migu friki, pa proti 5G, da ne naštevam dalje. ;)

Malo je razlika ali se kuha v plastiki, ali teče po njej hladna voda.
 
  • Všeč mi je
Reactions: zaseka

Oakey

Majstr
3. feb 2016
884
505
93
Razlog mojega vprašanja je v tem, da imam možnost dobiti ta kuhalnik za 50eur, hkrati pa ne pojem tako veliko mesa, oz. ga res zelo malo pojem (z izjemo rib).

Všeč mi je ideja počasnega nizkotemperaturnega kuhanja kjer naj bi ohranil boljši okus, se pa vprašam koliko je zame to sploh uporabno, glede na to, da mesa ne jem skoraj nič. Morda kdo ve kaj več o tem ali se res splača kupit tak pripomoček, da se mi ne bo potem nabiral prah na njem samo zato, ker ne bi vedel kaj kuhat z njim, ali pa bi bila razlika v okusu minimalna. Tako kuhane hrane še nisem jedel.

Ali je npr. zelenjava (ali kaj drugega) res toliko bolj okusna, če je kuhano na tak način?

EDIT: luciano me je že prehitel z reklamo.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Zanima me kaj vse se da skuhati na "sous vide" način, poleg mesa in jajc?

Vse recepture, ki sem jih pogledal na youtube in drugod po netu bazirajo večinoma na mesu, pa še to običajno je medium ali rare pečeno. Je tak način kuhanja mišljen v glavnem za tiste, ki imajo raje slabo zapečeno-krvavo meso?
Sicer sem malo pozen, ampak vseeno... Me veseli, da nisem edini, ki mu je všeč sous vide način priprave hrane (pri meni predvsem mesa).
Jaz na youtube kanalu spremljam tega tipa. Ima vrhunske recepte in eksperimente....
Sous vide everything
 

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Jaz se ne sekiram, jih pa poznam nekaj s slow cookerji pa vsi neki eko-cigu-migu friki, pa proti 5G, da ne naštevam dalje. ;)

Malo je razlika ali se kuha v plastiki, ali teče po njej hladna voda.
Ja, nazadnje sem eno tako punco povprasal kako je lahko eko in stuff, ko ima samo se pol teflonskega premaza na ponvi kjer je pekla lososa. Na fucking ponvi, ki stane ne vem, steko cigaretov pa sem rekel prevec
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Da obudim temo...

Koliko je pomembno natancnost temperature?

Recimo da recept zahteva 57°C za kuanje mesa.

Recimo da bi jaz to probal improvizirat in skuham isti kos mesa v pecici pri 60°C. Dam v pecico lonec z vodo in pustim notri malenkos manj kot je navedeno?
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
884
505
93
Kar je meni znano je natančnost temperature precej važna, ker se meso zelo dolgo kuha in je lahko rezultat pri 3 stopinjah višje temperature že drugačen. Kako zelo drugačen je pa odvisno od tega kaj kuhaš in kako dolgo kuhaš.

Poskusi pa boš videl kakšen je rezultat.... mogoče poglej še mal po youtubu
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Da obudim temo...

Koliko je pomembno natancnost temperature?

Recimo da recept zahteva 57°C za kuanje mesa.

Recimo da bi jaz to probal improvizirat in skuham isti kos mesa v pecici pri 60°C. Dam v pecico lonec z vodo in pustim notri malenkos manj kot je navedeno?
Iz prakse... Goveji steak, nekje dobra 2 do 2,5 cm debel.
2 uri na 54°C je rezultat medium rare, 2 uri 57°C pa je medium, sem ga dal tudi na 60°C za 2 uri, pa je bil le še rahlo rožnat.
Ko ga delam za sebe, nastavim temp. na 54, ko pa delam še za svojo gospo, pa me še pri 57°C nekoliko grdo gleda, zato zadnje čase, če delam za oba, raje dam še kakšno stopinjo višjo temp.

Kako se bo obneslo v pečici, ne vem. Ti pa priporočam, da rizkiraš dobrih 60 € in si sous vide stick naročiš preko interneta, jaz sem ga kupil na Amazonu (no name znamka - Aicok, dela pa vrhunsko za ta denar).
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Hvala za infote iz prve roke.
Bom pogledal po netu, pa se bom odlocil....