smiselnost toplotne črpalke zrak-voda

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne ne ne--dejte mal logiko uporabljat

ogrevanje ogreva s pomočjo sevanja. segreje tla in potem anprej seva v prostor.

vroč zrak v hiši pa še nikol ni 'segrel' tal. ni to asfalt.

vroč pisker na štedilniku ne dela elektrike
Čudež
cheer.gif

V našem hladilniku pa topel zrak odda toploto(se ohladi) in s tem greje zunanji zrak.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Klasične izolacije, ki se uporabljajo na fasadah (stiropor in volna) imajo dobro izolacijsko sposobnost pozimi, imajo pa slabo lastnost...majhen fazni zamik (kar po domače pomeni da temperatura hitro preide preko izolacije v notranjost). Kar ima za posledico, da se hiša poleti pregreje oz. temp. dvigne..sploh problematične so mansarde (kljub npr. 30 cm izolacije).

Torej je dobro to stvar (fazni zamik) upoštevati tudi pri načrtovanju/prenovi hiše ter uporabiti kombinacijo materialov...recimo najboljši fazni zamik ima les..ali natur ali npr. v obliki lesnih vlaknenk...od izolacij kot takih pa se najbolje odreže celuloza...ki pa ima spet svoje prednosti in slabosti.

Seveda na pregrevanje (zlasti mansard) vpliva več stvari..tako barva kritine, zračni most (oz. dva), podeskano ostrešje, debelina in kakovost toplotne izolacije.

Za boljše razumevanje je tale članek od Grobovška:

http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT43.htm

Glede hlajenja s TČ....seveda je možno in predvsem smotrno, da če že imaš TČ da se tudi hladiš z njo. Le da moraš v ta namen inštalirati ti. 'Fan coil-e' ...neke vrste notranje enote običajnih klim..le da prihaja hladivo do njih iz TČ...seveda pa lahko ti fain coli tudi grejejo..odvisno kako temperaturo transportiraš do njih.

AnaFlis

Zelenc'
29. okt 2011
6
0
1
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Kakšne imate kaj izkušnje z ogrevanjem na TČ zrak/voda? Sedaj hišo ogrevamo na kurilno olje, potrošimo dobre 2000 litrov letno za dobre 100 m2 bivalne površine. Imam pa opcijo dobit 14 KW TČ z Daikin kompresorjem za cca. 5k EUR z montažo in 300L bojlerjem...in se nekako ne morem odločit, ker nekateri pravijo, da ne zagreje dovolj (imamo pa radi zelo toplo po celi hiši, cca. 23-24 stopinj)...
Moralo bi več kot zadostovati. Tudi cena je zelo ugodna. Mi imamo toplotno črpalko zrak voda Mitsubishi Zubadan 8 kW in brez problema greje 130 m2 hišo pa tudi samo 7 cm izolacije in okna stara 20 let. V dnevni sobi je bila temperatura 24 celzija zunaj pa - 22 stopinj. Pa na radiatorsko ogrevanje! Po moje se kaj drugega kot toplotna črpalka zrak voda tako ne splača montirati, kar je dobro opisano tukaj: TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK-VODA-ZEMLJA

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Čaki, čaki.., tč ogreva hišo z radijatorji, katera ima za povrhu še slabo izolacijo? Koliko kw si porabil v mesecu januarju?

AnaFlis

Zelenc'
29. okt 2011
6
0
1
Ne vem. Smo pa pred dvema letoma plačevali 160 eur elektrike pavšala mesečno za ogrevanje in ostalo porabo - (smo imeli 2x6kW bojler). Po lanski zimi na toplotni črpalki sedaj po poračunu plačujemo 100 eur elektike pavšala na mesec, kar pomeni, da smo pri ogrevanju privarčevali okoli 50%. Glede na to, da smo dali za toplotno črpalko z vgradnjo 5.500 eur, bi se nam investicija morala povrniti nekje v osmih letih. So nas pa pri Termoshopu opozorili, da raje vgradimo model toplotne črpalke/url] , ki nima dodatnih grelcev, saj se ti v zelo mrzlih mesecih veliko vklapljajo in so prihranki manjši.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ne vem kako ima sicer termotehnika a v povprečju se da regulirati kdaj naj se vklopijo grelci, če sploh (nastavljaš časovni zamik v primeru, da je odjem večji kot je sposobna proizvajati TČ).

Če drugega ne, jih je dobro imeti (el. grelce) v primeru okvare TČ (sploh če ni sekundarnega vira ogrevanja),....da nisi na hladnem (strošek teh grelcev je itak minimalen).

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
No pa bi še jaz tukaj prosil za nasvet. Mansarda, 150 kvadratov, na stropu 40cm kamene volne + 10cm termotopa zgoraj, na poševnini pa imam 25cm kamene volne + 10cm Termotopa. Fasada ima trenutno 5cm stiroporja, jeseni ga dobi še 12cm (s tem da imajo nekatere stene v kolenu še 10cm volne). Vgradnja talnega gretja me bo po predačunu prišla dražja od radiatorskega za približno 2.500 - 3.000 €. Imamo pa zemeljski plin. Se mi sploh splača vgraditi talno gretje? Kasneje bi mogoče grel radiatorje kar s toplotno črpalko...

Hudič je ta, če se odločim za talno, da bom metal ven 150 kvadratov estriha
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Kjerkoli sme bral, bi naj TČ tudi hladile .. tako da klima naj ne bi bila več potrebna.

Tle sem sicer laik in boste vi vedeli več, ampak meni je to logično. Poleti hladna voda, pozimi vroča ..
Kak se zgodi s pirom ko ga vzames iz hladilnika?
Orosi se!
enako se bo naredilo s parketom, radiatorjem.... Boš hodil po mokrem parketu?
Sicer pa odgovarjam na leto star citat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Huh...talno je zakon z vidika udobja. Že s tega vidika se splača reskirat urice štemanja in nošenja robe...jaz sem navdušen nad njim.

V osnovi lahko 'problem' radiatorje rešuješ s predimenzioniranostjo...in glede na podatke o izolaciji več kot 40 stopinj v radiatorjih tudi pod razno ne bo boš rabil..ali pa daš namesto radiatorjev konvektorje (vsaj ene par)...vendar tu previdnost, ker imajo ventilator, torej so slišni...se pa da poleti z njimi tudi hladiti (rabiš še odvod kondenza in el. priključek..čist v vednost, če greš v kaj takega).

Jaz bom imel 2 nadstropja v talnem, ter enega radiatorji (no ja...v tem nadstropju imata wc in kopalnica tudi talno)...kako se bo obneslo vse skupaj v kombinaciji s TČ pa javim naslednjo zimo....o potrebni temp. v radiatorjih pa lahko ta trenutek zgolj ugibam...nekako planiram, da več kot 35 stopinj ne bom rabil (will see).

Tako da..zdaj se odloči ali boš prej trpel (ob štemanju) pa kasneje užival..ali ubereš lažjo pot pa...
wink-1.gif

(Lahko imaš pa delaš kompromise...nekje pustiš radiatorje - spalnice, wc, hodniki...drugje štemaš...kopalnica, dnevna, otroške sobe).

Sicer pa....malo štemanja ne škodi - namesto telovadbe
evil.gif

2594104194649a82e544b3.jpg

SDC13543.JPG

SDC11635.JPG

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
@vincent: koliko kvadratov pa si odštemal in koliko časa ti je vzelo? Pa kam si potem z vsem tem betonom? Jaz ga bom imel slabih 8 kubikov, se pravi raztrešenega vsaj 10. Bo pa tudi pri nas štemarca pela...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hja...lej, pri tebi je tudi to, da gre za mansardo, tako da...mogoče talno gretje le ni tako strupeno nujno, ker spodaj bojo prostori sigurno ogrevani torej bojo tvoja tla imela cca. 22 do 23 stopinj in če šutneš po tleh les je to že lahko to.

Da me ne boš slučjano preklinjal, ko se boš lotil štemanja
evil.gif

Jaz sem imel 3 x 60 kvadratov..s tem, da sem v pritličju celotno pritličje poglabljal za 30 cm (zaradi izolacije), tako da je samo pritličje naneslo 28 kubikov. II. nadstropje sem zvozil estrih z avtom na vikend (nasipal cesto), I. štuk pa je bilo cca. 10 kubikov (še par sten in ostala roba od štemarij).

Glede odvoza ni problema...če si na območju Lj. ti bom dal cifro od možakarja..pride s tovornjakom, gor bagerček...naloži, odpelje...v pol ure vsega konec (8 kubikov bo cca. 200 EUR). Važno je, da imaš okoli objekta prostor za odlaganje, da ko delaš, lahko kam spravljaš vso to robo.

Časovno pa težko rečem...s pametno štemarico gre štemanje estriha precej hitro..največji problem je križ. Ajdi....3 dni da ga spraviš na dvorišče - bolj bo pomembno, da naumiš transport estriha na plano...jaz sem ga naje..v II. štuku..ajmarji in nosit, pritličje je bila karjola, I. štuk pa...sipanje prek balkona.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
No, trenutno še razmišljam... Za lažjo odločitev sem se najavil še k energetskemu svetovalcu... Kot si že zgoraj omenil razmišljam tudi v smer predimenzioniranja radiatorjev, kar bi morebitna kasnejša toplotna črpalka lahko prenesla brez naprezanja...

No, jaz imam 150 kvadratov 5 cm estriha... Spodaj je še stiropor izpred 25 let, ki je še čisto kot nov. Zato bi samo estrih ven vrgel, položil folijo, dal čepke, napeljal cevi...

Z odvozom ni problem, ker imam na terasi dvigalo s kletko za šajtrgo, zlata vredno!
grin1.gif
Samo terasa je na drugi strani dvorišča, pa bager ne bi moral okoli, tako da bo treba na dvorišče vozit, pa se moram pozanimat koliko pride odvoz pri komunali... Sem pa iz kranjskega konca...

Drugače sem pa gledal tvoje reportaže na podsvojostreho... Kapo dol kolk si odštemal...
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
stiropoo boš moral menjat..to je dejstvo, ker ga boš s štemarico uničil..a vseeno ni to nek strašen strošek..tako da..zaradi njega se ni za obremenjevat.

Glede talnega pa...če vzameš plošče brez izolacije ti vzame dodatna 2 cm, ki ju na vsak način lahko nekam 'skriješ' tako da tudi ta vidik ni problematičen.

Če imaš možnost dobiti solidno štemarico...
tongue-1.gif
si daš duška pa je. Ko imša odprto lahko poštimaš še inštalcije če je potreba (kak dodaten el. priključek) spotoma poštimaš še dovod za talno gretje.

Na splošno, ako je govora samo o estrihu se mi ne zdi nek bav bav...bo te pa prišlo kakih 5 jurčov talno...to je pa vseeno treba vzeti v zakup. Je pa res da imaš na dolgi rok popedenano tudi glede morebitnega nakupa TČ...poleg udobja, ki gabo seveda nudilo talno ne glede na vrsto energenta.