sončna elektrarna

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.285
1.217
113
www.adriamedia.si
V času, ko bom sistem odplačal (če računam višje zneske na položnici zaradi večje omrežnine), bo baterija že za odpis, če po sreči ne crkne še nič drugega. Obenem bi moral tole spet reševati čez kredit, kar ni ravno ideja, ki me navdušuje.

Lahko sicer okvirno napišeš, koliko bi stal sistem, ki bi ga bilo možno prigraditi na Solaredge 25K z 20kW panelov (2 panela na optimizator), ki bi zagotavljal 3 fazno napetost v primeru izpada elektrike (brez, da opaziš izpad) za čas recimo 1 ure ob porabi 10 kW in za glajenje špic. Predvidevam, da pod 10k EUR se tukaj težko karkoli pogovarjamo.
Pogledam jutri na firmi in ti napišem sporočilo

B81

22. jul 2007
37.318
10.678
113
Jaz mislim, da ste se nafu.kal ko zeci s soncno, samo priznal zdaj itak ne bo nihce. Sem bil na enem seminarju, kjer so bili vodilni predstavniki elektro podjetij pri nas in so nakazali, da je doma nima nihce. :valjamse:

Odvisno. Mene bo elektrika stala na pamet med 500 in 1000 letno, porabim pa 18 MWH, SE je stala ca. 14k eur.
Po koliko imamo oz. bo 1 MWH elektrike? So o tem tudi kaj govorili na seminarju?

sad

Guru
24. avg 2007
21.097
9.744
113
Jaz mislim, da ste se nafu.kal ko zeci s soncno, samo priznal zdaj itak ne bo nihce. Sem bil na enem seminarju, kjer so bili vodilni predstavniki elektro podjetij pri nas in so nakazali, da je doma nima nihce. :valjamse:

Osebno poznam vodilnega v eni od elektro distribucij in ima sončno že več kot 15 let na strehi.
Imam 4 kolege, ki delajo v elektro distribuciji in trije imajo sončno. Niso pa vodilni, tak ko tvoji.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.905
640
113
Vsak zase lahko izračuna ali se mu splača ali ne. Če je nekdo dal SE na streho brez, da bi vedel ali se mu splača ali ne je pač bedak...
Meni se bo investicija povrnila v cca 4letih... Če (ko) bo štrom šel gor pa še prej...

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.503
1.712
113
124
Te sončne so postale zdaj nekaj takega kot trampolini pred leti, bognedaj da bi bil slabši od soseda in ga ne bi imel.:)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.206
6.759
113
začetek novembra 2021 SE montirana za 11700€.
trenutno sem še 6468€ v minusu. Pri tem imam v mislih samo štrom. Pustimo še za 850€ nafte, ki jo je zdaj moj netmetering pokril.

Zdaj se malo hitreje seveda vse skupaj obrača, ko je EV. KO je šla na streho, sem bila, kot veste obsedena s tem, da se mora pokriti v 10 letih. Brez avta in s tem kar se dogaja, smo prišli na 6,5-7, no zdaj pa... Zdaj če je to definicija, da sem se naf.ukala, prav. Še kdaj.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.621
1.026
113
začetek novembra 2021 SE montirana za 11700€.
trenutno sem še 6468€ v minusu. Pri tem imam v mislih samo štrom. Pustimo še za 850€ nafte, ki jo je zdaj moj netmetering pokril.

Zdaj se malo hitreje seveda vse skupaj obrača, ko je EV. KO je šla na streho, sem bila, kot veste obsedena s tem, da se mora pokriti v 10 letih. Brez avta in s tem kar se dogaja, smo prišli na 6,5-7, no zdaj pa... Zdaj če je to definicija, da sem se naf.ukala, prav. Še kdaj.
Pa pripravi kake 3-4 jurje ko jo boš odpeljala na odpad...

Za odpadne panele kasirajo tolko kot za salonitke...

Od kje vem.. Sosed je demontiraj SE na JUBu po 9 letih obratovanja, zaradi nekvalitetnih spojev na panelih, ki so odstopali

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
232
90
28

Od kje vem.. Sosed je demontiraj SE na JUBu po 9 letih obratovanja, zaradi nekvalitetnih spojev na panelih, ki so odstopali
Jih pa raztaviš, aluminij prodaš, steklo ponucaš za rastlinjak, folijo pa zviješ in počakaš na bolše cajte

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.206
6.759
113

1. Če bo moj izvajalec takrat se brcal, jih bo moral moral zastonj prevzeti.

2. Bom vkalkulirala morebitne stroške brez skrbi. Lahko oziroma najbrž, da bo šlo za manjši setback. Če pa mi bodo vzeli netmering in bo strom spet smešno poceni ali kakršnakoli kombinacija tega, potem pa tudi, če gor ostanejo.

3. Opcija je pa seveda tista, s katero se bom ukvarjala,ko so tega pride. Zaenkrat, ko je eden shodil, je moja izkusnja take, da so starega res odpeljali zastonj in celo novega prinesli...

Schime

Guru
22. nov 2008
2.007
786
113
Cena za saloniko je max 400€/tono.
Paneli so pa tam po 20kg/kos. Pa za eno povprečno 13kW elektrarno je 32 panelov. Tko, da če je isto ne more biti taka cena.
Je pa tudi res kar je Jabe napisala, da ima izvajalec (kolikor vem je isti tudi pri nas) zapisano, da ima pogodbo z ZEOS d.o.o. in, da je razgradnja panelov brezplačna.
Zadnja opcija je pa bager pa zakopat. Isto kar naredijo na zbirnih centrih s salonitko.