Smart Home - aplikacije

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Citat:
Uporabnik mlacar pravi:
Jaz potrebujem:

- notranjo temperaturo/vlago 2x
- zunanjo temperaturo/vlago 1x
- senzor gibanja 1x
- kamera 1x
- senzor odprtih vrat
- ir modul za kontrolo klimatske naprave

Vse to je potrebno da je brezžično kot je v prvem primeru.

Se pravi potrebujem eno master enoto, ki je povezana preko wifi na network, potem so pa ostali modilu brezžično povezuje na to enoto. Želja bi tudi, da bi glede na notranjo teperaturo, ki jo zazna senzor, IR modul vklopi/izklopi klimo.

Nazadnje urejeno:

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Jaz razmišljam o tem : http://netichome.com/slovene/
da bi kontoliral žaluzije in luči, klimo in toplotno črpalko.

Ima mogoče že kdo to zadevo?

Jest imam za luči in vtičnice in garažo,...... sedaj se moram pa spravit se na domofon in vhodna vrata
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Malo razišči Fibaro! Imajo čuda enih modulov, komunikacija gre preko Zigbee oziroma RF (866MHz). Konfiguracija ni pretirano zapletena, vem da obstajajo tudi IR moduli.

Več ti žal ne znam povedat, ker nisem toliko vi DIY svetu, se pa sicer profesionalno ukvarjamo s tem, če koga zanima, si lahko pogleda: klik
Precej konkurenčna zadeva, vsekakor pa sta tako Entia kot Necit bistveno ugodnejejša kot razne EIB rešitve, ki so usmerjene bolj v "poslovne" objekte.
wink-1.gif

lp

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Jaz razmišljam o tem : http://netichome.com/slovene/
da bi kontoliral žaluzije in luči, klimo in toplotno črpalko.

Ima mogoče že kdo to zadevo?

Jest imam za luči in vtičnice in garažo,...... sedaj se moram pa spravit se na domofon in vhodna vrata
smile-1.gif

kak pa domofon zraven vežeš? Pa eno par kamer nebi blo slabo, tudi te ,ki so na domofonu.
Mora biti kakšen specifičen domofon?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
na hitro sem malo uč vrgel na google...

centralna enota http://www.eedomus.com/en/
seznam modulov http://doc.eedomus.com/en/index.php/Devices_list
kot vidiš podpira vsaj tri standarde, tko da imaš zeloo veliko možnosti, da najdeš sebi primernega in nisi omejen na samo eno firmo.

kar je zelo dobro imeti, dvosmerno komunikacijo. da potem na telefonu veš, da je nekaj res on ali off.
da dela tudi samo v lokalni mreži, če ti net pade dol ali kaj, da še vedno lahko v bajti upravljaš.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Če sem jest prav videl je Netic kompatibilen s Fibarom,..oz. dela na isti platformi... po slikah na linku od Fusiona pa tudi s tem
smile-1.gif
ker so dolocene stvari enake....

I

Izbrisan uporabnik 474

Problem je v tem, da že osnovni gateway stane 260€... Brez podpore za EnOcean in X-10 (433MHz)... To je treba dokupit posebej.

Jaz bum tudi zaenkrat poizkusil z Z-Wave brezično tehnologijo, preden se resno spravim z industrijskikimi kontrolerji... V mislih imam naslednje:
USB Gateway
Dvojno stikalo z merilcem porabe

Drugače pa je pestra in ugodna ponudba na zwave.si

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ko sem pred leti za sebe iskal, mi je bilo pomembno, da lahko s TV daljincem (Logitech Harmony One) upravljam luči. Zato sem se takrat odločil za http://cms.jbmedia.de/index.php?lang=en
To pa zato, ker sem videl, da je "oldschool" dalinc še vedno bolj userfrendly, ko si zleknjen pred tvjem. Z eno roko, na slepo upravljaš skoraj vse.
Upravljanje s telefona me moti, da ga je potrebno odklent, poiskat app, počakat da se app zažene... to pač traja nekaj sekund in če to delaš med filmom, ti ukrade dragocene sekunde in zgubiš fokus iz filma.
Men je bilo glede udobja/afnanja pomebno tudi to, da ko se vržem na sedežno in začnem gledat film, si ugasnem luči. Ali pa po potrebi prižgem ambientalno, brez da se vstajam.
Pa zjutraj se mi same prižgejo, da se lažje zbudim in da še ves zblojen ne iščem stikala po steni:)

