sopotnik v avtomobilu?

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Ali kdo ve kje v zakoniku je določeno da sopotnik ne sme sedeti na zadnji klopi temveč poleg voznika, če je edini potnik poleg voznika v avtomobilu. Ali je to floskula in slab dan policaja ali to drži. Sicer kazni nisem dobil ker je bil pripet a vseeno me zanima če to drži.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.668
6.708
113
pri taščici
Tole pa.mi diši na floskulo. A za otroke potem to tudi velja?
Čeprav v RS je možno marsikaj.
Potem se "predsedniki in direktorji" sedaj ne smejo več zadaj desno voziti? (Ce pred njimi ni sovoznika)

Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Tale je pa zelo "lovska". Me pa res zanima, če bo kdo izvohal, da bi kaj takšnega lahko držalo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.622
113
še v SLO - ampak komaj
Si mu že kaj sikal nazaj in je moral nekaj najti.
tongue-1.gif

Drugače pa policaja to nima kaj kje brigati kje kdo sedi - razen če honorarno dela za FURS in išče tiste, ki na črno delajo za Uber.
Mimogrede - se splača ta posel?
grin1.gif

Razeeeen - a je sedel za tabo ali desno zadaj?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.575
4.494
113
49
Na sončni strani ALP
Si ziher, da nista bila oba malo pod gasom?!
nahrung002.gif

Kaj drugega ne najdem...
17758-icon_confused.gif

Citat:

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo in 68/16)

88. člen
(prevoz oseb)

(7) Na sedežu poleg voznika ni dovoljeno voziti osebe, ki je očitno pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Ali kdo ve kje v zakoniku je določeno da sopotnik ne sme sedeti na zadnji klopi temveč poleg voznika, če je edini potnik poleg voznika v avtomobilu. Ali je to floskula in slab dan policaja ali to drži. Sicer kazni nisem dobil ker je bil pripet a vseeno me zanima če to drži.
Buca...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Drži. Pa če greš iz trgovine, mora biti vrečka v prtljažniku na desni strani, zaradi razporeditve teže. Če je sopotnik v avtu, spredaj desno seveda, mora biti pa vrečka na sredini.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Si mu že kaj sikal nazaj in je moral nekaj najti.
tongue-1.gif

Drugače pa policaja to nima kaj kje brigati kje kdo sedi - razen če honorarno dela za FURS in išče tiste, ki na črno delajo za Uber.
Mimogrede - se splača ta posel?
grin1.gif

Razeeeen - a je sedel za tabo ali desno zadaj?

Sedel-a je za mano zadaj pripeta, sem bil prijazen korekten, (nismo bli natruskani smo bili pa v vinorodnem okolišu.) lepo pozdravil in vse sem smernik dal malo prepozno za zavijanje in me je ustavil to je vse, ker sem skoraj spregledal odcep to sem mu tudi povedal da me je navigacija zheblala.

Vglavnem hvala, sem sam šel gledat zakonik pa tega nisem našel. Zato sem rekel da še tukaj povprašam vem, da kar nekaj naših modrih mož bere forum pa ziher bo kdo vedu kaj več povedat.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.622
113
še v SLO - ampak komaj
Mogoče ti pa je samo hotel povedati, da je prevoz potnika(ce) za voznikom nevaren iz vsaj dveh vidikov:
1. škoduje vozilu, saj je enostransko obremenjeno in tako trpijo deli na levi strani bolj kot na desni
2. prometne varnosti
a) zaradi zgoraj navedenega slabša lega na cesti - torej nevarnost zleta v ovinku ali ustvarjanje zastojev, ker se ne more doseči polna hitrost
b) povečana nevarnost poškodbe voznika v primeru nesreče. Ta je sicer manjša, če je potnik privezan, je pa še vedno večja, kot v primerih, ko sedi spredaj ali desno zadaj

Ti si ga pa čist narobe razumel ...
tongue-1.gif