Sodišče, prodaja nepremičnin

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ja a ni logicno? Ti imas 30% kupnine (naceloma baje vec kot 70% vrednosti ne dajejo) in gres na drazbo. Ce zmagas kot drazitelj gres na banko, banka da kredit in ko se napremicbina prepise nate se takoj gor nabije plomba banke. Je pa dobro ze prej na banki preverit svojo kreditno sposobnost.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sam ne vidim razloga, zakaj bi banke nakup prek dražbe obravnavala drugače kot klasični nakup. Prek dražbe je lahko problem le za kupca, če nima vnaprej vse zmenjeno z banko in se zgodi, da se postopek pridobitve kredita in nakazilo denarja vleče dlje kot je rok za plačilo kupnine.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja a ni logicno? Ti imas 30% kupnine (naceloma baje vec kot 70% vrednosti ne dajejo) in gres na drazbo. Ce zmagas kot drazitelj gres na banko, banka da kredit in ko se napremicbina prepise nate se takoj gor nabije plomba banke. Je pa dobro ze prej na banki preverit svojo kreditno sposobnost.

dejstva so precej drugačna. sam sem mislil podobno kot ti, ampak...

dejmo pustiti ob strani, da konkretnega kredita ne boš speljal tako hitro. zadeva gre pa takole.
na dražbo se prijaviš 20. aprila in plačaš 10%
dražba bo 8 maja in ti zmagaš
v tem trenutku veš, da moraš začet pogajanja za kredit oz urejanje kredita.
sodišče lahko izda sklep o uspeli dražbi 8 maja, 9 maja, ali pa šele 10 junija.
sklep se vroča 15 dni, 8 je pritožbe
potem sledi, če se ne motim rok za vplačilo preostanka. recimo 14 dni. lahko pa 30 dni.
vplačaš, pošlješ sodišču.
na podlagi dokazil o plačilu sodišče pripravi domik. lahko je dan, lahko pa dva meseca
in potem 15 dni vročanje, 8 dni pritožba.
in ko je to vse mimo da sodišče ZK nalog za vpis lastništva. zaznamba gre takoj, dejanski vpis pa mesec, dva...

torej od trenutka, ko banka da denar iz rok in ko si ti lastnik mine najmanj 46 dni. v praksi 60 do 90. s pritožbami pa pol leta, v pravem času leto.
misliš, da bo banka brez zavarovanja ta čas?

ne bo. prenos lastništva se pri dražbi dela dolgo po tistem ko si kupil, plačal itd. če je pa nepremičnina še polna, boš pa dolgo mogoče čakal, da se vseliš. in vprašanje v kaj se boš vselil.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Banke še kako financirajo nakupe nepremičnin na dražbah in te nepremičnine tudi jemljejo v zavarovanje. Še celo dodatne ugodnosti ponujajo za to. Ampak ne za nakup podrtije sredi haloz za katero živ bog ne ve v kakšnem stanju je, še manj pa koliko je v resnici vredna ampak pri večjih projektih, kjer že vnaprej sodelujejo s stečajnimi upravitelji, cenilci,....

Tako se je recimo prodala večina stanovanj v Kranju za Qlandijo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Ne nabijaj. Banke svoje terjatve konvertirajo v lastnistvo nepremicnin katere so imele v zastavu. Financirajo samo sebe oz projekte s poslovnim pridihom.
Imas hiso pid hipoteko x banke. Na drazbi vanka x ne bo vzela te hise za zavarovanje kredita nizjega od trenurnega dolga, kaj sele kaj dtugega.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Če malo karikiram, da boš razumel: Pisal sem da so hruške tudi rumene, ti pa odgovarjaš da je smreka listavec.

Napisal sem kot odgovor na trditev, da kar povprek banke ne kreditirajo nepremičnin, ki se prodajajo na dražbah. Kar še zdaleč ne drži. Zato sem navedel primer iz prakse pri katerem sem tudi sam sodeloval (pa ne kot kupec nepremičnine). Ne, banka ni sodelovala na dražbi, na dražbo so prišli kupci stanovanj, ki so se prodajala na dražbi. In vsi ti so dobili kredit pri banki (ne samo eni in ne samo tisti, ki bi bila vpisana na prvem mestu na konkretnem stanovanju).

