Socialni transferji - zakaj SLO nočemo delati

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Kako je lahko nekdo srednji sloj samo na podlagi plače? 1000 EUR kredita za stanovanje in bum smo že delavski razred al kako?

Penzionisti ki imajo 4 sobno stanovanje in vikend nekje na periferiji ter skupaj 1200 EUR penzije so pa že skor socilani problem??

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Tudi to je bilo že omenjeno - koliko plače na koliko podlage... V bistvu je bilo vse to omenjeno v prvem postu/predlogu Evrofila. Upoštevalo se pa ni, ker bakica, ki ima v centru Ljubljane 100m2 stanovanje pa 400€ penzije pač ne more biti srednji sloj. Revež najbrž tudi ne? Jaz ne vem, vem pa, da bo ALTER to levom rukom...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Simple... Otroskega dodatka (oz., katerekoli socialne podpore) ne izplacujes v gotovini, ampak na kartico/racun, s katerega gredo lahko samo stvari, ki so ZA otroka - vrtec, malica, obleke, igrače, šolski pripomocki...

Ko prvic probas kupit, ne vem, cigarete ali alkohol se ti pa se to odvzame, denar da CSDju, potem moras pa na CSD vsakic ko kaj rabis, da ti oni dajo/kupijo. In to samo vsak ponedeljek med 17 in 22 uro. Tolk, da bo tak folk lepo na kupu in da jih bo se malo sram zraven.

Bomo videli kako dolgo se bo se nategovalo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Če je otroški dodatek res za otroka, naj se pa zagotovi da gre res zanj, na pa za "položnice" (za mobitel, obroke za tv, zavarovanje za kakšen predrag avto itd... Predlagam da mora vsak prejemnik otroškega dodatka predložiti dokaze za kaj ga je porabil. Potempa naj zaradi mene dobijo še enkrat več, kot zdaj.

Če je otroški dodatek npr 100€, se mi zdi da vsak starš lahko predstavi račune, da ga je otrok stal jurja dvesto na leto, razen če jih sproti stran meče. Ne vem, no kaj je point tvojega pisanja. Ail naj bi v kešu dobil, pa da se sledi serijske cifre, ali je res mati plenice kupila z dvajsetakom, ki je prišel v namen otroškega dodatka. Zakaj ne bi komplicirali brez veze malo, a?

Poleg tega se mi zdi jasno, da je otroški dodatek namenjen točno temu, kar vi mislite, da je nategovanje. V nasprotnem primeru ne bi bil odvisen od mesečnih prihodkov družine, ker ena majica stane za vse enako. Če pa že, potem bi morali rasti premosorazmerno rasti s plačo ne pa obratno. Jasno je, da je otroški dodatek namenjen kot dodatek k družinskemu budgetu za lažje shajanje skozi mesec.

Nazadnje urejeno:

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.257
3.703
113
To kar si napisal je točno glavna "težava" našega definiranja "bogatašev".
Nepremičnima po našem vrednostnem sistemu kar nekako "pripada" in ni vredna nič, oz. se "ne šteje v premoženje".
Po moje zato, ker itak so ljudje večinoma preveč čustveno navezani na svoje nepremičnine (sploh, če so jih sami gradili več let) in v Sloveniji ni "navade", da bi se preprosto menjalo (prodajalo/kupovalo) nepremičnine in selilo po državi. Vsak ki "pride" do nepremičnine jo drži za vsako ceno - do smrti. Prodati "lastno" (da od matični-domači, sploh ne govorim) nepremičnino je na splošno dojeto, kot sramota, poraz...

V takem sistemu so tisti, ki pač niso "nekako dobili" (beri: lastninili, socialna stanovanja, podedovali, itd...) svoje nepremičnine =bene stranke. Kupiti si jo morajo na 20+ letni kredit za kar morajo imeti že lepo nadpovprečne prihodke. Ob vsem tem pa jih davčni sistem (pač 80% volilcev živi v lastnih nepremičninah) vseskozi obravnava kot "bogate prasce" v primerjavi s tistimi, ki imajo 30% nižje prihodke in nepremičnino vredno par 100 k. Čeprav jim po plačilu kredita konec meseca ostane par 100 eur manj "za življenje", kot deklariranim revežem.
Res neperspektivno okolje za kaj sam ustvariti v življenju in se sam postaviti na lastne noge. Zato pa imamo, kar imamo.

Na splošno, bi bilo mnogo bolj stimulativno - obdavčiti premoženje in istočasno obvezno, za pribljižno enako vrednost, znižati davke na prihodke.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
Ksz:
Glede na to kaj se zagovarja, sem prepričan da tudi OŠ ne bo več dolgo brezplačna. Sposobni ljudje si pač zaslužijo boljše dohodke. Na svetu je pa čedalje manj držav katere bi bile sužnje ”sposobnim” tujcem, zato je treba sužnje najti doma.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
Wolf: zakaj moram jaz za kupljene cegle plačevati davek dokler bosta dva en vrh drugega, sosed v socialnem stanovanju z enako plačo pa lepo moj znesek za cegle in kssneje davek zagoni na potovanju, kurbah, drogah...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Potovanje je najbrž tudi odbavčeno, a to spada med kake spešl storitve pri katerih ni davka. Kurbe prav tako, droge bi pa tudi morale biti, ampak to je druga debata, trenutno je pa kriminalc. On vlaga v hedonizeni in plačuje davke tam, ti pa v nepremičnino in zakaj ti ne bi plačeval davka potem tu?

