SLO še vedno drugorazredna država

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
No morda res, imamo pa možnost izbirat župane, vsaj začetek
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Pred kratkim je imel mobilni operater BOB akcijo big bob za 9,90€ na mesec 1000 min v vsa omrežja in 1000 SMS-ov. Sedaj si pa poglejte enako ponudbo operaterja BOB v Avstriji. Ne samo, da imajo 1500 min in 1500 SMS-ov, še 1500 mb prenosa za enako ceno.
Ne moreš verjet, če ne vidiš.
10.gif

Klik

O tem smo že v drugi temi govorili, tak pač je glede na stanje pri nas.

Mene bolj "moti", da se praktično po drugi strani sploh nič ne piše npr. o oderuških cenah npr. Mobitela.

http://www.mobitel.si/paketi/osnovni-paket.aspx

Pri tem osnovnem paket plačaš 4x več kot pri konkurenci za klic v drugo mobilno omrežje, SMS in MMS sta "pozlačena".

Verjetno Bob ne more iti nižje s cenami in višati ponudbe, dokler tudi ne doseže določeno število uporabnikov.

Nimajo pa v ceni jodlarji MMS, se dodatno plača.
Edino kar majo več je 1500Mb podatkov.

Mislim, da je A1 tudi največji v Avstriji in ja, res je zanimivo, da ima tako ugodne cene, za razliko od našega velikana, ki je najdražji.

Tu se vidi, da smo 4. razredna država, da država ničesar ne nadzira in omejuje ter da se lahko na veselo pleni.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Folk na volitvah ne more nič odgovorit. Ker ne voliš dotičnega, ampak stranko. Tja jih pa na listo nafukajo, kakor jim paše (razen po IQ-ju).
In tudi, če volitve dobiš in si štorast, še vedno nisi prvi na vasi (primer: izredne volitve 2011).
Tko da volitve so en velik larifari in nateg.
smile-1.gif

edit: On topic: Tale tema me je spodbudila, da malo pregledam položnice: Telekomu (+siol in mobitel - kar je itak ista vreča) plačam največ na mesec. Ne elektro, ne rtv, ne adriatic, ne komunala (ta še skor najmanj, razen rtv) niti pod razno ne dosežejo zneskov za Telekom - torej za storitve, ki sploh niso življenjsko pomembne!
bonk.gif

Telekom: Telefon? Te rabim. Mobitel? Ne rabim (drugi rabijo mene, a zvečine bi se dalo zmenit tudi drugače). Siol? En kup programov, od katerega je dobrih in gledljivih 5-6, ostalo je bulšit. Itak pa za Slo1, 2 in 3 že plačujem prispevek posebej.
Največji nateg v zgodovini človeštva je Telekom in zakaj konkurence ni? Ker, kot so že rekli, je Telekom držven in kot tak nedotakljiv in brez konkurence.
smirk-1.gif

Tu je odgovor zakaj imamo takšno stanje v Sloveniji...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Še prvi največji nateg je bilo pa to kako so Vego nategnili...jim je šla zelo v zobe, res da je imela tudi preveč zrelo idejo za SLO trg (pač mi smo banana republika in folk leti kot ovce za glavnimi in ne drugačnimi, čeprav zdej imamo isto pri teh jajcarjih ki so ostali)...kaj mislim s tem...se spomnite Vega 100, 200 in 500 z zakupljenimi minutami?? In povprečni Slovenceljni (opis sem malo prej napisal)...so se na veliko spraševali zakaj bi nekaj plačevali v paketih, če to ne pokurimo??? ...in kaj imamo sedaj?? Da ne govorim koliko so jih za frekvenco opalili....TUŠ-u pa nato praktično podarili....skratka škoda...ker mislim da bi jim uspelo in ne samo v mobilni telefoniji, kapital iz ozadja (pa ne od stricev) je bil ogromen...in bi sesuli ta jajca od Telekoma ampak vemo kaj se je nato zgodilo...
Sčasoma bo tudi BOB verjetno uspel, pač če po večini poberejo ves tisti folk na katerega ciljajo (verjetno tiste kateri uproabljajo v večini telefon za klicanje, sms, in kaj na internet pogledat)

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ce ze omenjaš A1 v istem kontekstu kot Mobitel potem navedi tudi njihove cene. Ce prav razumem ima njihov prepaid paket klice v druga omrežja po 40c, sms pa po 20.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Največji nateg v zgodovini človeštva je Telekom in zakaj konkurence ni? Ker, kot so že rekli, je Telekom držven in kot tak nedotakljiv in brez konkurence.
smirk-1.gif

Predvidevam, da pišeš o svoji lokaciji, ker drugače ne vem o kakem monopolu Telekoma govoriš (pustimo oviranje konkurence, to se nas strank tiče samo posredno). Imaš cel kup drugih operaterjev, tudi če si bogu za hrbtom imaš Total TV.