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Z banko moras prej ugotovit sli te bodo kreditirali ali ne. To je vse, ce mene vprasas. En teden prej pa jasno ne gre cez. In se to, kakor gledam so na prvi cene prenapihnjene, na drugi smo tam tam z realno, na tretji gremo praviloma pod trzno. In ce ti tam rata dobit po izklicni pol pa res ne vem zakaj ne bi dali krede za podplacano nepremicnino.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ni. Ampak ti bos v nedogled trdil da je. Tko da nima smisla replicirat. Ti se zavezes da bos takoj ob pridobitvi lastnistva dovolil vpis plombe na nepremicnino. In to se notarsko overi. Ampak ja, ze prej se menis koliko so pripravljeni dat itd... Ni pa potrebno komplet zavarovanja iz drugega naslova urejat.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
???

Spremljam vsak dan, pa je vecina drazb narejenih tako, da je prva drazba 70% trzne cene druga pa ze polovica. Karkoli ze so izklicne cene postavljene ze na prvih nizje od trzne.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Konkretno
Jaz sem lastnik. Hisa gre na drazbo decembra. Hipoteka je od banke. Podpisal sem, da jo bom zavaroval in jo imam zavarovano. Zavarovanje potece januarja.
Hisa je na drazbi prodana decembra. Sklep o prepusu bo pravnomocen marca. Do takrat so ba hisi bremena.
Zavarovanje potece. Jaz ne placam novega, ker nisem lastnik.
Nov tut se ni v zk. Hisa zgori.

In ja, sam imam precej mlado izkusnjo s tem. Z vec bankami.

Tvoja uzkusnja pa je?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Zakaj banke hočejo zavarovanje za kredite, če so v preteklosti veselo dajale nezavarovan denar? Naj odjebejo s tem zavarovanjem, dajo naj dnar in to je to.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Nisi napisal točno ali ne razumeš:nezavarovane kredite so dajale NLB in podobne državne molzne krave...resne (privatne,nedržavne) banke tega nikoli niso počele
smirk-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Konkretno
Jaz sem lastnik. Hisa gre na drazbo decembra. Hipoteka je od banke. Podpisal sem, da jo bom zavaroval in jo imam zavarovano. Zavarovanje potece januarja.
Hisa je na drazbi prodana decembra. Sklep o prepusu bo pravnomocen marca. Do takrat so ba hisi bremena.
Zavarovanje potece. Jaz ne placam novega, ker nisem lastnik.
Nov tut se ni v zk. Hisa zgori.

In ja, sam imam precej mlado izkusnjo s tem. Z vec bankami.

Tvoja uzkusnja pa je?
Konkretno: ne mesaj jabolk in hrusk. Eno je zavarovanje kredita drugo pa nepremicnine ki je zavarovanje za kredit. Naj pove kak zavarovalnicar ampak ce se ne motim, lahko banka na podlagi notarsko overjene pogodbe s teboj in pa sklepa o prodaji s strani sodisca, sama zavaruje objekt za vmesni cas. Konkretno v tvojem primeru (ki ga opisujes), bi do pravnomocnosti bil objekt zavarovan s strani banke.

Mam konkretne primere, ne skrbi. Na sreco pa ne na moji bajti.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Hišo lahko zavaruje tudi oseba, ki ni lastnik, in ima zavarovalni interes. Od decembra naprej vsekakor kupec na dražbi ... če jo je vzel na kredit, pa je še banka na isti dan, ko mu je dala kredit, zahtevala sklenitev nove police ...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Sam ne vidim razloga, zakaj bi banke nakup prek dražbe obravnavala drugače kot klasični nakup. Prek dražbe je lahko problem le za kupca, če nima vnaprej vse zmenjeno z banko in se zgodi, da se postopek pridobitve kredita in nakazilo denarja vleče dlje kot je rok za plačilo kupnine.

Zato se pa greš na banko zment že pred dražbo, da greš tisti dan, ko si kupil podpisat pogodbo in imaš denar prej kot v desetih dneh. No, v bistvu ga imaš samo par sekund, ker gre takoj iz tvojega računa na račun sodišča.
grin1.gif

Preverjeno 4x, vendar ne s hipoteko ampak sem plačal zavarovanje.