smiselnost novega gorilnika (cent. ogrevanje)

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Razmišljal sem o nakupu novega gorilnika za centralno peč. Danes pa je slučajno bil serviser v bližini in je nardil redni servis na starem (letnik 86
shocked-1.gif
) in je povedal da ima gorilnik 92% izkoristek in da ne vidi smisla v nakupu novega. Tudi drugače dela popolnoma brez težav in zanesljivo.

A je res da z novim gorilnikom (recimo za cca. 400€) nebi privarčeval nič pri porabi kurilnega olja? Sem računal na 10-15% manjšo porabo. Sedaj porabimo cca. 2500 litrov/letno.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
No sem šel malo matematično preračunavat:)
Stari gorilec ti je delal(in ti še dela) 21 let.Predpostavim da ti bo novi gorilec delal 20 let. Z novim gorilcem boš prišparal recimo 10% to je 250l. 1 liter nafte je 0,727(petrol nad 2kl)+ nafta se draži. s tako ceno bi v 20 letih prišparal 3645€.
Nov gorilec bi bil povrjen v 3 letih. pomoje se splača če bi z zadevo zmanjšal porabo goriva.
lp x5x

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Tukaj mene zanima nekaj drugega. Jaz povsem verjamem, da ima enak izkoristek. Konec koncev zakaj pa ne? Šoba je (vsaj sedaj) enaka kot bi bila v novem, tlak in zrak lahko serviser nastavi enako kot pri novem, torej naj bi tudi delal kot nov. Vendar, ali ta stari zapre dotok zraka, ko ne deluje? Če ne, ti vleče zrak skozi peč in dimnik in jo ohlaja.

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Skoraj ne verjamem, da ima toliko star gorilec takšen izkoristek. Ti novejši imajo predgretje, tak da povečajo izkoristek, kar pa ta 20 let stari skoraj zagotovo nima.
grims-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
gorilec dokler delane pipaj! Novi nebo delal nič boljein lahko mirne duše pozabiš na 10 % prihranek!

Gorilec zgoljr razprši gorivo po peči...kaj hude funkcije nima, ker je to odprt prostor je logično da gorivo izgori popolnoma...torej tudi novi gorilec nebo delal nekega čudeža....ker je potem potrebno zamenjat že samo peč (da bi na podlagi njenega sistema koriščenja dimnih plinov dobil večji izkoristek).

Po drugi strani pa...pri taki porabi bibilo bolj na mestu razmislek o menjavi oken (če že nico) oziroma o novi izolaciji hiše (10 cm) ali pa (eni bojo rekli da se sept ponavljam) nakupu klimatske naprave (ki je stroškovno še najmanj zahtevna....pa pri prihranku naredi največ).

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Gorilec zgoljr razprši gorivo po peči...

Ja valda. Je pa še kako pomembno, da naredi pravo mešanico olja in zraka. Kaj se pa dogaja, če je enega ali drugega premalo, pa sam študiraj.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Skoraj ne verjamem, da ima toliko star gorilec takšen izkoristek. Ti novejši imajo predgretje, tak da povečajo izkoristek, kar pa ta 20 let stari skoraj zagotovo nima.
grims-1.gif

Podatek o izkoristku mi je podal serviser. Ker sem ga vprašal kaj meni, če naj zamenjam tastar gorilnik. Pa mi je odgovoril da ne vidi smisla, ker z novim gorilnikom izkoristka ne bom povečal (posledično tudi porabe olja nebom zmanjšal). Tudi temperatura dima je baje vredu (175 st. Celzija).

Jaz sem pač predvideval, da novejši gorilniki že po defoltu porabijo manj kurilnega olja za enak rezultat. Ampak očitno temu ni tako. Pa tudi ni smiselno da dam 500€ za nov gorilnik, če ne bom privarčeval niti 5%, kaj šele 10% pri porabi.

@vincent: menjava oken je v kratkoročnem planu, 15 cm izolacije + nova fasada pa je srednjeročni plan. Klima A+ razred pa že je, ampak nekako se še stara2 nista navadila, da bi jo uporabljala tudi za ogrevanje (očitno je bolj 'komot' obrnit gumb na termostatu).

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ti ne moreš stran od te klima naprave ne? Poæene hlaæe!
evil.gif

Drugače se pa strinjam s tabo, da nov gorilec napram staremu res ne bo 10% doprinos. Če ima stari 92%, bi moral novi potemtakem imeti 102% izkoristek. Da bi mu vračal olje nazaj ha? To je pa že skoraj tako dobro kot klima naprava.
wink-1.gif

aplauz.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:

Ja valda. Je pa še kako pomembno, da naredi pravo mešanico olja in zraka. Kaj se pa dogaja, če je enega ali drugega premalo, pa sam študiraj.

ja kaj pa misliš da ti serviser nastavlja polkna ko meri dimne pline
grims-1.gif

EDIT: kar ostani na tem gorilniku, ker ne boš pridobil kaj dosti .... raje teh 400€ investiraj v kak alter kot pomožno ogrevanje ... no seveda boš moral še nekaj dodat, ampak začetek je
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Gorilec zgoljr razprši gorivo po peči...

