Sokovnik za grozdje

Car

POSTman
4. avg 2007
8.517
1.744
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Čisto preprost: Je vreden svojega denarja?
Ga upotabljaš samo za sočenje ali tudi za druge stvari? Kako soči zelenjavo, predvsem tršo, kakšen je izkoristek? Uporabljaš ali ti stoji v kotu, kako je s čiščenjem, imaš kakšne dobre recepte za sokove?
 

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
uporabljam, stiskam korenje in jabolka (plain and siple), če mam dober dan dam zraven še kakšen košček rdeče pese.
Izkoristek je odvisen predvsem od kvalitete sestavin. Od korenja ostane samo žaganje, nič sočnega.

Za kakšne banane je boljši kakšen smoothie maker, sicer pa ožemalnik kar zmaga
smile-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

nabavil sokovnik, dal notri grozdje in res ven pride super sok, problem je pa zelo cuden da ze cez dva dni ko se sok shladi je ze gaziral, to bi pricakoval od hladno presanega soka ne pa od pasteriziranega.
Sladkorja nisem dodajal ker je meni ze grozdje prevec sladko. zdej dvomim da bi tistih 100g sladkorja kot konzervans na liter ustavilo vretje?
Vrjetno je bil problem o tem da so bile steklenice na cca 20stopinj takrat ker je bilo pac vroce, tako da je pomojem problem v okoliski temperaturi samo tudi kleti v tem casu nimajo samo 10 stopinj.

steklenice sem polnil do kaksnega 1cm pod robom nisem sel cist na nulo.

Naslednje leto najboljs da dodam malo citronke za konzervans.

Tega ki je malo zavrel sem sel se enkrat zavret in je sedaj boljsi, malce je dobil na trpkosti
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Je potrebno sok prevreti, da se do konca speni in peno pobrati in precediti (vreti mora vsaj ene 10 minut).
Če bi ga vredu prevrel, bi tudi opazil, da ni več sladki in bi moral dodati cuker.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sok se cez paro samo iscedi iz tropin v flase in takoj naj bi flase tudi zapru. Vrel ga potem nisem niti nikjer ne pise da naj bi ga vrel ko pride ven. Sicer tekocina je vrela ko pride v flase.

Zavretega sem sedaj prevrel in se na zacetku full peni, potem se pa pena vstavi cez kaksnih 15min. Sedaj sem ga dal v flaso in v hladilnik pa da vidim ce bo zdrzal par dni.
Sedaj ko sem zavretega vrel ni vec okusa po vretju in dobi malce na trpkosti ampak sladek je pa isto full kot ko pride iz sokovnika.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
A flašo samo oprane ali tudi “pregrete” na 70-80 stopinj? Ker če so bile samo oprane, se ne rabiš čuditi, da je sok “zavrel”.

Druga opcija - po filanju v pečico in na 80 stopinjah pustiti 1-2 uri in potem pustiti “ohladiti” v sami pečici. Potem imaš pasterizirano (ja vem - mogoče malo pretirano samo sem pač ziheraš).
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
flase so nove, oprane prevrete.
Resn nemorem cist vrjeti v to da naslednji dan sok ki je bil vrel ze gazira.

V pecico pa nikol nisem dajal do sedaj niti nekako nimam moznosti

Sam pasterizacija je ko das ti notri sveo robo in pasteriziras na 70 stopinjah, tukaj pa pride ven vrel sok na steklenici se opeces v sekundi, to v bistvu sploh ni pasterizacija zato mije cudno kako lahko vsebina tako hitro zavre,
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če sok zavreš, fino uničiš vse, kar je v njem koristnega. :) Steklenice se pa sterilizirajo v pari v pečici. V pekač daš kak cm vode, noter postaviš flaše in greješ na 100 stopinj vsaj kake pol ure.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
V takšnem soku itak ni nič koristnega, ker če bi hotel koristne snovi, potem bi moral na vsak deci popitega soka še eno žlico tropin pojesti ...
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
vem ampak tako dela sokovnik, mogoce je pa to kar ven pritece 70stopinj, nemorm zmerit se pa fajn speces.

sicer ko ven pritece sok se ne peni total nic, to se je sedaj penilo pomojem zato ker je ze malo zavrel sok. skratka nimam moznosti regulirati koliko casa se sok pasterizira itd.

