Socialna podpora - dedovanje

Zenga

Pripravnik
2. nov 2011
118
0
16
Pozdravljeni,

moja sorodnica že več kot 10 let prejema socialno podporo. Sedaj pa je dedovala tretjino stanovanja.
Zato me v njenem imenu zanima sledeče:

1.) Ali bo zaradi dedovanja morala vračati že prejeto socialno pomoč?
2.) Ali obstaja način, da bi obdržala socialno pomoč tudi vnaprej - tretjine stanovanja ne more namreč niti prodati, niti se v tretjino stanovanja vseliti?

Res bi mi prišla prav vaša pomoč!

danijel8

Pripravnik
2. nov 2010
199
8
18
1.) Kolikor jaz vem se socialno pomoč vrača, ko oseba, ki je prejemala socialno pomoč, umre in tako država posledično zapleni del njegove zapuščine.
2.) To pa ne bi vedel.

Najbolje je, da se obrneš direktno na center za socialno delo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Zenga pravi:
Pozdravljeni,

moja sorodnica že več kot 10 let prejema socialno podporo. Sedaj pa je dedovala tretjino stanovanja.
Zato me v njenem imenu zanima sledeče:

1.) Ali bo zaradi dedovanja morala vračati že prejeto socialno pomoč?
2.) Ali obstaja način, da bi obdržala socialno pomoč tudi vnaprej - tretjine stanovanja ne more namreč niti prodati, niti se v tretjino stanovanja vseliti?

Res bi mi prišla prav vaša pomoč!

Seveda se 1/3 lahko proda, saj tudi ostala dva dediča verjetno nimata kaj početi z 1/3. Proda se vse skupaj pa je.

Lahko bi se tudi odrekla dedovanju, če ji je ta sociala tako zelo všeč. Svašta.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:

128. člen

(1) Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine.

(2) Premoženje, ki postane lastnina Republike Slovenije ali občine, se s sklepom izroči pristojnemu organu Republike Slovenije oziroma pristojnemu organu občine.

(3) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena odloči sodišče, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji oziroma občini.

(4) Republika Slovenija oziroma občina, iz proračuna katere se je pomoč financirala, ima v zavarovanje svoje terjatve iz prejšnjega odstavka do celotnega poplačila zakonito zastavno pravico na stvareh, ki sodijo v zapuščino.

(5) Za pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu se šteje vse, kar je zapustnik zaradi slabega premoženjskega stanja prejel na podlagi zakona ali splošnega akta občine v denarju ali v obliki oprostitve plačila.

Zenga

Pripravnik
2. nov 2011
118
0
16
Torej,

mene zanima, če mora res vrniti socialne prejemke RS, ki jih je prejemala za nazaj.

A ni tako, da če nekomu prepiše svoj del, potem tudi izgubi socialno nadomestilo? Finta je namreč v temu, da ona od nepremičnine še nekaj časa ne bo imela nič, hkrati s tem pa bo ob socialno podporo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Napako ste naredili ker je dedovala. Jeba bodo ocitno soc.podpore (SP). Sicer pa je to ze dolgo kot vem, samo ocitno je zacel narod sedaj to se bolj prejemat SP, drzava pa je na psu in je zacela povsod iskat cente. Saj lastnina mislim da se ni vzrok za ukinitev SP. Edino ob smrti bo ta lastnina v protivrednosti prejete SP postala last drzave.
Lahko naredite "spekulacijo" pa to eno tretjino flata prodate ali "prodate".
Ne vem pa kaj se zgodi ce prejemnik SP ob smrti nima premozenja, ga pa imajo otroci, ki pa so ga zasluzili s svojim denarjem in ne recimo z dedovanjem. Ce se obesijo na premozenje otrok, potem...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Nič se ne obesijo na premoženje otrok, samo na dediščino. Če je ni, je pač ni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Ok, samo zakaj pa naj bi potem recimo otroci doplaceval dom upokojencev, ker penzija ni dovolj. Pa recimo da je oskrbovanka leto dni pred odhodom v DU prodala stanovanje v katerem je zivela, poplacala dolgove in imela za nekaj casa za najemnino(ali pa prekadila skozi pljuca na potovanju okoli sveta), ali pa je sla k otrokom do odhoda v DU. Penzije recimo 400 evrov, dom pa jurja ali vec.

