Smrad v perilu

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Pri sušilnem je spet ta problem, da večine modernejših cunj naj ne bi smel dajat vanj. Če pogledaš etikete. Drugače pa se strinjam z napisanim.

S pralno sodo in pozneje Near. alk. kisom na 95 stopinj pa naj bi se le odkrižal bakterij, vsaj velikega deleža.
To stanje bi se dalo vsaj približno vzdrževat ob izključni uporabi praška (za barvno perilo temu prilagojenega) in s pranjem cunj na 95 stopinj, katere to omogočajo. Če namesto mehčalca v prekat zliješ še near. alk. kis, je še dodaten efekt, saj stroj po vsakem pranju vsaj delno sproti dezinficiraš in tudi očistiš vodnega kamna.
cheer.gif

Jaz sem stroj na tak način očistil pred dobrim letom. Perem kot sem pravkar omenil (razen kisa namesto mehčalca) in do sedaj stroj še ni zasmrdel...
Pa sem pred tem resnično "oboleval" zaradi smradu

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kje dobiš pralno sodo in nearomatiziran kis - v čim višji conc. ?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.994
6.220
113
blizu močvirne prestolnice
Jaz uporabljam ECO ( Leclerc ) kis za pranje namesto mehčalca in proti kamnu, zaenkrat vse OK pa to delam že dve leti. Zakaj ta kis, zato ker ne smrdi.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Kje dobiš pralno sodo in nearomatiziran kis - v čim višji conc. ?

tega res nisem navedel na forumu, bom popravil.
smile-1.gif

Pralno sodo dobiš v Mullerju v polkilski vrečki (napis je Wasch Soda), nearomatiziran alkoholni kis pa skoraj kjerkoli. Celo v Lidlu imajo neko svojo verzijo, ki pa je morda švohnejši.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, hvala. Jaz sem sodo od Solway-a dobil čisto slučajno enkrat pred kakega pol leta v Šparu. Edina polkilska škatla je bila in nikoli več je niso obnovili. (zaloge)

Alkoholni kis je pa bolj ali manj vedno aromatiziran.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Res je, velikokrat je alkoholni kis aromatiziran, vsaj te varjante od Spara, Mercatorja, itd.. Ker je že dobro leto od mojega čiščenja, se več ne spomnim, kje in katerega sem kupil. Lahko pa potrdim, da Lidlov NI aromatiziran. Ampak kot se mi zdi, ni tako močan

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Recimo znan kis je Talis. Če tukaj pogledaš, se dobro vidi, da ponujajo dva tipa alkoholnega kisa. En je aromatiziran alkoholni, drugi je samo alkoholni (nearomatiziran). Se pa mi zdi, da je narobe napisano.
smile-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Takega sem svoj čas uporabljal, problem je bil ker so imele cote vonj.

Potem si uporabljal aromatiziranega. Kot rečeno, bodi pozoren, da kupiš nearomatiziranega in vonja v perilu ne bo več. (vonj v prostoru pa verjetno ostane nekaj časa)

LP

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Sam tolk če vam perilo zasmrdi, se dobi v DM-u in v muiller-ju dizenfekcijsko sredstvo, ki se ga doda ob pranju v posodo za mehčalec lahko tudi skupaj z mehčalcem. Tud pri nas doma smo imeli podoben problem. Nam pomaga da enkrat na 14 dni damo prazen pralni stroj prat na 95° včasih dodamo tudi malo varekine.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ker nisem veded, kje dobiti sodo, šem jo šel iskati v eleclerca ( mb ), kjer pa je ni bilo za videti. so pa imeli Dr. Beckmann Waschmaschinenreiniger 250g pakiranje, cena 3.12 €. kupil 2 komada
op navodilih vsipaš v stroj vsebino pakiranja in daš stroj na vsaj 60 st. jaz sem dal na 90 ali koliko pač gre. ko sem čez nekaj časa pogledal v boben, je bilo notri toliko pene, da prišla celo do predala za prašek. zadeve očitno stroj očistila, ker ni več nobenih vonjav.
grem jutri pogledati , če imajo v milerju to sodo, pa še s tem probam

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Pena, ki je bila, je verjetno ostanek tekočih mil. razen če je tako čistilo.

Vsaj pri sodi pena ni njena posledica, pač pa od ostankov praškov. Pa res ne pozabi potem postopka ponoviti še z 2 do 3l NEAROMATIZIRANEGA alkoholnega kisa, da ti sšosti še vodni kamen in nesnago ki je "vanj ujeta".

LP

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Danes pogledal posodo za doziranje praške in filter po malo 11 meseceih uporabi in vse pravzaprav čisto.

Bom pa napravil čistilno kuro v naslednjem tednu.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
Pralni praški so menda zelo napredovali do danes , zato se tudi priporoča pranje pri nižjih temp., saj je isti učinek kot je včasih bil pri višjih temp.
Če pogledate malce teste pralnih strojev boste opazili , da imajo vsi bolj ali manj zanič (slabo) izpiranje to velja tudi za najboljše oz. zmagovalce testov. To je seveda zopet posledica varčevanja , tokrat z vodo. Vedet je treba da so pr.stroji ocenjenji glede na porabo el.energije in porabo vode,...saj veste tiste črke A, B C,....noben pa seveda noče da bi njihov stroj bil ocenjen z npr. D......torej......če je perilo slabo sprano verjento isto velja za sam PS, torej usedline se kopičijo.