Seveda se to pri nas ne vidi tako, ker se greš ti pri bajti sivo ekonomijo (kjer se da brez računa) on pa pri svojem hedonizmu. Pri njem na koncu ni nič, kar bi lahko obdvačili, ti pa imaš nekaj in se zdaj počutiš da ni fer, ker so te dobli nekje, kjer ti lahko zaračunajo davek, medtem ko sosedu še vedno ne. Konec koncev, ali so socialna stanovanja zastonj (res ne vem)? Najbrž nekaj najemnine vseeno plača in nekaj gre davka tudi od tam.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Verjetno ga moti, ker se davek zaračunava večkratno. Najprej ddv, potem pa še "davek kartako", samo zato, ker je.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Njega moti, kar moti vse, ki pač gledajo samo preko sebe - kar imam, ne bi smelo biti obdavčeno, kar nimam, je pa obdavčeno premalo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Verjetno ga moti, ker se davek zaračunava večkratno. Najprej ddv, potem pa še "davek kartako", samo zato, ker je.
Saj razmišljaš prav.
Jabe; kje se dobi material brez davka? Če hočem nekaj sam narediti ga moram celo 13% več plačat.
Bom predlagal vladi, da obdavči vse izlete v tujino v preteklosti. Zakaj meni za nazaj obdavčuje moje prihranke v ceglih(ti pa si svoje prihranke pustil v tujini, kurbah,, drogah). Naj še socialcu dopust na bahamih. Viza za izhod v tujino naj stane 5 evrov/dan v tujini, plačajte jo pa za vse preživete dni v življenju v tujini, vsako leto posebej (kot jaz cegle).
Se pravi, star si 30 let, vsako leto si 10 dni v tujini na dopustu. Torej 300 dni x5 evrov je 1500 evrov davka vsako leto od takih turistov, z leti ta davek samo raste( vsako leto 50 evrov več....
E to vidiš..... Ti bi bil enakovredni davek.
Tudi moja hiša je vsako let več vredna(in več davka), ker vse prihranke vtaknemo vanjo. Pač nočem biti še na tem področju socialc.
Če pa koga to moti pa naj pove. Bom prodal, nepremičnino,denar zagonil v tujini (ne dam naši državi davka), ko bo denarja zmanjkalo se vrnem nag in bos s familijo jokat na CSD.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
Pa da ne bom samo popotnike izpostavil. Kaj ko bi tudi mleko in kruh ter vse ostalo še enkrat obdavčili. Tudi pc, laptope, gsm na katerih klofamo te neumnosti. Mater bi bilo denarja od davka, bi lahko z njim Teš 6 kurili.

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
To je to. Sodobno sužnjelastništvo vam pravim. Razen cigani, ups. pripadniki romskih skupnosti so črne ovce. Oni lahko imajo hiše, na črno, nobenga davka, pa še socialne transferje dobivajo, ki jih otroci nikoli ne vidijo. (Prej to odide za cigarete in alkohol, ker pač kaditi in piti je treba), otroci pa prosijo okrog za obleke in igrače. Thats the way we play.... Kdor je upravičen do socialne, naj jo dobi, tudi otroške dodatke. Kar bo s tem denarjem počel, je njegova odločitev, če ni namenjem otroku, bi pa tu morala vskočiti socialna. V Ameriki ti odvzamejo otroka če piješ panache v njegovi prisotnosti - si že alkoholik in nezmožen starš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Hanzi, moj point je da danes veš, koliko te bo stalo, če boš imel nepremičnino in koliko če je ne boš imel. Davki so kakršni so danes in jih je pač potrebno plačevati, ne pa da se hvata krivine, kako jih ne plačati, ker jih nekomu drugemu tudi ni potrebno. Danes se jaz pač ne morem odločiti, da nekega davka ne bom plačala, ker se mi ne zdi fer, se pa strinjam, da so davki lahko vedno predmet razprave in da je potrebno narediti red. Drugače pa spet velja, kar sem napisala v svojem prejšnjem postu: " kar imam, ne bi smelo biti obdavčeno, kar nimam, je pa obdavčeno premalo. " Enakovrednih davkov ni, to je tudi želja naroda, ki pravi, da je treba bogatejšim pobrati. Veš, tudi ni fer, da nekateri plačujejo od svoje plače več kot polovico za raznorazne davke, nekateri pa še pol tega ne. Tudi ni fer da eni v zdravstveno blagajno namenjajo 14€, nekateri pa 7% (ali koliko je) svoje bruto plače - pa se prvi najbolj bunijo, da morjo biti tretirani enako. Pa daj še kaki davek ali prispevek ali kakršnokoli poimenovanje je že aktualno, pa nikjer ni fer. Marsikaj ni fer in ko bo interes, da bo fer, bodo taki kot si ti (domnevam, če imaš nepremičnino in zaslužiš toliko, kot tvoj sodelavec, da je upravičen do socialnega stanovanja) jokali za tem davkom, ki te zdaj tako moti, pa da bi vse drugo ostalo enako.