Sedaj v hladilniku se enkrat prevret sok je ok, sicer je se 2 dni ko si odpru zamasek siknilo ven, sedaj mislim da se je umirilo

Seveda kolega k je tak sok iz sokovnika direkt v flaso stekal in zapru mu drzi drugo leto, brez dodatkov.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Če piše da pasterizira potem je bliže 70C ja. Vseeno pri 70C na par minut nebi smelo toliko aktivnega preživet tako da bi naslednji dan že vrelo. Grozdje ima polno divjega kvasa in edina logična razlaga je da pasterizacija ni učinkovita se pravi se "sok" v celoti ne segreje preko 65C za dovolj časa ali pa je potem v stiku z problematično površino. Napiši model sokovnika da malo brainstormamo o tem kje bi bila težava.

Sicer pasterizacija takega rizičnega produkta kot je sok iz grozdja skoraj nujno rabi tudi konzervans, ki prepreči da bi mikroorganizmi ki so preživeli pasterizacijo spet začeli aktivnost presnove (ampqak da po enem dnevu že vre pa ni normalno). Sedaj kakšen konzervans izbereš je vseeno, vsi pa vplivajo na okus, je.bi.ga! Če ti je sok že sedaj sladek potem dodaj citronsko kislino. Alternativa je tudi daljše "pregrevanje", tudi kuhanje (vretje) ampak s tem uničiš "zdravilne" lastnosti soka (sicer grozdje je več ali manj sam sladkor). Če daš sok na hladno (hladilnik) tudi upočasniš aktivnost mikroorganizmov.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Vem jest to ze vse. Itak je plan pasterizirati ne vreti ker z slednijm unicis vse kar sok ima.

Sokovnik je 3 delni kjer se z vretjem vode naredi para in ta topi tropine in ven tece sok, old school, to ni na elektriko, vse samo od sebe dela in nimas kej regulirati. Lahko potem sok se enkrat skuhas ampak ga stem unicujes.

Sok ima sigurno vsaj 70stopinj ker se speces na flaso takoj.
Tudi doma ko sem prevrel za 15min sok sem napisal da se je penilo, potem skoraj ne vec, sedaj je v hladilniku 3- dan pa recimo da je stabiliziran pa ni cist ker je pena notri v flasi. Jest res nevem kako se lahko sploh kaj dogaja notri ce je in pasteriziran in kuhan in na 6stopinjah v hladilniku.

Nevem potem moram sam se pogledat koliko citronke moram dodat na liter soka, ponavad je za konzervanse 2% mase.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Tisto, kar priteče iz old school sokovnikov nima 70 stopinj.

Pa tuđi 70 stopinj je premalo za pasterizacijo.

Iz sokovnika v čiste, prej pregrete flaše in nazaj v pečico na 80 stopinj za “kako uro” in bo mir.
 

stole

Pripravnik
28. mar 2008
166
14
18
Tko je moja mama delala s to razliko,da jih ni nikoli dala še v pečico,pa se ni nikoli pokvarilo,pa tud noben ni mel želodčnih težav po pitju,je pa tudi res,da smo bili mi bolj odporni kot je sedanja mladina.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz
sem prisel do zakljucka da v vecini steklenic je sok bolj svetel, v dveh pa temnejsi zgleda ostanki na dnu ki imajo vec deleza grozdja in ta je zavrel, vrejtno bo tudi druga temnejsa flasa, to bom se probal, ostalo pa BP
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Mi sok še vroč polnimo čisto do vrha steklenic (s "kupčkom") in zapremo. Ko se ohladi, ga potegne skupaj za kak štamprle in se zaprt nikoli ne pokvari.