Sodna terjatev

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Pozdravljeni,

Imam sodno terjatev, izdan je bil ze sklep o izvržbi na premozenje in opravljena sodna cenitev. To terjatev, ki je visoka, zelim poplačati in zbiram sredstva. Ali lahko zaprosim sodisce za odlok prodaje imetja, najprej z delnim odplacilom in nato se v nekaj obrokih do kompletnega popracila dolga...

Koliko casa traja od sodne cenitve do tega da ti hiso prodajo na drazbi? Ali te sodisce sploh obvesti oz. zagrozi
Malo me je strah da bodo prisli kar brez kaksnega koli obvestila- Primer Vaskrsic me je streznil...

Prosim za nasvet...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Flacco pravi:
Primer Vaskrsic me je streznil...
zmaga.gif

Nekaj mi pravi, da kljub sklepu o izvržbi (še) nimaš odvetnika, ki je v tvoji situaciji edini pravi svetovalec? Čimprej se obrni nanj, če zadeva ni že prepozna.

Sodišče verjetno nima kaj odločat o delnem poplačilu brez soglasja upnika.

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Seveda imam odvetnika...

Zanima me samo, ali je po cenitvni se kaksen korak... ali ti kar rubijo nepremicnine...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
A nebi SEVEDA tega vprašal odvetnika? Aja... najbrž imaš inkasanta in ne odvetnika, najbrž bi ti za ta odgovor izstavil račun?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Najprej se bajta prodaja prvič, tedaj običajno ni nikogar, ker je še predrago, nato drugič, tu so že malo večje možnosti, nato tretjič...

imaš še čas, ampak ne zahtevaj tega pismeno od mene, nisem profi, sem pa imel osebne izkušnje
smile-1.gif

aja, stroški cenitve se bodo prišteli k dolgu, dogovori se z upnikom čim prej, da se izvršba ustavi (če ti kaj verjame).

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Hvala... Dolg bi rad seveda poravnal pred prvo dražbo...

Še vedno me pa zanima, ali dobim kakšno opozorilo po sodni cenitvi in pred prvo dražbo!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Počakaj da ti Snecer odgovori, od nikogar drugega ne boš tukaj dobil TOČNEGA odgovora. Torej ali počakaš na Snecerja sicer pa se obrni na človeka ki ga plačuješ za to.

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Ty... upam da bo odgovoril.

Malo me skrbi, da nism kar ze v prodajnem postopku, in jaz tega sploh nevem...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Flacco pravi:
Pozdravljeni,

Imam sodno terjatev, izdan je bil ze sklep o izvržbi na premozenje in opravljena sodna cenitev. To terjatev, ki je visoka, zelim poplačati in zbiram sredstva. Ali lahko zaprosim sodisce za odlok prodaje imetja, najprej z delnim odplacilom in nato se v nekaj obrokih do kompletnega popracila dolga...

Koliko casa traja od sodne cenitve do tega da ti hiso prodajo na drazbi? Ali te sodisce sploh obvesti oz. zagrozi
Malo me je strah da bodo prisli kar brez kaksnega koli obvestila- Primer Vaskrsic me je streznil...

Prosim za nasvet...

Mislim, da se delaš malo norca? ali pa ne.

Skopiral ti bom iz zakona.

Citat:

Odlog in ustavitev izvršbe

1. Odlog izvršbe

71. člen
(Na predlog dolžnika)

Sodišče lahko na dolžnikov predlog popolnoma ali deloma odloži izvršbo, če dolžnik izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku, v naslednjih primerih:
1. če je zoper odločbo, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba, vložil izredno pravno sredstvo;
2. če je vložen predlog za vrnitev v prejšnje stanje v postopku, v katerem je bila izdana odločba, ki je bila podlaga za dovolitev izvršbe;
3. če je vložena tožba za razveljavitev arbitražne odločbe, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba;
4. če je vložena tožba za razveljavitev poravnave, na podlagi katere je bila dovoljena izvršba;
5. če je dolžnik zoper sklep o izvršbi vložil ugovor;
6. če je dolžnik vložil predlog za razveljavitev potrdila o izvršljivosti;
7. če je izvršba odvisna od sočasne izpolnitve kakšne upnikove obveznosti, dolžnik pa je odrekel izpolnitev svoje obveznosti zaradi tega, ker upnik svoje ni izpolnil in tudi ni pokazal pripravljenosti, da jo sočasno izpolni;
8. če je dolžnik ali udeleženec v postopku zahteval odpravo nepravilnosti, ki so bile storjene pri opravljanju izvršbe;
9. če je dolžnik začel pravdo ali drug postopek zaradi nedopustnosti izvršbe (59. in 60. člen).

Sodišče sme na predlog dolžnika odložiti izvršbo tudi v drugih primerih, ko so za to podani posebno upravičeni razlogi, vendar najdlje za tri mesece in le enkrat.

