Slovenski kmetijski proizvodi

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Po tem se vidi da je s tem nekaj narobe! Male družinske kmetije propadajo, veliki voluharji, v glavnem priveski SLS pa fino vlečejo subvencije in uničujejo še tisti trg, ki deluje!
Če je že vse tako pošteno, kako lahko lastnik parcele ugotovi, da nekdo že nekaj let vleče subvencijo za njegovo parcelo ( je bilo v medijih)? Ni čudno, da EU ustavlja izplačilo sredstev! Tukaj smrdi do neba!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.986
113
pri taščici
Poleg tega pa bomo precej dobre obdelovalne zemlje pozidali (seveda preko X posrednikov, ker kmet ne sme dobiti 100x več za m2 njive, sosedov Jože ki pa pozna nekoga na občini pa lahko), kmet pa naj proda 100 njiv, zato da bo potem od soseda Jožeta kupil eno, kjer bo sin lahko sezidal svojo hišo.
Poznam kar nekaj takih primerov, tudi sam okusil....

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.006
6.231
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Po tem se vidi da je s tem nekaj narobe! Male družinske kmetije propadajo, veliki voluharji, v glavnem priveski SLS pa fino vlečejo subvencije in uničujejo še tisti trg, ki deluje!
Če je že vse tako pošteno, kako lahko lastnik parcele ugotovi, da nekdo že nekaj let vleče subvencijo za njegovo parcelo ( je bilo v medijih)? Ni čudno, da EU ustavlja izplačilo sredstev! Tukaj smrdi do neba!

Sedaj so bolj ko ne šli pad SD. Tako kot sem že napisal, pri nas ni v interesu nikomur, sploh pa ne politikom da bi šlo na boljše. Za nas se ne bojim, imamo domačo hrano, futr je samo mrva ali trava, folk se skoraj stepe za meso ceno pa praz zaradi futra lahko postavim višje. Ko pa greš mimo večjih kmetij, pa vohaš tista krmila, pa bog ve še kaj, tako da no go!

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
In samooskrbo bodo rešile kmetije tvojega tipa ali tiste s katerih smrdi po krmilih? Pa enkrat sem te že vprašal in ponavljam vprašanje; zakaj je Židan pokop kmetijstva?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
meni tudi en na moji parceli vleče gerke... porka madona... pa mu nič ne morem.

drugače pa samooskrbo bo robi težko rešil... pozablja tudi da nimajo vsi dovolj denarja, zato morajo kupovati pri kmetijih ki smrdi po krmilih.

aja pa se zgodi, da je iz intenzivne pridelave boljše meso kot iz kao bio eko...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
meni tudi en na moji parceli vleče gerke... porka madona... pa mu nič ne morem.

drugače pa samooskrbo bo robi težko rešil... pozablja tudi da nimajo vsi dovolj denarja, zato morajo kupovati pri kmetijih ki smrdi po krmilih.

aja pa se zgodi, da je iz intenzivne pridelave boljše meso kot iz kao bio eko...

Da mu nič ne moreš ni res. Če si lastnik samo javiš RKG da unga vržejo dol. Če pa kmetje želite, da se to dela avtomatsko, pa morate pristati na to da se preverja lastništvo oz. (in to predvsem) da se predloži in vpiše dolgotrajni zakup zemljišč ob vpisu GERK-ov. E to zadnje pa ne. Lej, potem je pač stanje kakršno je ....

Mi je pa jasno 32 ne bo rešil samo oskrbe. Upam, da je tudi njemu.
Ne vem pa zakaj bi bilo meso iz eko slabše. Razen, če kmet ne oskrbuje živali kot je treba. Žal so tudi taki.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
samsvoj, je malo jebena (Specifična) situacija. ti lahko na PM razložim.

drugače pa ja, včasih tudi eko bio itd kmetje pač proizvedejo slabško kvaliteto. hotel sem samo povedati, da "smrad od krmil" ni vedno pogoj, da je meso slabše kot iz kakšne "eko kmetije".

je pa tako, za eno dve glavi na leto se res hitro najdejo kupci (sploh za ceno tam okoli 5.5-6 €/kg mešano) da bi pa "doma" prodal 40 glav in več pa je že težko...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Bolj se ne bi mogel strinjati. Te zadeve imam jaz razpucane že kar nekaj časa. Pa sem osebno bolj nagnjen k eko, vem pa da na ta način ne moremo prehranit vseh. Ne ob obstoječih prehranskih navadah, vsaj kar se količin tiče ....

Drugače pa ja, če ti ni odveč mi javi kakšen problem imaš. Ne da bi se ponujal da lahko pomagam, ker ne morem (najbrž). Bolj zato, da vidim kje imamo luknjo, če je seveda luknja in je pri nas!

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.719
1.070
113
Samooskrba je itak največja možna bedarija.

Vsak se mora sam potruditi, da je na trgu konkurenčen.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Seveda, konkurenčen je lahko nekdo ki je nov na trgu in gre z viški rušit konkurenco, ker ve da bo enkrat imel monopol in s tem postavljal ceno.takrat pa na drevo in v jok.

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Ne nisem za ukinitev, samo cela zadeva gre v popolnoma napačno smer! Se mi pa ne da več polemizirati, spremenili tako ne bomo nič!

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Samooskrba je itak največja možna bedarija.

Vsak se mora sam potruditi, da je na trgu konkurenčen.
vsak se tudi sam odloči kako bo konkurenčen. saj ni treba da se dela vse poceni (tako kot je ponavadi pri nas) eni konkurirajo s kvaliteto.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.180
113
Nisem bral zdaj cele solate. ampak sem zadnjič odprl kozarec delikatestnih kumaric (to so tiste tamale) v rangu 1 do 1,5 € na glaž, dobre, nic jim ne fali in se potem vprašal da bi naredil 50 kozarcev doma. Uf... pa da delo odračunam, ne pridem skozi niti v mpc-ju, kaj še le proizvodna cena. Tako da, hrana je odločno podcenjena, al kako jim gre to ven.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
saj ni problem sestavin. je problem dela. s strojem je lažje doseči nižjo ceno.
no dobor pri taki ceni je cena sestavin tudi pomembna...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Ne nisem za ukinitev, samo cela zadeva gre v popolnoma napačno smer! Se mi pa ne da več polemizirati, spremenili tako ne bomo nič!

Zakaj hudiča je v igri denar, zakaj ne razne subvencije za nakup strojev, zakaj ne subvencije za odkup govedi po višji ceni, tam naj država pomaga. Ne pa da dajo denar pol ga pa kmetje zapijejo al zapravjo za vse tisto, kar je nekmetijstvo.
stupid-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
koliko denarja pa lahko zapijejo? dej alpine, ni čudno da ti fotr noče predati kmetije...

v "nekmetijstvo" in v "gostilno" gre lahko samo denar, ki je kot "dodana vrednost". subvencije načeloma pokrivajo strošek proizvodnje...

eh ja...