Je pa še kako pomembno, da naredi pravo mešanico olja in zraka. Kaj se pa dogaja, če je enega ali drugega premalo, pa sam študiraj.

pri pečeh ni neke hude znanosti! Zrak šiba noter s pribl. 20 do 40 % pribitka, takod aje zagotovljeno poplno izgorevanje nafte...torej edino dobro mora razpršiti 'curek' kar pa dosežeš z dokaj rednim vzdrževanjem (oz. čiščenjem šobe).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
goran..če imate v planu nova okna in 15 cmizlacije bo ta peč tako ali tako vsaj 5 x predimenzionirana..tako da bo takrat na mestu razmislek o zamenjavi peči (seveda če je ta že dodobra amortizirana) z eno konkretno švohnejšo različico.

glede že obstoječe klime...škoda...če jima ni težko naj jo vklopita ter spomladi izklopita. Pa boste nardili primerjavo porabe olja (z upoštevanjem porabljene elektrike).

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Ti ne moreš stran od te klima naprave ne? Poæene hlaæe!
evil.gif

Drugače se pa strinjam s tabo, da nov gorilec napram staremu res ne bo 10% doprinos. Če ima stari 92%, bi moral novi potemtakem imeti 102% izkoristek. Da bi mu vračal olje nazaj ha? To je pa že skoraj tako dobro kot klima naprava.
wink-1.gif

aplauz.gif

niti ne, obstajano namreč tudi peči, ki imajo (naj bi imele) izkoristek, večji od 100%
http://nakup.merkur.si/nasveti-namig.asp?id=ogrevanje69&kateri=ogrevanje&MySes=

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:

obstajano namreč tudi peči, ki imajo izkoristek, večji od 100%

sploh za prodajalce
hysterical-1.gif

(je pa res da na podlagi takega zavajanja nategnejo marsikaterega kupca!
jezen.gif
)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
kako je lahko izkoristek vec kot 100%?

drugace pa.. z novim gorilcem ne bos nic prisparal... edino ce imas hosto in mislis dat notri "gorilec" za drva:)

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:

kako je lahko izkoristek vec kot 100%?

Če kuriš plin ali drva v navadni peči, se pri gorenju

ustvarja voda, ki se spremeni v paro in gre skozi dimnik ven.

(za uparjanje vode se porabi del energije plina/drv).

Včasih niso poznali drugačnega načina izgorevanja, zato

so to energijo, ki jo odda plin/drva imenovali kurilna vrednost.

Le-ta je manjša od dejanske energijske vrednosti plina.

(energijska vrednost - energija uparjene vode = kurilna vrednost energenta)

In pti teh modernih kotlih se izkoristek računa iz kurilne vrednosti energenta,

kar pomeni, da je izkoristek lahko več kot 100%, ker s procesom kondenzacije

dobimo nazaj še nekaj energije iz vodne pare v dimniku.

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
kot zanimivost:pred dvema mesecema smo zamenjali gorilnik znamke Tyssen, bil je letnik 1977:)

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Me čist briga kako se računa izkoristek; fizikalno znano je, de ne moreš dobiti več energije ven, kot pa si jo vložil (ok, pustimo jedrsko fuzijo). To je samo marketinški nateg.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
jurek žal ni tako!

To je zgolj nateg trgovcev!...i pa običjano nimajo pojma o termodinamiki, izkoristkih in podobnih zadevah.

100 % dobijo kot primerjavo s kladično pečjo napram kondenzacijski. Torej če ima 'navadna peč' XY izkoristek, potem to vzamejo za 100 % (zakaj mi ni znano..se pa dobro sliši)...potem pa primerjajo kondenzacijsko ki ima npr. 8 % boljši izkoristek od navadna...in tako naračaunajo 108 % izkoristek.

In v tem je ves čar oz. nateg.

100 % izkoristek ne obstoja! Vsaj zaenkrat še ne (ne glede na to kaj so pdjetni trgovci izumili, da se zadeve boljše prodajejo).

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik alcazar pravi:
Me čist briga kako se računa izkoristek; fizikalno znano je, de ne moreš dobiti več energije ven, kot pa si jo vložil (ok, pustimo jedrsko fuzijo). To je samo marketinški nateg.

čudno, le kako imajo potem sodobne klimatske naprave izkoristek 300% in več
evil.gif