Sodišče postavi na upnikov predlog za odlog izvršbe pogoj, da dolžnik zagotovi varščino, razen če bi s tem bilo ogroženo njegovo preživljanje ali preživljanje njegovih družinskih članov. Če dolžnik ne zagotovi varščine v roku, ki ga določi sodišče in ki ne sme biti daljši od 15 dni, se šteje, da je predlog za odlog umaknil.

Po tem kar si napisal ni izpolnjen noben izmed naštetih razlogov od 1-9, lahko pa je izpolnjen dodatni pogoj, okoliščina = posebno upravičen primer, vendar ne dlje kot za 3 mesece. Vmes pa poskušaš urediti zadevo.

V tvojem primeru pa pride v pošte tisto, kar ni naredil Vasrksič. Praviš, da imaš sredstva oz. da jih lahko dobiš.

Citat:

169. člen
(Predlog dolžnika, naj sodišče dovoli izvršbo na druga sredstva
ali na drugo nepremičnino)

Dolžnik lahko v osmih dneh od vročitve sklepa o izvršbi predlaga, naj sodišče dovoli drugo sredstvo izvršbe, ali naj opravi izvršbo na drugi nepremičnini.

Sodišče vroči predlog upniku, ki se lahko o njem izjavi v osmih dneh od vročitve.

Ko se upnik izjavi ali ko izteče rok za izjavo, izda sodišče sklep o predlogu. Zoper ta sklep ni pritožbe.

Sodišče ugodi predlogu, če dolžnik izkaže za verjetno, da bo terjatev poplačana z drugim izvršilnim sredstvom ali s prodajo druge nepremičnine.

Če predlaga dolžnik kot drugo izvršilno sredstvo izvršbo na plačo, pokojnino, invalidnino ali na druge stalne denarne prejemke, ugodi sodišče predlogu, samo če dolžnik izkaže za verjetno, da bo terjatev poravnana v enem letu od izdaje sklepa o dolžnikovem predlogu.

Če dovoli sodišče za izvršbo drugo sredstvo, ostane zaznamba sklepa o izvršbi na nepremičnino v veljavi, dokler upnikova terjatev ni poplačana.

Torej ravnaj v skladu s členom 169 in spiši takšne predlog in pripravi takšno finančno konstrukcijo, da boš lahko v enem letu poplačal.

Lahko pa prvo probaš z odlogom, da kupiš čas, potem pa še ta predlog pa gresta dve leti. Če pa ti odlog zavrnjeno pa se še pritožiš, da čas gre.

Sicer pa kot so že napisali, se z denarjem oglasi tam, kjer ti bodo nudili profesionalno pravno pomoč.

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Hvala za odgovore... čeprav ne razumem, zakaj bi se delal norca...

Še vedno me pa zanima, ali dobim kakšno opozorilo po sodni cenitvi oz. pred prvo dražbo!

Kako je pa z zastaranjem... sodba je bila pravnomočna l. 2007

I

Izbrisan uporabnik #488

Po ocenitvi sodišče izda odredbo o prodaji, na katero je možno še podati kakšno "pripombo", bolje rečeno pritožbo.

V odredbi je napisano kaj se prodaja in za koliko.

Izvršitev pravnomočne sodbe zastara v tem primeru leta 2017.

Čim pa je enkrat vložena izvršba, ki se ne sme prekiniti pa lahko teoretično traja "neomejeno".

Je pa res, da če bi se spis zaležal na izvršbi za npr. 10 let, lahko dolžnik že počasi predlaga izbris stare hipoteke, če so izpolnjeni še drugi pogoji.

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Koliko pa traja od cenitve do odredbe o prodaji... se opravičujem, ker postavljam ena in ista vprašanja, samo imam težko bitko z časom...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.759
113
pri taščici
Na www lokalnem sodiscu imas vse razpisane drazbe. Ce se ti ne da ze tja hodit, vsaj na netu poglej. Tudi ko je enkrat drazba objavljena se lahko ustavis drazbo tako da sklenes nek dogovor.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Torej ravnaj v skladu s členom 169 in spiši takšne predlog in pripravi takšno finančno konstrukcijo, da boš lahko v enem letu poplačal.

Lahko pa prvo probaš z odlogom, da kupiš čas, potem pa še ta predlog pa gresta dve leti. Če pa ti odlog zavrnjeno pa se še pritožiš, da čas gre.

Sicer pa kot so že napisali, se z denarjem oglasi tam, kjer ti bodo nudili profesionalno pravno pomoč.

Ponavadi upnik raje vidi denar kot cegle, tko da, če se prikažeš s spodobnim zneskom, se da vedno kaj dogovit in se da tudi za finančno konstrukcijo dogovorit. Na drugi strani so ravno tako ljudje in se v večini primerov obnašajo do tebe enako, kot ti do njih. Dobro vedo, da je ogromno ljudi v velikem dreku, mizerije gledajo vsak dan in verjemi, da ni nikomur do tega, da še enega na cesto spravijo. Prinesi šolde, predlagaj REALEN čas in dinamiko odplačevanja in se tega drži, bo vse OK.