Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
V našem podjetju (zasebno) so vsi dobri kadri prišli preko vez. Nekdo od zaposlenih je novinca že poznal in je "jamčil" zanj. Kar smo zaposlili preko prostih prijav, je bilo večinoma vse slabo. Slabo pomeni, da nismo bili mi zadovoljni z njim in ne novo zaposleni z nami. Krivda obojestranska...
Jaz sem v zasebno podjetje prišel preko prošnje in ostal na podlagi znanj in osebnega vtisa (tako so mi povedali kasneje
). Zaradi večanja obsega del in potrebe po dodatnih zaposlenih, sem po nekaj letih sodelovanja s tretjo osebo, le to priporočil za delovno mesto v našem podjetju. Priporočilo je temeljilo izključno na do tedaj dobrem sodelovanju in poznavanju področja dela te, tretje osebe.
Kasneje, po kakšnem letu ali več, je prišla do izraza osebnostna lastnost novega sodelavca, ki je vedno bolj negativno vplivala na delo v skupini in glede na naravo dela, tudi na njegovo varnost. Ker so se problemi stopnjevali preko vseh meja, je ostal brez službe.
Z zgornjim zapisom nisem želel povedati, da so v zasebnih podjetjih zaposlitve preko poznanstev a priori slaba stvar. Vendar v določeni točki, ti zmanjka zaupanja vrednih znancev, kolegov, prijateljev z ustreznimi znanji itd. Tu pač ni PODJETNO delati kompromise na račun kompetenc in znanj.
Če ste zgoraj pozorno prebrali, jaz tretje osebe nisem proporočil, ker mi je bila blizu, temveč zato, ker se mi je oseba zdela ustrezna za delovno mesto. Takšni argumenti, za opravičevanje nekoga z vplivom v državnem podjetju, se mi zdijo smešni. Smešni se mi zdijo ljudje, ki si tako razlagajo nepotizem in podobna sranja. "Ker so mu ljudje blizu, ker jim lahko zaupa,..." Torej, takšen delodajalec ni sposoben zaposliti ljudi na podlagi znanj, referenc, izobrazbe ampak predvsem na podlagi zaupanja in poznanstva. Bravo. Odgovornost, strokovnost, etičnost,...co je to?
Je*eni lobiji in zaprti krogi slovenskega podjetništva, meneđerstva ipd. Izraz balkanci je totalen understatement za opis takšnih skupin ljudi.
Ima kdo seznam otrok vplivnih slovenskih politikov, ki so trenutno na zavodu za zaposlovanje?