I

Izbrisan uporabnik #488

Si ziher?
Ker v ceniku imajo MMS= 4 cente.

Zadeva ne gre iz prenosa podatkov, enako je pri nas, če imaš zakupljene 1Gb prenosa.
MMS se obračunava po enoti, ne po prenosu podatkov.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.022
1.934
113
o kakem monopolu telekoma je tu govora? sem kaj zamudil in smo se vedno v letu 1997?

I

Izbrisan uporabnik #488

Telekom ima še vedno prevladujoč položaj na trgu, preko 50% trga obvladuje, preko 1mio naročnikov.

Res pa je, da je težko govoriti o monopolu, ker je zraven zdrava konkurenca. Razen ko je govora o kakšnih predpisih, ki so pisani na roko Telekoma=državne firme.

Telekom še vedno kar znatno polni državni proračun, dejstvo pa je, da njegova cenovna politika ne odraža dejanske vrednosti storitve, cene ima pretirane.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Folk na volitvah ne more nič odgovorit. Ker ne voliš dotičnega, ampak stranko. Tja jih pa na listo nafukajo, kakor jim paše (razen po IQ-ju).
In tudi, če volitve dobiš in si štorast, še vedno nisi prvi na vasi (primer: izredne volitve 2011).
Tko da volitve so en velik larifari in nateg.
smile-1.gif

edit: On topic: Tale tema me je spodbudila, da malo pregledam položnice: Telekomu (+siol in mobitel - kar je itak ista vreča) plačam največ na mesec. Ne elektro, ne rtv, ne adriatic, ne komunala (ta še skor najmanj, razen rtv) niti pod razno ne dosežejo zneskov za Telekom - torej za storitve, ki sploh niso življenjsko pomembne!
bonk.gif

Telekom: Telefon? Te rabim. Mobitel? Ne rabim (drugi rabijo mene, a zvečine bi se dalo zmenit tudi drugače). Siol? En kup programov, od katerega je dobrih in gledljivih 5-6, ostalo je bulšit. Itak pa za Slo1, 2 in 3 že plačujem prispevek posebej.
smirk-1.gif
Drži kot pribito.
zmaga.gif

Vpliv na volitve nimamo, ker kandidati so nastavljeni. Isti Qu..., ker ne veš kter bo slabši.
Kar se pa mobitela, telekoma in ostalih tiče..... mi je pa tud jasno zakaj takšen monopol. Je na hitr opisal bloger Mitja, kdo so pr njih šefi, čigavi so, kdo jih je postavu, prisluškovanja ...itd.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.022
1.934
113
ja glej razen kakih ki zivijo v vukojebini in nimajo druge izbire, lahko recemo da si je vsak sam kriv ker je njihov narocnik in ga lupijo. jaz sem iz centra mb, siol smo skenslali takoj ko je prisla kabelska, to je bilo okrog 1999, mobitel hitro ko je simobil postal konkurencen, telekom pa ko so na kablski uvedli trojcke z telefonijo vred. niti pomislit ne upam koliko bi me to zdaj prislo na telekomu

I

Izbrisan uporabnik #488

Veliko neosveščenih ljudi pa niti ne "ve", da lahko gredo drugam oziroma ne zaupajo, so starejši in se bojijo, da ne bi delalo ali da bi še več stalo.

Poleg tega pa subvencioniranih telefon ni več, gre dejansko samo še za prodajo na obroke. Ker ko sešteješ obroke in po novem obvezno dodatno naročnino za internet, imaš že novega v trgovini brez vezave.

Raje telefon kupiš na obroke drugje brez vezave in dodatne naročnine.

Drugače se pa strinjam z enim izmed gornjih uporabnikov, ko je opisoval Vego in pavšalni zakup na mesec, podobno kot ima sedaj Tuš in ostali.

Tudi jaz nisem pripravljen plačevati pavšala, ampak le dejansko porabo (razen na kabelski interneta
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Telekom ima še vedno prevladujoč položaj na trgu, preko 50% trga obvladuje, preko 1mio naročnikov.

Res pa je, da je težko govoriti o monopolu, ker je zraven zdrava konkurenca. Razen ko je govora o kakšnih predpisih, ki so pisani na roko Telekoma=državne firme.

Telekom še vedno kar znatno polni državni proračun, dejstvo pa je, da njegova cenovna politika ne odraža dejanske vrednosti storitve, cene ima pretirane.

