sončna elektrarna

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.172
3.817
113
In lepo takrat, ko te ni doma še kWh-je prihraniš in z nizko položnico pomahaš sončkarjem, ki jih je udarila omrežnina.

• Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.819
3.440
113
Jaz kaj dosti skrbi s tem nimam, razen, da jo pač 1x na leto dam oprati. Sem že razmišljal, da bi nabavil svojo palico in metlo, 13 metrov dolžine, ampak so zadeve 500+ eur. Proti špicam ne morem nič, ker bojo baterije že precej uboge, ko bi prišel na 0, bom pa, če že moram plačevati 17 kW, do 17 kW tudi porabljal. Trenutno imam še nekih 650 kWh rezerve, tako, da se ravno lepo pokrije. Porabimo pa tam nekje 2100 kWh mesečno.
Je pa seveda razlika, da se meni SE poplača praktično tam nekje v 5 - 6 letih, en moj sorodnik pa ima leseno hišo, gretje s TČ zrak voda, izolacija v stenah, fasada zunaj in sedaj, ko je razmeroma hladno plačuje tam okrog 80 eur elektrike. Njemu se SE praktično nikoli ne pokrije, ker bo že skoraj za odpis, ko bo prišel na nulo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.225
6.766
113
Zakaj ne bi šel na dopust, ce imas SE? Kje je vzročna povezava?

In se enkrat, SE nima nikakrsnega vpliva na omreznino. OK, ni tok med ušesi, da bi sam do tega prišel, ampak da se še vedno ne usede, ko nekdo ze 5x to pove, je pa čist drug level vakuma.

Kake zakljucke eni tu delate. Ce imas SE, pa ni dopusta ( :oops1: ), pa poloznice so zaradi tega višje.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.045
852
113
Ma lej - zdej nam “privoscijo”, k nam je sla omreznina gor (hudo iz 12 bom prisel na nekih 40-50€ - mislim da zmorem)..
me zanima tale debata, ko se cene elektrike sprostijo.. takrat bo sele gorelo tole..

sej lohk se gremo tud kontra - zakaj vlada z mojim davkom omejuje in sofinancira nizjo elektriko ostalim.. nej mal manj po dopustih hodijo pa si nabavjo svoje SE. #sarcasm_off

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.225
6.766
113
Ja, vem...

Za Božička/deda Mraza, katerikoli jim je ljubsi, jim podarjam svoj delež pri sofinanciranju njihovih kWhjev (in to z veseljem, vsak december stalam za povprecno placo pomoci potrebnim, tole je malenkost) in sigurno jim ne bom jemala skodozeljnega nasmeska s ksihta, ceprav je malo misplaced. Mislim, da za ene ne bi mogla izbrati darila, ki bi se ga razveselili bolj.

Meni je pa lepo, da se v teh prazničnih casih vsi najdemo neko zadovoljstvo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
A mi lahko nekdo na easy razlozi ( sem v tujini pa ne spremljam),.. zakaj je sla omreznina iz 8.26€ na 30.3€..
A to bo sedaj celo zimo tako?

Porabe ni bilo nič, je vse elektratna naredila :O

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.885
6.044
113
Jaz mislim, da ste se nafu.kal ko zeci s soncno, samo priznal zdaj itak ne bo nihce. Sem bil na enem seminarju, kjer so bili vodilni predstavniki elektro podjetij pri nas in so nakazali, da je doma nima nihce. :valjamse:

Jaz ravno podpisujem novo pogodbo z Energijo plus. Na začetku sem verjel, da se bo suncontract širili na Hrvaško in bom viške lahko prenašal tja. Zdaj sem 9MW viškov potalal med znance v zameno za kak špricer, če se bodo spomnili. Kar se tega tiče sem se zafrknil.
Kar se same elektrarne tiče, sem se tudi, ampak se bo naslednje leto poplačala, za naprej pa upam da bom vseeno na boljšem kot če je nebi imel.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.225
6.766
113
Preberi prvih par strani te teme. Iz leta 2020. Se je ze tole napovedalo. Takrat je kazalo celo, da bo res drazje SE imeti, zdaj so zmutili tako, ker trenutni garnituri to bolj ustreza, da so prihranili marsikaj sonckarjem. Kamot bi speljali, da bi se placevalo omreznino ne samo za prevzem stroma, ampak tudi oddajo. Pa še OVE+SPTE ne bomo placevali, ko pride z marcem nazaj. Kaka druga opcija, ki jim lastna rit ni tok odvisna od soncnih elektrarn, pa bi plačeval se več. Pa malo orej bi se začelo, ne da se je prestavljalo pa prestavljalo.

• Všeč mi je
Reactions: jest5 in ptice

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.474
3.588
113
Zakaj ne bi šel na dopust, ce imas SE? Kje je vzročna povezava?

In se enkrat, SE nima nikakrsnega vpliva na omreznino. OK, ni tok med ušesi, da bi sam do tega prišel, ampak da se še vedno ne usede, ko nekdo ze 5x to pove, je pa čist drug level vakuma.

Kake zakljucke eni tu delate. Ce imas SE, pa ni dopusta ( :oops1: ), pa poloznice so zaradi tega višje.
Kaj si se najdla v zapisu?
Itak, da je položnica višja od tvoje, če sam porabljam. To, da ne greš na dopust, si pa ti ven privlekla. Napisal sem, da rajš kam grem, (magari k sosedu na pir) kot, da se z buljenjem v tabelce ukvarjam in odčitavam podatke in jih premetavam.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.819
3.440
113
Preberi prvih par strani te teme. Iz leta 2020. Se je ze tole napovedalo. Takrat je kazalo celo, da bo res drazje SE imeti, zdaj so zmutili tako, ker trenutni garnituri to bolj ustreza, da so prihranili marsikaj sonckarjem. Kamot bi speljali, da bi se placevalo omreznino ne samo za prevzem stroma, ampak tudi oddajo. Pa še OVE+SPTE ne bomo placevali, ko pride z marcem nazaj. Kaka druga opcija, ki jim lastna rit ni tok odvisna od soncnih elektrarn, pa bi plačeval se več. Pa malo orej bi se začelo, ne da se je prestavljalo pa prestavljalo.
Torej bi morale oddajo plačevati tudi vse elektrarne v Sloveniji. Sicer je to na koncu iz levega v desni žep.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.172
3.817
113
Tisti, ki piše, da je sončkarje udarila omrežnina ne ve, da je to dogovorjena moč za časovni blok od 1do 5.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.623
1.028
113
Torej bi morale oddajo plačevati tudi vse elektrarne v Sloveniji. Sicer je to na koncu iz levega v desni žep.
Normalne elektrarne... Kar sončne niso, lahko svojo proizvodnjo Garnatirajo ne glede na vreme...
To sončničarji ne boste mogli nikoli...
Če Običajna elektrarne ne dobavi točne pogodbene količine (po dogovorjenem profilu moči in časa), jo mora kupiti drugje (seveda jo ponavadi plača dražje, kot je njena proizvodnja cena). Če tega ne zagotovi plača pogodbene penale...

Šončinčarji ne nudijo nič od tega, tudi panalov ne plačujejo

• Všeč mi je
Reactions: jest5

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.967
6.862
113
pri taščici
Treba bo pri narodu spreminjat "navade" porabo elektrike.
Ce bi bili vsi "posteni" , bi narod strom nucal takrat ko bi ga bilo viska, po neki sindikalni ceni. Zvecer ob 7h bi pa sam porocila gledal na mobitelu (da ne bi prevec elektrike ponucal na TV) pa bomo ponoc mobitel filal.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.225
6.766
113
Kaj si se najdla v zapisu?
Itak, da je položnica višja od tvoje, če sam porabljam. To, da ne greš na dopust, si pa ti ven privlekla. Napisal sem, da rajš kam grem, (magari k sosedu na pir) kot, da se z buljenjem v tabelce ukvarjam in odčitavam podatke in jih premetavam.

Vsak ima svoj hobi in svoje sposobnosti. Jaz npr danes, sem sfurala tabelice, kosilo pri nas in zdaj gremo naprej k sosedu na yet another RD. Vmes sem pa se bajto pospravila pa zehto zložila, se malo učila in še mi je cajta ostal se s Holobistom in s tabo pregovarjati. Nismo vsi enakih sposobnosti in omejitev...

Kot "grem kam in se relaksiram", sem pa res mislila, da mislis dopust. Ponavadi je to v igri in sem, sori, zmotno predpostavljala, da na to ciljas. Ker ponavadi se na to cilja. Se opravičujem še enkrat. Tle sva in sync, meni tudi drugace ni treba bežati od doma, sa se relaksiram. Oziroma moje tabelice so relaksacija za mene.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Koliko pa ti pade proizvodnja zaradi tega?
Precej, če je opazno umazana. Koliko pa je in kako pogosto je treba čistit, je pa zelo odvisno od lokacije (a je zraven kaj, kar v zrak oddaja nadpovprečno delcev, od travnikov z veliko cvetnega prahu do sosedov ki v peči kurijo svinjarijo ...), pa od naklona strehe. Moja je bolj strma, kot povprečje, in po 2 letih kljub bližini AC in precej cvetnega prahu (vidim po strehi nadstreška in celicah na kolesarnici, ki so pa bolj položne, okoli 25 stopinj) še ni potrebe po čiščenju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Normalne elektrarne... Kar sončne niso, lahko svojo proizvodnjo Garnatirajo ne glede na vreme...
To sončničarji ne boste mogli nikoli...
Če Običajna elektrarne ne dobavi točne pogodbene količine (po dogovorjenem profilu moči in časa), jo mora kupiti drugje (seveda jo ponavadi plača dražje, kot je njena proizvodnja cena). Če tega ne zagotovi plača pogodbene penale...

Šončinčarji ne nudijo nič od tega, tudi panalov ne plačujejo
Zato je odkupna cena zanje po navadi nizka, ker na trg dajejo takrat, ko je elektrike dovolj.
Izjema vsega skupaj je seveda stari net-metering, ampak to je pač del subvencije oz. pozitivne diskrminacije. Tako, kot subvencije za TČ, rumeni pas za javni prevoz ali HOV ali pa recimo zastonj parkiranje med polnjenjem EV. In podeljevanje te subvencije se je pač izteklo, še vedno pa velja za tiste, ki jim je bila odobrena. Tako kot poceni eko kredit še vedno plačuješ po subvencionirani OM tudi, ko sam razpis sicer zaprejo in se nanj novi ne morejo več prijavit.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.501
2.415
113
Pomurje
V bistvu vsi plačujemo štrom ki ga ti ta hip kuriš, da te v jajca ne zebe. Ampak pustmo detajle.
Imaš drva suha na 15% lesne vlage? Ali svinjaš kot velika večina štadlerc in českih, poljskih priblizkov peči na drva?
Da o kaminih ne govorimo

Malo pobrskaj po glavi, s čim kuhaš ko je sonce in koliko si ti naredil EE za ljudi okrog sebe.

• Haha
Reactions: nemenabijat