Glede IR upravljanja se sedaj najde tudi na aliexpresu kaj. tko da se lahko kombinira. Takrat se pač ni in z minimilnami stroški je bil to edini način.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Sem ravno prejšnji mesec nabavil Logitech Harmony Ultimate ("starega" Harmony One je pes zažvekal) in Z-Wave podpira tudi Harmony HUB.
meni se gre ravno za takšne stvari, kot je prižiganje luči, ko pridem domov ali pa da se zleknem pred TV, pa ugotovim, da je nekej luč. Nadgradnja bodo še žaluzije, sem pa nabavil zgoraj omenjeno (za prvi test) + senzor odprtja oken/vrat, ki je še zraven termometer in lux meter. Prva aplikacija bo prižiganje zunanje luči, ko zaide sonce (zdaj rešeno z timerjem)...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
točno, se vidi, da em mal ven padel:)
to si dobro rešil ja.
sem sam tudi občasno v strahu kako bom nadomestil trenutnega:) sem že gledal, če bi še enga nabavil, pa dal v predal:)

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz mam dva v predalu (Harmony One) :p

Prvi je moji dragi padel na tla, počilo steklo.
drugega je pes pregriznil, zob točno skozi display. display še sicer dela nekje na pol, začuda tudi touch, tak da je bil uporaben - sem večino komand preselil na tipke... Ampak je blo 1x dovolj in je sem nabavil Ultimate... Ni mi žal...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
berem berem, in vedno bolj zmeden. Kako naj poteka predprirpava v novi hisi, če si ravno pred štemanjem? V vsako luknjo kjer bositkalo eno cev za UTP kabel - cevi gredo v neko centralno škatlo? Je to najboljša in enostavna predpriprava?

Krmiljenje žaluzij, luči, TČ/klima in prezračevanje,

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
od luči do omarce gre elektrika
od stikala do omarce gre utp
potem pa to skup na element pa programiranje

zgleda pa tako:)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
OMG, mal sem se ustrašil
evil.gif

Na prvo žogo sem mislil, da je vseeno inštalacija bolj preprosta, manj razbijanja, itd, pa vidim da je vse skup precej bolj kompleksno, sama izdelava pa precej dražja. Ni mi preveč všeč.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če ni financ ali želje po veliko štemanja, potem so tudi diy brezžične zadeve čisto vredu.
za rolete pa vrjetno bo potrebno kej štemanja, če boš želel elektriko lepo skrit. pa dvomim, da imaš pri vsakem oknu vtičnico;)

treba se je vsest, pa pisat želje, pa si kak teden al pa 2 vzet čas, da res zajameš vse želje in naštudiraš kako in zakaj bi to uporabljal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Ja, sej da je zadeva zvezda zvezda mi je jasno, ampak je kar kompleksno.

Prav to bom naredil, zdaj bom malo premislil, kaj je smiselno in kaj ne. In kako se lotit,..Tako kot pravijo, če dobro premisliš in nastaviš imaš potem najmanj dela in težav. Hvala za odlično izhodišče.

ChinaTechTest

Pripravnik
19. jan 2015
63
0
6
Murska Sobota
www.chinatechtest.com
A je kdo kaj sčaral z Arduinom (ali Raspberryjem) in kakšnimi releji? Ker to bi znala biti zadeva nesramno poceni v primerjavi s čimer koli, kar sem do zdaj našel na spletu. In zelo enostavna je potem tudi nadgradnja v obliki recimo povezave na splet in kontrole preko računalnika/telefona/tablice,...
Govorim o tem - http://www.amazon.com/SainSmart-16-CH-16-Channel-Relay-Module/dp/B0057OC66U Posamezen rele je lahko obremenjen z 10A, kar bi moralo biti dovolj za večino, če ne vse stvari pri hiši.

Seveda je pogoj, da vsa stikala in porabnike speljemo v skupni prostor.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
na googlu imaš kr nekaj teh "čarovnikov"
wink-1.gif

tudi mene mika, samo sma s programiranjem skregana.