Mazzinjevo razmišljanje.
Kako je z raziskavo o spolnem turizmu v Jugoslaviji v začetku 70. let?
To sem delal za omenjeni roman z naslovom Funny, ki bo kmalu izšel pri založbi Goga.
S spolnim turizmom v nekdanji Jugoslaviji sem se začel ukvarjati, ko sem razmišljal o moških spolnih turistih na Tajskem. V teh relacijah je popolnoma jasno, za kaj gre. A drugače je v primeru ženskih spolnih turistk, ki odhajajo v Afriko, med njimi so tudi Slovenke. Pri tem gre pa za mistiko - oba se pretvarjata, da so prisotna romantika in čustva. Kakšne zgodbe vse lahko slišiš. A na koncu ženska enako plača in gre.
Zanimalo me je, zakaj je pri moških prisoten realizem, pri ženskah, ki si kupujejo spolni odnos, mogoče celo bližino, pa vsa ta mitologija. O tej temi sem govoril tudi z nekaj afriškimi moškimi, ki tudi sami tega ne razumejo kot prostitucijo, temveč kot potrditev njihove moškosti, saj ženska zaradi njih prepotuje na tisoče kilometrov.
Prav ta mit pa je povezan z Dalmacijo v 70. letih prejšnjega stoletja. Galebom (dalmatinskim ljubimcem, op. a.) se Skandinavke niso mogle upreti, zaradi njih so prišle tako daleč. Neverjetno mi je, kako smo si zgradili mitologijo o neuničljivih dalmatinskih ljubimcih, v resnici pa je šlo za spolni turizem.
https://siol.net/trendi/kultura/od-...-okuzila-vso-slovensko-druzbo-intervju-490939