Imajo pa kljub temu vsi po vrsti dodaten gumb "večjo količino vode izpiranja" ali kaj podobnega,.......,ki je namenjen prav temu da stroj izpira z večjo količino vode(je pa sevda bolj potraten ... z vodo....).

Pri nas osebno še nisem nikoli opazil , da bi perilo (sli stroj) smrdelo, pa čeprav večinoma peremo na 30-40 °C, nekaj tudi na 60°C, 95°C pa se uporabi po moji oceni le nekajkrat letno., je pa res da skoraj vedno uporabljamo gumb za več vode pri izpiranju .
Uporabljamo v glavnem tekoča čistila, za bele/svetle/neubčutljivo perilo pa prašek.
Za PERSIL prašek vem, da že vsebuje dodatke proti nabiranju vodnega kamna.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Morda je že lahko optično čisto na nižji temperaturi, tako kot na 95 stopinj. Seveda prašek tudi delno razokuži mikrobe. Ampak toliko, kot visoka temperatura, jih pa gotovo ne more.

Potem ti mikrobi povzročajo neprijetne vonjave. O tem je pisal tudi mikrobiolog pod komentarji:

http://britev.si/viewtopic.php?f=14&t=99

LP

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
.....se mi zdi da nekateri malo pretiravajo in se bojijo da jih bodo mikrobi pojedli.
smile-1.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
No ja, zavedam se, da so mikrobi povsod, da tudi morajo bit, še več - koristni so. Da pa zaradi njih lahko pralni stroj zasmrdi, mi je pa tudi jasno.
smile-1.gif

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Cote zasmrdijo zaradi vlažnosti in premalo zračenja in ne zaradi pralnega stroja. Hudič je namreč naš tempo življenja, ... cote namečeš na kopico, ki se fila npr. lahko kar cel teden. Ni hudič, da ne bi zasmrdele!
crazy1.gif
Moja je zato nekje nabavila pletene košare in so cunje na zračnem in se ne "pokvarijo".

Potem pa greš take zatohle cape prat in zaradi nizkotemperaturnih režimov, ki so zadnjih 20 let , imaš takoj tudi pralni stroj okužen.

Vlaga je tista, na katero je treba biti pozoren. Jaz mislim, da so to najprej kuhinjske krpe. Nikar jih metati na kopico, posušite jih najprej!

Vmes pa vsakih nekaj časa dezinfekticirati pralni stroj s sodo in pri 95 st C. Alkoholni kis 11% je super stvar, le da dobiš bolj ali manj vedno aromatiziranega! Soda bikarbona pa tudi, ko jo dobiš samo v lekarniških pakungah, na kilo pa težko.

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Cote zasmrdijo zaradi vlažnosti in premalo zračenja in ne zaradi pralnega stroja. Hudič je namreč naš tempo življenja, ... cote namečeš na kopico, ki se fila npr. lahko kar cel teden. Ni hudič, da ne bi zasmrdele!
crazy1.gif
Moja je zato nekje nabavila pletene košare in so cunje na zračnem in se ne "pokvarijo".

Potem pa greš take zatohle cape prat in zaradi nizkotemperaturnih režimov, ki so zadnjih 20 let , imaš takoj tudi pralni stroj okužen.

Vlaga je tista, na katero je treba biti pozoren. Jaz mislim, da so to najprej kuhinjske krpe. Nikar jih metati na kopico, posušite jih najprej!

Vmes pa vsakih nekaj časa dezinfekticirati pralni stroj s sodo in pri 95 st C. Alkoholni kis 11% je super stvar, le da dobiš bolj ali manj vedno aromatiziranega! Soda bikarbona pa tudi, ko jo dobiš samo v lekarniških pakungah, na kilo pa težko.

S tem, kar je napisal demz se v celoti strinjam.
Moje cunje, razen svile in volne, ki ne prenašajo res visoke temperature se perejo na najmanj 40 stopinjah, kljub temu, da etiketa zahteva 30, pa še nobene nisem vrgla v smeti. Pri dveh odraščajočih deklinah (beri sta še v OŠ) je pač potrebno paziti. Držim se pa tistega kar me je naučila mama. Belo perilo, kuhinjske krpe.... vedno, ampak vedno operem pri 95 stopinjah, brisače, posteljno perilo, pidžame etc... na 60 stopinjah, vse ostalo pa na 40. Dejansko pri 30 in manj ne pobiješ bakterij nikakor... Raznorazna dezinkefcijska sredstva, mah ja..... po moje nateg.
Je pa predhodnik čisto prav napisal, da je treba v košare dajat suhe stvari, da se bakterije še bolj ne razmnožujejo.
Aja pa, ko opereš perilo, ne glede na stopinje, ga je potrebno v roku pol ure vzeti iz pralnega stroja, ker se spet začnejo nabirati bakterije. Na zraku posušeno perilo je čisto cool (vsaj jaz to uporabljam..)
Za čiščenje pa priporoča koncentat alkoholnega kisa, pri pranju pri 95 stopinjah (kupim ga v Mullerju), pa vsake prestopne je tudi priporočljiva uporaba belila. Pa redno čiščenje filtra, gume in v kolikor to lahko tudi cevi, ki odvaja vodo.