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Kolikr js vem ima lahko vsak, ki prejema socialno pomoč v lasti tudi stanovanje do neke kvadrature, ki po zakonu streza za eno osebo (resmo 30m2). Če imaš stanovanje večje, ti rečejo, da nisi upravičen do soc. pooči, dokler stanovanja ne prodaš, kupiš/najameš manjše stanovanje in živiš z denarjem od prejpnjega stanovanja. Ko ti tega denarja zmanjka, lahko zaprosiš za pomoč. Vseeno pa vprašite na CSD.

Je pa res, da je člen o vračilu soc.pomoči že dolgo v zakonu, le izvajali so ga redki CSD-ji (tako za pokojne osebe, kot za osebe, ki zaradi pridobitve zaposlitve niso več upravičeni do socialne podpore).

Sem pa ravno sošolko s faxa vprašala kako je v tem primeru, ker dela na CSD, ravno na področju DSP. Ko dobim odgovor povem kaj več.

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Zaenkrat je takole: če dokažeš (npr. z izjavo), da s to nepremičnino nimaš dodatnega dobička (ga ne oddajo), ga ne upoštevajo za dodelitev soc. pomoč. Tako, da ne bo nič na slabšem.

Z 1.1.2012 pa bo v veljavo res stopilo določilo o primerni velikosti stanovanja v katerem bivaš. Kako bo z vsako dodatno lastnino pa žal še ne ve.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ok, samo zakaj pa naj bi potem recimo otroci doplaceval dom upokojencev, ker penzija ni dovolj. Pa recimo da je oskrbovanka leto dni pred odhodom v DU prodala stanovanje v katerem je zivela, poplacala dolgove in imela za nekaj casa za najemnino(ali pa prekadila skozi pljuca na potovanju okoli sveta), ali pa je sla k otrokom do odhoda v DU. Penzije recimo 400 evrov, dom pa jurja ali vec.

Zakaj so pa ti isti starši skrbeli zate, ko sam nisi mogel? Res neumno od njih? Jaz tudi plačujem za mojo staro mamo na tak način, dom upokojencev pač ni nekaj samoumevnega, kar ti pripada.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Zakon o dedovanju je od leta cca 1970, izvajal ga niso dolgo časa, ga pa zadnje čase bolj izvajajo in je bilo zahtevkov že za okoli 220.000 evrov, vsi centri za soc.zadeve ne izvajajo, torej treba se bo pozanimat, če je kakšna plomba na nepremičnino.
Pozanimajte se na CSD. Sicer pa prodate, odplačate, če je potrebno, ostalo pa razdelite.

Zenga

Pripravnik
2. nov 2011
118
0
16
Par stvari mi je jasnih. Sedaj mi samo še nekaj ni jasno: sorodnica je šele pred enim mesecem postala lastnica tretjine stanovanja. Socialno podporo pa je prejemala že več kot 10 let. Ali se bo država na novo pridobljeno tretjino stanovanja (50 m2) obesila zaradi tega, ker je v preteklosti prejemala državno pomoč, četudi ni imela v lasti omenjene nepremičnine?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Tole sodbo je pametno prebrati:

V zvezi z obravnavano problematiko je treba opozoriti tudi na odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije (št. U-I-330/97-28 z dne 30.11.2000, ki je obravnavalo ustavnost ureditve vračanja prejete socialne pomoči v postopkih dedovanja in med drugim ugotovilo (povzeto iz obrazložitve odločbe):
- "V tem primeru je zakonodajalec posegel v pravico do zasebne lastnine in dedovanja (33. člen ustave) zaradi varstva pravice do socialne varnosti drugih državljanov (prvi odstavek 50. člena ustave). Za dosego tega cilja je bil poseg v pravico iz 33. člena ustave nujen. Po določbi prvega odstavka 50. člena ustave imajo državljani pod pogoji, določenimi z zakonom, pravico do socialne varnosti. Socialna država (2. člen ustave) je na temelju pravice do socialne varnosti ogroženemu posamezniku dolžna zagotoviti ustrezno pomoč in te pravice posameznika ne sme ogroziti z neupravičenim siromašenjem skladov za zagotavljanje te pomoči. Varstvo pravice do socialne varnosti posameznika v konkretnem primeru zahteva, da država dobi vrnjena sredstva pomoči, ki so jo dobile osebe, ki so v času prejemanja pomoči sicer imele premoženje, vendar so ga potrebovale zase in samo po sebi to premoženje ni prinašalo dohodka. V takšnem primeru je ustavno dopustno, da se država potem, ko oseba pomoči ne potrebuje več, poplača iz njenega premoženja, ki bi ga sicer dobili dediči. V nasprotnem primeru bi država neupravičeno zmanjševala sredstva za zagotavljanje pomoči drugim, ki to pomoč potrebujejo, ker nimajo drugih ustreznih sredstev za življenje."