Ravno zato, ker ima prevladujoč položaj, mu APEK ne dovoli prenizkih cen. In prav je tako. Zakj? Ker bi lahko, ker je pač ne le prvladujoč, ampak še vedno državna firma, cene mirno spustil v poden. Tako nizko, da bi vsi ostali pocrkali, ker temu enostavno ne bi mogli slediti. Mobitel bi pač cepal minus, ki bi ga plačali davkoplačevalci, ostali pa si tega ne morejo privoščit. Zato je treba poskrbeti, da se operaterju s prevlasdujočim položajem predpšiše tak cenovni minimum, da mi lahko ostali konkurirajo. Le tako se lahko doseže, da se največjemu počasi zmanjša št. uporabnikov na količino, ki zagotavlja, da je tudi brez nadzora in omejitev položaj na trgu zdravo kunkurenčen.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Še prvi največji nateg je bilo pa to kako so Vego nategnili...jim je šla zelo v zobe, res da je imela tudi preveč zrelo idejo za SLO trg (pač mi smo banana republika in folk leti kot ovce za glavnimi in ne drugačnimi, čeprav zdej imamo isto pri teh jajcarjih ki so ostali)...kaj mislim s tem...se spomnite Vega 100, 200 in 500 z zakupljenimi minutami?? In povprečni Slovenceljni (opis sem malo prej napisal)...so se na veliko spraševali zakaj bi nekaj plačevali v paketih, če to ne pokurimo???

Pri Vegi je bil drug problem - niso imeli nobenih drugih storitev kot pogovorov in SMS in tehnološko čisto nič napredne aparate. Ko so lansirali, sem njihovemu takratnemu dirketorju povedal, d aje to napaka, ker Slovenci pač hočejo imeti vse naj, tudi če ne uporabljajo. Mi je odgovoril, da oni že vedo, kaj delajo. Potem so pa dobili dokaj malo uporabnikov (spet pa ne tako zelo malo), in to večinima take, ki niso porabili skoraj nič in so imeli najcenejši paket. S takimi uporabniki se pa ne da preživet. In po določenem času se je njihova mama odločila, da ima dosti vlaganja vedno novega denarja vanje (logično).

I

Izbrisan uporabnik #488

Pokaži odločbo APEKa, ne provociram, ampak pač vprašam.

Ker po zadnji odločbi imajo vsi mobilni operaterji od 01.01.2013 povsem enako ceno "zaključenih govornih klicev" in ta je 3,24 centa+DDV kot sem zgoraj napisal.

In me na podlagi tega zanima zakaj ima Mobitel tarifo 16 centov za klice v druga mobilna omrežja, Bob pa npr. 4.

Nekje sem namreč zasledil, da ima Mobitel stroškovno ceno takega klica po 3 cente... kar pomeni, da še vedno 25% pajsne v žep, če bi imel ceno 4 cente.

Kaj preprečuje Mobitelu, da ne zniža te tarife.

Zgodba iz leta 2009
Citat:
APEK je nastalo stanje rešil salomonsko, v korist operaterjev z domačim lastniškim kapitalom. Ceno zaključevanja klicev za Mobitel in Si.mobil je določil na ravni cene, ki jo izračunal sam, torej 0,0523 evra. APEK je s tem Mobitelu določil 74,3 % višjo ceno od njegove stroškovne cene zaključevanja klicev, Si.mobilu, ki je na trgu podrejeni operater, pa omogoča le pokrivanje 90% stroškovne cene. S to potezo je APEK priznal, da slovenski trg mobilne telefonije še ni zadosti konkurenčen, da bi lahko odpravili asimetrijo cen zaključevanja klicev med Mobitelom in Si.mobilom.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Eno je zaključevanje klicev - to je cena, ki jo Mobitel plača Simobilu, če Mobitelov uporabnik kliče Simobilovega uporabnika.
Gre za kompletno cenovno politiko.

Leta nazaj je racimo Mobitel uvedel (ali poskušal uvesti, sem že malo pozabil) klice znotraj omrežja zastonj. Simobil je seveda skočil v zrak, in dosegel, da Mobitel tega ni smel več počti - Simobil pa je lahko. Ko se je tudi Simobil "povečal", tudi oni niso smeli tega več počet. In tako je tudi sedaj: močnejši operater ima pri cenah manj manevrskega prosotra.

Druga stvar so pa seveda uporabniki: dokler plačujejo take cene, jih je neumnost nižat. Ne boš verjel, ampak Mobitel in SImobil sta, ko govoirmo o večjih uporabnikih (firme) velikokrat cenovno čistio izenačena - ker je to pri fiormah opazen strošek in se znajo pogajat in so dovolj velike, da na pogajanjih kaj dosežejo. Zasebni uporabnik tega sicer ne more, lahko pa mirno zamnja operaterja.

I

Izbrisan uporabnik #488

Izbrskaj še koliko je stala minuta klica za GSM omrežje, ko je Mobitel prišel na trg
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Tega se pa spomnim!

Paket "prosti cas" je bilo okoli 102 SIT na minuto cez dan, in 34 SIT (ali nekaj takega) ponoci
smile-1.gif