Smrad v perilu

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Živjo!

Pogosto je v opranem perilu en taki izrazit smrad.

Prano je s pralnim strojem.
Po pranju, ko je še mokro, se skoraj ne čuti (mogoče ker prekrije vonj mehčalca).
Po nekaj dnevih, pa se vonj nekako okrepi. Zadnjič ko sem odprl omaro s perilom (rjuhe, spodnje perilo, brisače...) , me je skoraj vrglo nazaj, tako močno je bilo.

Vrsto vonja žal ne morem identificirati. Ne "zveni" biološko.

Edini opis, ki sem si ga omislil, je vonj umazane vode. Tak nekak ostro je in spominja, ne vem, na zmes vode in prahu...
Ali pa gre za kaj kemičnega...
"grenko"

Za izvir sumim pralni stroj, čeprav se to dogaja z dvema.

Ma kdo kako idejo ?

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Kje sušiš? Če v ne dovolj toplem prostoru, lahko zadeva začne prej razvijat plesen kot pa se sušit. Zračiš zadosti, je dovolj toplo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aha, plesen. Bi lahko bla. Sušimo v veliki sobi, 20 C. Zračeno je enkrat, včasih dvakrat na dan.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Filter bom tudi preveril.

Sem zdaj še slišal, da je lahko kriv tudi presuh zrak oziroma predolgo sušenje... ?

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Po moje so cunje premalo posušene in potem vležne zložene v omaro. Jaz sem enkrat to naredila z enimi brisačami ... mater je smrdelo, k svinja. Sem že dedca napizdevala, da če se je res moral v brisačo za roke vanjo brisat noge ... približno tako je smrdelo. Pa me je samo svetlo gledal kaj če spet baba tečna. No tako sem šla po poteh zločina in odkrila to zadevo. Po moje je kriva vlaga oz. plesen, ki se začne razvijat.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
40 je že okej, kritične so 30 in manj ... Mogoče kakšna parfumirana destilirana voda za peglo? To zna včasih smrdet kot hudič, celo če se že malo kamna nabere v sami pegli in to potem cmariš po cotah.

Ali pa vlažne cote, kot pravijo drugi.
A mečete umazane cote na eno mesto, poleg pa še mokre brisače od tuširanja, stoji pa ene dva dni, preden se opere? To je tudi ena izmed variant. Prva napaka je že to, če se mokre in suhe umazane cote mešajo.
Belo in neobčutljivo (posteljnina, brisače, kuhinjske krpe) perite zmeraj na 90. Jaz sem opazil, če se perejo brisače na manj, začne brisača smrdet takoj, ko se z njo umit obrišeš. Pri nas doma je "pravilo", da se brisača vrže v stroj, če si se z njo brisal po tuširanju. Razen tistih, ki so za roke brisat. Take se pustijo največ dan ali dva.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Pri meni je bil razlog v nekem tekočem "color" Persilu. Sploh pri brisačah je bil točno tak efekt, kot ga opisuješ.

Po menjavi je OK, perem pa brisače na 60.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
Pozim k sušiš obleke v stanvanju...je pač premal cirkulacije zraka in se prepozn posuši!

Dj kak kalorifer uspodi pod un stojau z perilom pa nebo smrdel!

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Pri nas le blo nekaj podobnega. Definitivno je pomagal dvig temperature pranja. Verjetno pa nekje v ceveh, bobnu, ... nekaj zastaja oziroma ostaja, da ustvarja tak vonj. Samo doma nisem uspel razšraufat stroja, da bi pogruntal, če je vzrok tudi v samem stroju.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
pr nas je bila kriva kombinacija pralnega praška in mehčalca.... po menjavi enega od dejavnikov je ok. Se pa ne spomnim kateri proizvajalec je bil!

Sva pa prej več kot mesec dni ugotavljala in testirala kaj in kako!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
In pa nizke temperature pranja. Č vsaj parkrat pereš na 90, je bolje. To sem ugotovil, ker se je smrad pojavljal le pri barvastih cunjah, pri belih ki so se "kuhale" pa ne.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.698
1.541
113
Najprej očisti filter stroja, odstrani predalček z dozirnimi mesti ter vse dobro očisti (ostanke mehčalca in praška) s sredstvom proti vodnemu kamnu in še z varekino. Očisti tudi luknjo v kateri leži predalček in skozi katero teče voda v boben. Nato daj enkrat prat belo perilo z dodatkom varekine (večina strojev ima dozirno mesto za klor) in na 90 stopinj. Vonj bi moral izginiti. Nato pa je priporočljivo občasno (jaz skoraj pri vsakem pranju) vsaj s prstom malo pobrkljat po dozirnih predalčkih, saj voda navadno ne spere vsega prašla in mehčalca.

Poleg tega se bel bombaž skoraj nujno pere na 90 stopinj, vse kar je temno pa na 60 (če material in barve to prenesejo). Vse kar je pod to temperaturo prejalislej vodi v smrad. Seveda se brisače za tuširanje uporabljajo enkrat, oz največ dvakrat (če jih hitro osušiš na res vročem radiatorju). Jaz bi temne brisače prepovedal. Res zgledajo lepo, ampak se enostavno nehigienične (morda so pogojno uporabne če imaš ultramoderen pralni stroj ki pere s paro ali srebrom...). Po vsakem temeljitem brisanju na brisači ostanejo koščki odmrle kože, ki so lepo gojišče za bakterije.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Po moje so cunje premalo posušene in potem vležne zložene v omaro.

tudi jaz bi najprej posumil na to varianto.

Mogoče imate v stanovanju že samo po sebi dosti vlage, ki bo na premalo posušenem perilu pustila svoj pečat v obliki smradu.

Mogoče bi bilo na mestu tudi na omari v zadnj streni narediti zgoraj in spodaj (v vsakem ločeno zaprtem delu) luknjo premera par cm da bi krožil zrak (kupiš nastavek za bormašinco, kjer izbiraš poljubne premere...v bauih jih imajo za drobiž (kaj resnega itak ne rabiš). In na tak način omogočiš zračene oz. kroženje zraka.

Pa zdaj ko rpide pomlad zmeči vse perilo ven iz omare, odpri jo na stežaj in vse skupaj poštenor pezrači (ob odprtem oknu seveda)....ker če se ti je zaredila noter plesen (kar zna nakazovati vonj perila) se je treba stvari lotit bolj zares.

Na vsak način pa...zračenje!
In pri omari je najboljši način kroženje zraka preko zadnje stene ('rukvanda'
grin1.gif
).