Še posebaj tole:

Citat:
Varstvo pravice do socialne varnosti posameznika v konkretnem primeru zahteva, da država dobi vrnjena sredstva pomoči, ki so jo dobile osebe, ki so v času prejemanja pomoči sicer imele premoženje, vendar so ga potrebovale zase in samo po sebi to premoženje ni prinašalo dohodka.

Torej mora človek imeti premoženje, ampak to premoženje ne prinaša dobička, od katerega bi lahko živel. V tem primeru potem država postane dedič, kar je kakopak logično.

Zenga, če se ne motim, mora ona sedaj na novo oddati vlogo, ker se je njeno premoženjsko stanje spremenilo, in v tem primeru, če bo spet prejemala socialno, bo potem postala država dedič.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
V času prijemanja socialne pomoči ne igra vloga ali si imel nepremičnino ali jo nisi imel, ampak velja, če si si kasneje zgradil hišo, kupil stanovanje in umru se država obesi na nepremičnino, torej tisti, ki so kadarkoli zaprosili za to soc.pomoč bo država lahko terjala nazaj, terjala ne bo v primeru, da zapustnik ni ničesar zapustil.
Sedaj je vse odvisno od države in socialnih centrov ali bodo to izvajal, ampak mislim, da ne bodo, ker si bo država na ta račun nakopala na tisoče tožb, ne glede na zakon o dedovanju. Tu je premalo jasnosti, dejansko bi moral biti namesto socialne pomoči, kreditiranje, šele potem bi bilo OK. Tako, da je tole en lari fari s tem dedovanjem prestrašijo ljudi, da raje vzamejo kakršnokoli delo, kot pa sedenja na socialni pomoči. Za zgornje napisano sem 100%, torej še enkrat, če zdele nimaš nič in dobivaš socialno pomoč, kasneje se zaposliš, zgradiš bajto, kupiš stanovanje, tik pred smrtjo, da država plombo na nepremičnino in po smrti zahteva povračilo prijete soc.pomoči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kaj pa tisto, kar sem jaz kopiral, odločba ustavnega sodišča, kjer piše, da v primeru ko že imaš premoženje, je ustavno dopustno, da postane država dedič.
To si jaz razlagam tako, da drugače pa ni, ali pač?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Poglejte si nov obrazec za te pomoci. Mislim da je "enoten" za otroske dodatke, vrtce, stipendije, varstveni dodatek, socialo, PZZ.... Na koncu imas "pojasnilo" s katerim se strinjas v primeru da vlagas vlogo za dolecene stvari(SP, VD...) in bo s tvojo nepremicnino po smrti razpolagala drzava do visine prejete pomoci. Se pravi pred prejemanjem se je treba znebiti nepremicnine in do smrti ne smes imeti nicesar vec.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
V kolikor smatramo, da je ustavno sodišče izdalo odločbo, kjer piše, da pride do dedovanja le, če ima človek že lastnino v času prejemanje socialne in ne kasneje, potem noben zakon tega ne more spremeniti, ker je tako zapisano v ustavi, za kaj takega bi bilo prvo potrebno spremeniti ustavo, ampak bo težko spremeniti člen, kjer piše, da je republika slovenija socialna država, mislim da je to celo drugi člen v naši ustavi
smile-1.gif

Si bo pa treba enkrat vzeti čas in prebrati celo odločbo, jaz sem res skopiral le del, kateri je najbolj zanimiv, morda je kje drugje še napisano kaj drugače...

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ah ne se sekirat, država samo straši, če nekdo zapusti premoženje, ne da bi prej določil kdo bo dobil se itak dediči med sabo po*lejo, se ne morejo zment....če je kdo pameten vse to naredi pred smrtjo.
Kolk je v Sloveniji zakonov, pravic. bla bla pa se polovica krši.

Nazadnje urejeno: