sončna elektrarna

jest5

Guru
18. avg 2007
26.342
-8.955
113
Ce bo SC uspelo prinesti skatlico, bodo tudi mojo.
Ce ne bom prej spokal od njih
Glede na kruvulje cene, bodo kar precej omejeval. Se hojim da ne bodo se ene take jame si skopal kot smo si jo s TES 6 in co2 kuponi
Tvojo bodo(če sploh bodo-a niso zdej nekej uredili financiranje) vseeno veliko manj, kot se bodo njihove.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.290
6.563
113
Zakaj jih potem postavljajo????

Verjetno da denar pač kroži, sploh če bo v verigi kak "StarSolar".

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
404
193
43
Glede sostanja pa
Po eni strani nam tupijo kaksne tezave v omrezju povzrocajo netmetering elektrarne (predvsem zbijajo ceno ostalim proizvajalcem), po drugi strani pa ima HSE zeljo postavljat MWh velike SE (drava, sostanj...)
Torej, njihove SE bodo pomagale uravnavati omrezje, SE fizicnih oseb pa jim delajo sive lase.
Zanimivo.
Jaz danes verjetno ne bi več postavljal SE, ali pa pol manjso z baterijo.
Koristil bi dinamicno ceno in baterijo.
Pa seveda ob nizkih cenah elektrike poskusal rsbiti cimvec elektrike (polnjenje ev, morebitno ogrevanje vode, ce bi imel talno, bi zagotovo opoldne "pregreval" tlake ponoci pa grel minimalno (s tc, nizji cop ponoci)
tole je čisto preprosto...

ko gre zaslužek v njihovo "kasico-prasico" je vse ok,
ko pa mimo njihove in v tvojo, pa je problem velikanski!

(teh par % razlikce v proizvodnji celotne energije, ki tako nastaja čez dan, ko tako industrija deluje,... je pa ničnih)

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.620
7.235
113
pri taščici
Rinemo v dodatne SE katerih imamo ze tako prevec in v dodatne TC ksyerih imamo tudi ze prevec.
Naj naredijo kaksno pametno kogeneracijo.
Ali pa dajo visoke subvencije za njih.
Pa bodo zglihal krivuljo cene preko dneva in leta.

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

jest5

Guru
18. avg 2007
26.342
-8.955
113
Mi (lastniki SE) ki največ energije proizvedemo ravno v tem času imamo amortizacijsko dobo 6 do 9 let. Kakšna bo ta doba, če imaš v bistvenih časih izklopljeno SE?
Ti si recimo plačal konkretno provizijo za postavitev SE. Oni niso. Že to jim razpolovi amortizacijo.
Recimo paneli so pri količinskem nakupu že 50€ po komadu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.290
6.563
113
Ti si recimo plačal konkretno provizijo za postavitev SE. Oni niso. Že to jim razpolovi amortizacijo.
Kaj???

A oni dobijo po nabavni ceni???? Razumem, da je cena po kilowatu manjša, zaradi velikosti, samo, da jim nekdo to postavi na dvorišče for free, to pa komu drugemu razlagaj. Vsake toliko časa pogledam kaka javna naročila in vem kako to gre.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.968
283
83
Slovenija
...ko si že merimo kdo ima daljšega, a ni bolj merodajen podatek od dnevne pridelave (ki je odvisna od velikosti SE) sam "izkoristek" SE glede na moč? Se pravi, jaz imam napravo z vršno močjo 11,57kWp. 19.3. je pri nas dan trajal 12h 10 min in sem pridelal 79,26 kWh, pomeni 6,85kWh na 1 nameščen kW SE.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.949
688
113
Ja to bi boljši izračun, samo vseeno imaš še velik vpliv položaja SE glede na trenutno višino sonca, vpliv okoliških stavb, starost SE...

Pri meni je bilo včeraj 60,5kWh z 9,55kW elektrarno, torej 6,33kWh na 1kW inštalirane...
Dan prej pa 62kWh / 9,55kW = 6,49 kar je nekako max v tem obdobju...

Schime

Guru
22. nov 2008
2.056
819
113
Kakšno merjenje k****v. Jst mam na konc leta 3MWh viška. To je edin važn. Še šenkam jih pa me boli zmerjen k***c. :valjamse: