Socialni transferji - zakaj SLO nočemo delati

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Saj, kot si napisal: v Sloveniji ni velika ne socialna pomoč ne minimalna plača in ne povprečna plača - skratka, v naši državi je malo denarja in sedaj se narod med sabo je_be, kako čmo teh 10 penezov prerazporediti, da bo fer, čeprav (glede na količino denarja, ki je na voljo) nihče ne bo zadovoljen. Folk se kar noče zavedati, da nismo Švica, in da počasi ne bomo več niti Češka.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Pa kaj moraš za mano ponavljat
10.gif

Bodi malo izviren
grin1.gif

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik alfie pravi:
Zajamčeno plačo bi blo treba dvignit na nekje 750€, pa pr teh bi lahko država znižala dajatve, da bi delodajalca ta razlika 200€ še najmanj prizadela in smo po moje zmagal. 750€ je pa že lep denar za nezahtevno družino.

Zajamčeno na 750€, inženirju pa 800€
aplauz.gif

Bravo, potem pa res več noben ne bo mogel kupiti novega avta, stanovanja, dopusta...
priden.gif

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Ni težava v prihodkih, težava je v tem, da je SLO tako draga država za življenje glede na prihodke, da to ni mogoče. Celo življenje naj delam za en kurČe*vičev flat ali hišo, ma kaj vam je. Najemnine so pa tudi drage, da ne govorimo o tem, koliko nam država pobira od plače. 30%... torej mesečno pri plači cca 2000 bruto ti pobere cca 700€*12= 8400€!!! Napram Švici, kjer ti pobere 1 plačo na leto. Razlika a? Potem so pa še tu vsi davki, v Sloveniji bo še davek na zrak pa davek na svetlobo, vse bomo uvedli. Na koncu boš delal in ko boš vse davke poplačal boš v minusu....

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Moj point je drugje. Tam kjer plačujejo delavce po 550€, imajo inženirji verjetno 800€. Če bi dvignili minimalca na 750€, bi morali sorazmerno dvigniti druge plače, ker bi bilo malo smešno, če bi inženirji ostali na 800.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik alfie pravi:
Evo, na spletu sem zasledil sledeč zapis:

16.11.10 12:24
evo, moji socialni transferi enostarševska družina, en otrok+mati

125e otroški
360e socialna
190e štipendija

140e subvencija najemnine ( neprofitno stanovanje, staro 2 leti)
vrtec brezplačno ( en otrok )
2 krat letno 500e izredne socialne ( 2 člana gospodnijstva)
pa še paketi na RK ( vrednost okrog 50e mesečno)

bonk.gif

Po tem ni čudno, da ne bo šla gospa delat za 550€ neto plače. Po možnosti si najde še kakšnega "Safeta", ki glatko vleče jurčka in je luksuz na dlani. V primerjavi z družino, kjer prejemata oba starša minimalce, te pa še država jebe, slaba štipendija, nizki otroški... kje je pravica?

No, jaz pa poznam primer ene punce, ki ni delala niti en dan v življenju, živi s 5 otroci "sama" v 100+ m2 velikem novem stanovanju, za katerega plačuje socialno najemnino. Pojma nimam, kakšni so njeni prihodki na račun otrok in "slabega" socialnega stanja. Je namreč mati "samohranilka", katere partner je redno zaposlen, a prijavljen na drugem naslovu. Take zgodbe mi dvigajo vsebino želodca.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
In - mar je to sistemski problem?

@jtfc
Se opravičujem, sem pravkar videl, me veseli, da se strinjava.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.410
7.522
113
Mislim da to je sistemski problem...Samo problem je da se ga ne resuje... Enostavno bi morali uvesti kaznivo dejanje goljufije pri socialnih transferjih. In tak folk obsodit. In niti ni bistveno da bi ga dal v zapor ampak enostavno izterjat vse kar je nazkonito taka zenska pridobila. Oziroma tu bi dal oba kar kot sostorilca.

In ko se bo to zacelo preganjat bos lahko imel tudi uradno sistemski problem. Ker dokler necesa ne preganjas tezko to oznacis za sistemski problem saj ne vodis nobene evidence o tem.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.127
1.278
113
42
Pr socialnih transferjih je isto kot pri plačah v JU, delu na črnem in še čemu. Največ denarja bi lahko tudkaj država prišparala pa se tega nobena vlada noče lotit.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Repliciram kot avtorju teme. A ti misliš, da zaradi teh transferjev nočemo delat? Nočemo delat, ker smo napol lenuhi. Ne glede na to kako se bo nekdo vpiknil v tale post je to živa resnica in ne glede na to za kako priden in marljiv narod se imamo! Koliko ljudi poznaš, ki se pretegne na šihtu? Ja jaz praktično nobenega. Ti to kaj pove? Vsi govorijo ne morejo me plačat toliko kolikor malo lahko naredim. Ta stavek bi pomoje lahko še v himno vkomponiral, tko popularen je. A pa kdo kaj naredi, da bi dobil več, če ima tako željo? Preluštn nam je, vsaj veliki večini še vedno in navajeni smo na več luksuza kot si upamo sami priznat.

Za pumpat socialo pa moraš biti človek, zame je to gnil človek, če na veliko izkoriščaš sistem. Enostavno, da visiš doma in životariš na račun sociale. Je ni sociale, ki bi me zadržala doma na kavču. Socialce magar pobirat pasje dreke za nek drobiž, preostanek denarja pa res pomoči potrebnim, bolanim otrokom, invalidom za oskrbo. Ampak sistem je tak kot je zaradi nas, družbe, ki živimo v tej majhni kuri. Mi smo si postavili tak sistem in samo mi ga lahko zbrišemo.

Aja, pa hecno je, da vsaj slovenci na veliko gledamo kako nekdo lagano živi od sociale medtem ko ti revež moraš bit pa 8 ur na netu za kompom na bednem šihtu. A pa kdo vidi koga, ki je garal in spodobno uspel? Ne, tistmu je treba pa vsaj pol pobrat, ker je nakradel, neki so moral na veliko mutit, normalno ne more tko bit. Še bolj zastrašujoče pa je, da je večina točno takih, tko mislečih in se jim to ne zdi nič narobe. Vse to pa izvira iz družbe in vzgoje. Pa sem bil sam isti, vedno manj, še vedno pa kdaj zaidem na temno stran.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Grem tja, kjer me največ plačajo.
Če je to domači kavč, pa naj bo tak...

Kaj zdaj naj?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Mislim da to je sistemski problem...Samo problem je da se ga ne resuje... Enostavno bi morali uvesti kaznivo dejanje goljufije pri socialnih transferjih.
Saj so z novo socialno zakonodajo uvedli 'domnevno izven zakonske skupnosti' - mama mora ob rojstvu otroka dokazati, da je samohranilka. Kolikor mi je znano, je pri nas nezakonita tudi zloraba socialnih pravic.

Spomnim se oddaje Preverjeno ob sprejetju nove zakonodaje: takrat se je folk ustrašil, da bodo CSD na domu preverjali, ali je oseba resnično samohranilka, pa iz tega mislim da ni bilo nič. Sem pa našel podatek, da je ob sprejetju nove zakonodaje v Celju 20 odstotkov 'samohranilk' spremenilo svoj status v izvenzakonsko skupnost zaradi strahu pred posledicami (ki jih potem ni bilo).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:

No, jaz pa poznam primer ene punce, ki ni delala niti en dan v življenju, živi s 5 otroci "sama" v 100+ m2 velikem novem stanovanju, za katerega plačuje socialno najemnino. Pojma nimam, kakšni so njeni prihodki na račun otrok in "slabega" socialnega stanja. Je namreč mati "samohranilka", katere partner je redno zaposlen, a prijavljen na drugem naslovu. Take zgodbe mi dvigajo vsebino želodca.

Če bi bila cig..., pardon, pripadnica romske etnične skupnosti, bi ji pripadala penzija, glede na to, da ima 5 otrok...