Kaj ima pa to veze z Wolfovim postom pa ne vem. Nikjer človek ne razpravlja o davkih. Razpravlja ali je prav, da se last nepremičnine šteje v premoženje ali ne. In tudi jaz pravim, da ja. Nepremičnina ne "pripada". Premoženje ni samo plača.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
koliko gre državi od enega cigla?

ce stane 1 €, gre gre takoj stran ddv, 0,22 €, potem pa gre od marže prodajlca in od dodane vrednosti stroška dela cigla, še pol takoj k državi od plače. Potem če čelniš dalje za surovine itd, pa si na koncu , da dobi 95% cene itak država 5 pa gre mogoče potem kam drugam v tujino.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.291
7.059
113
pri taščici
Dokler bi država pridne ljudi in tiste ki skušajo skrbeti sami zase vedno bolj molzla, bo vedno slabše. Dvomim da bo nepremičninski davek tako visok kot obljubljajo. Ali bodo našli luknjo za izogib davkom, ali pa.... Davek bo cene nepremičninam še dodatno znižal, saj marsikdo ne bo pripravljen plačevati davka za prazno stanovanje in bo zadevo prodal. Če bodo med temi tudi banke in podjetja ki previsoko cenijo nepremičnine pa ne vem. Se bojim da bodo izvzeta.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Daj ti meni nekaj povej, ko se že tako jajcaš; koliko imaš sploh delovne dobe? Kolikor vem, si bil dost dolg časa na bolniški.

Poznam namreč enga, ki ima 25 let delovne dobe in je v penziji. Od tega je dejansko 6 let hodil na šiht, ostalo bolniška, pameten pa u 3PM

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Saj razmišljaš prav.
Jabe; kje se dobi material brez davka? Če hočem nekaj sam narediti ga moram celo 13% več plačat.
Bom predlagal vladi, da obdavči vse izlete v tujino v preteklosti. Zakaj meni za nazaj obdavčuje moje prihranke v ceglih(ti pa si svoje prihranke pustil v tujini, kurbah,, drogah). Naj še socialcu dopust na bahamih. Viza za izhod v tujino naj stane 5 evrov/dan v tujini, plačajte jo pa za vse preživete dni v življenju v tujini, vsako leto posebej (kot jaz cegle).
Se pravi, star si 30 let, vsako leto si 10 dni v tujini na dopustu. Torej 300 dni x5 evrov je 1500 evrov davka vsako leto od takih turistov, z leti ta davek samo raste( vsako leto 50 evrov več....
E to vidiš..... Ti bi bil enakovredni davek.
Tudi moja hiša je vsako let več vredna(in več davka), ker vse prihranke vtaknemo vanjo. Pač nočem biti še na tem področju socialc.
Če pa koga to moti pa naj pove. Bom prodal, nepremičnino,denar zagonil v tujini (ne dam naši državi davka), ko bo denarja zmanjkalo se vrnem nag in bos s familijo jokat na CSD.
467716-post_slo.gif

s tem da če boš prodal bajto, zopet plačaš davek
bonk.gif

davek na nepremičnino v kateri stanuješ, je podobno, kot bi npr. za letošnji dopust, do konca življenja plačeval davek
bonk.gif

je pa to popolnoma pričakovano od sistema, ki ti obdavči celo kruh in krompir ter dobavo vode, zdravila itd.....

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Zanimivo, ko pa mene moti različno plačevanje cene za isto storitev sem pa zakrkjen srednjeslojaš
sprasujem se.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
V sloveniji je najbolje:

-delati od šestih do dveh v neki mizerni službi (in popoldne fušati)
-živeti z neprofitnem stanovanju (in imeti v bosni hišo)
-imeti zastonj vrtec (in ženo doma, da imaš vse poštimano ko prideš domov)
-imeti vsaj tri otroke, ki imajo nato zastonj vrtec in vse ostalo
-zaradi vsega zgoraj naštetega imeti na papirju zelo mizeren dohodek na člana družine in zato dobiti otroške dodatke, socialno pomoč, razne subvencije itd...
-voziti avto na lizing (in zato ne glede an njegovo vrednost ne plačati penalov pri dokladah)
-po odhodu v penzijo živeti v svoji hiši bosni z slovensko penzijo kot kralj
-voliti levo vlado, ki vse to omogoča