solarna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.969
113
pri taščici
Kolikor sem seznanjen od julija lani ni več take računice za elektrarno(sosed delal zadnji moment). Koliko pa je cena panelov padla pa ne vem. MI je žal da nisem svaka nahecal za 500+m2 elektrarne lani ali še prej. Pa bi imeli pokojnino...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
1,5 leta nazaj se je še cuzalo po 350€/kWh. Sedaj "samo" še okoli 135€/kWh.
Končno so vsaj malo znižali subvencije za to zajedalstvo, od katerega ni nobene koristi(razen za lastnika, ki vleče denar)

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Da nisi merskih enot pomešal ?mislil si megavate, napisal pa kilovate

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Ce gre na streho vsaj 50 kw in je na idealni legi potem Bisol, Sonel, ... poklici vse ponudnike pa naj pridejo, naredijo meritve in ti dajo ponudbo. Tako boš še najlaže prišel do konkretnih podatkov, ker je za tako ponudbo ogromno spremenljivk, ki jih je potrebno dorect. Stanje ogrodja strehe, objekta, lokacija, oddaljenost trafota, soglasje elektra ....

Kot sem rekel... predlagam da si dobis cimvec ponudnikov in ti izdelajo konkretno ponudbo. Pazljiv bodi predvsem nato kdo ti ponuja v ceni tudi komplet dokumentacijo in soglasja. Te nanesejo dokaj velik delež v ponudbi. Nekako se ponudbe nesmejo razlikovati med sabo za več kot 10%. Če je, potem nekaj smrdi in je zadeve potrebno resno preveriti.

Lp .M.

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Ce gre na streho vsaj 50 kw in je na idealni legi potem Bisol, Sonel, ... poklici vse ponudnike pa naj pridejo, naredijo meritve in ti dajo ponudbo. Tako boš še najlaže prišel do konkretnih podatkov, ker je za tako ponudbo ogromno spremenljivk, ki jih je potrebno dorect. Stanje ogrodja strehe, objekta, lokacija, oddaljenost trafota, soglasje elektra ....

Kot sem rekel... predlagam da si dobis cimvec ponudnikov in ti izdelajo konkretno ponudbo. Pazljiv bodi predvsem nato kdo ti ponuja v ceni tudi komplet dokumentacijo in soglasja. Te naneseji dokaj velik delež v ponudbi. Snekako se ponudbe nesmejo razlikovati med sabo za več kot 10%. Če je, potem nekaj smrdi in je zadeve potrebno resno preveriti.

Lp .M.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.969
113
pri taščici
Midva bova itak brez pokojnin, vsaj tiste državne, oziroma bo drobiž v primerjavi s tem kar sedaj vplačuješ. Zato je treba poskrbeti za svojo.
In eni kupujejo avte za 30,(jaz ga imam za 3), drugi okoli sveta hodijo vsako leto, tretji ga zakadijo, nekateri bi v sončno dali. Zanimivo bo ko bo elektrika nekajkrat dražja kot je sedaj. In sem prepričan da bo alter generacija to dočakala.
Takrat se bo splačalo imeti svojo sončno, pa se čimbolj odklopit od trafota.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Če hočeš imet penzijo je treba hodit na šiht...

daj pejt nabijat poste v spam...
bonk.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Žal boš precej razočaran - solar je za lastno rabo praktično neuporaben.

SE_17.jpg

Tule lahko spremljaš delovanje elektrarne inštalirane moči 17 kW.

Tole je izhodna moč 17 kW elektrarne 9.3. malo čez poldne.
Kot vidiš, je bila maksimalna trenutna moč malenkost čez tri kilovate. Upoštevati moraš tudi, da je v času ko je zadeva zasnežena izhod čista nula in letos je bilo takega "delovanja" precej. Če hočeš tole imeti zase, rabiš še velik agregat ampak potem se vprašaš zakaj solar če pa vseeno (ja, tudi VSAKO noč) drug vir elektrike.
Teoretično se ti izide samo za razsvetljavo in kakšen laptop, potem pa je heca konec - hladilnik, skrinja,... odpade, klima za ogrevanje pa sploh.

Nazadnje urejeno:

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Ali mogoče kdo pozna zakonodajo?
Kakor sem slišal elektrike sploh ne smeš zadržati zase ampak jo moraš dajati v omrežje po 3x nižji ceni kot jo ti nato dobiš od omrežja... Ali obstaja kakšna možnost "skladiščenja" elektrike, da bi recimo čez dan nabiral ko je na pretek in porabljal preko popoldneva in noči (neke vrste akumulator)?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vsak akumulator 'skladišči' elektriko, vendar bo verjetno za domačo uporabo vse skupaj precej nepraktično (predrago)
Sam sem pred mnogo leti imel to urejeno na barki, dva močna akumulatorja (110Ah) in panel celic, za slabe dni pa Hondo 350 in je bilo elektrike vedno dovolj.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
ksz:
Sončne elektrarne v domačih okoljih načeloma ne skladiščijo energije. Pač pa jo takoj oddajajo v omrežje. Omrežni distributerji pa med seboj prodajajo/kupujejo viške mednarodno. Nekje pa pač v določenem trenutku višja poraba, kot drugje ...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Kakor sem slišal elektrike sploh ne smeš zadržati zase ampak jo moraš dajati v omrežje po 3x nižji ceni kot jo ti nato dobiš od omrežja... Ali obstaja kakšna možnost "skladiščenja" elektrike, da bi recimo čez dan nabiral ko je na pretek in porabljal preko popoldneva in noči (neke vrste akumulator)?

Seveda lahko imaš elektriko zase - fora je v subvencioniranem odkupu - elektro ti za oddan kWh plača približno trikrat več kot pa ti plačuješ elektru plus tega imaš zagotovljen odkup vse proizvedene elektrike, ne glede na porabo iz omrežja. Če boš tako elektriko kuril izključno za svoje potrebe, boš skozi okno vrgel lep kupček evrov.
Akumulacija je teoretično možna, praktično pa ti spet dvigne ceno solarne elektrike v nedosegljive višave.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri takih pogojih 3x cena elektrike za naslednjih 20 let ni čudno, da je solarna elektrarna že na strehi vsakega kurnika.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik cerko pravi:

Narobe si slišal. Elektriko ti energetske firme odkupijo za 3kratnik cene, kot ti jo potem prodajo nazaj. Tako da se ne rabiš zajebavat in sekirat z skladiščenjem ipd., ker boš delal 4x izgubo
grin1.gif