Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A je kdo delal že primerjavo z Weyermann Pilsner in Best Malz Pilsen?
Z istimi recepti sem dobil Weyermann 85-86% eff pri Best Malz pa dobivam samo okoli 81~82% nisem nič drugega spremenil...
Si že kdaj dobil z Weyermann-on dvakrat zapored isti eff?
Ja ker delam vedno primerjave
Na grobo 10 pilsov z Weyermann sladom pri temp 66°C in povsod enako med 5.3 in 5.5 pH. Izkoristki med 86-88%
Sedaj sem naredil vse identično samo da je namesto tega Best Malz in dobivam že 3x runde samo od 81-88% eff...
Torej menjal sem samo osnovni slad, vse ostalo je isto... pravim to, ker kuham tudi po 3x na dan iste recepte samo slade menujem, kvase ali pa hmelje, ker delam experimente.
Bom še nadaljeval v tej smeri, da pridem do zaključka... sem čist tako vprašal... drugače me ne moti nič, da bi šel proč iz Best Malza... samo testiram rad
Sem inžinir po izobrazbi pa se po navadi "palim" na take malenkosti, ampak tukaj sem pa obupal...
1.) Tehtnice najbrš nimaš umerjeno v grame, če se ti usuje par g preveč ali premalo osnovnega sladu preveč lahko takoj narediš razliko, če se tu usuje par g preveč ali premalo specialnega je razlika še toliko večja.
2.) Termomter najverjetneje tudi ni umerjen na prvo ali celo drugo decimalko, kar ponovno pomeni nekaj napake v mash-u, posledično v eff.
3.) Kako pa meriš gostoto? Če jo z "plovčkom" je precej netočno, že sam odčitek je precej zahteven. Refraktomer je sicer bolj natačen ampak ti loviš nekaj % eff kar je še vedno precej "mikroskopsko".
4.) Potem pa pridemo do preračuvanja eff kjer ti Utiševalec lahko napiše krajši roman in so vsi net calc-i že v osnovi približek
Za neko amatersko raven, kamor pašemo so pa seveda čisto OK!
In ko vse to sešteješ, nastane nek razred napake.
Razumem, da se z vsakim % eff procentom ukvarja Union ali Laško, samo oni imajo 22 termometrov (al kok že?) samo v masherju, pa vsak od njih je za klaso 10 ali 100 bolje odmerjen od naših približkov itd.
Te čisto razumem, da se ukvarjaš s tem, ampak s "kmečkim" orodjem merit laboratorijske rezultate pa ravno ne gre.
Drgač pa... Imaš precej visok eff! Jaz imam GF sistem, pa v prvih treh kuhah še nisem prilezel čez 80%.
Kako pa kuhaš?
Tudi jaz sem tehnični tip po izobrazbi in v real life
Še posebej pa znan da hočem met vse v nulo poštimano drgač to nisem jaz
Tehtnico imam 15kg kar pomeni da mi vaga na 1g natačno... sem posebej tako kupil profi in ne neko jeftino in zmeraj ciljam da je na 1g v nulo... že če namesto 4000g pilsna pade 4002g ga vzamem ven da je točno
Kupil sem jo namensko, ker delam po 25L batche kar znese na okol 5kg ječmena, ker tiste do 100kg nihajo po 100g...
Druga varianta... termometer imam hanna profi kar je deklarirano na 0,2°C odstopanja. Merim vsake 15 min in dogrevam če je treba tako da sem vedno v +- 0,3°C odstopanja.
Pravtako imam še profi pH meter od Testo kar meri temepraturo ter pH na +- 0,02 odstopanja. Torej tukaj nimam kaj dosti za falit....
Merim z stevenson reeves hidrometrom, refraktometrom ter sedaj sem si nabavil še bolj profi digitalni refraktometer, da bom še čimmbolj picajzlsi in imam vse v 0 naštudirano in imam čimmbolj v nulo ponovljivost.
Volumen lonca sem si izmeril z gramom natačno pretakanjem vode na okoli 6°C. Tako, da tukaj sem po 1000g vode dodajal in imam skalo narisano od 20 do 30 litrov.
Tako da na koncu vse skupaj nimam lih neke šalabajzrske opreme oz ne delam krneki na pamet
Gre se da experimentiram z batchi tako, da menjam samo osnovni slad proizvajalca... iste ječmene pa recimo drug proizvajalec kvasa in take variante...
In tukaj mislim, da tudi če falim 0,3°C ali pa 2dcl vode... ne more biti razlike skoraj 8% na efektivnosti.
Edino kar imam v mislih je lahko da se je mlinček kej "prejebal" ker to je edino kar je od kitajske opreme... Nekje sem bral da je tudi v sladu oz proizvajalcu odvisno koliko je velik ječmen in gleda da delam na vrečo je mogoče od Best Malta malo manjši in gre kaj skozi, da ga ne odpre dovolj... Bom še tukaj pogledal ker edino tukaj slutim da bi bilo kaj ali pa mogoče ječmen, ki že malo čez ampak dvomim...
Bom vse preizkusil da vidim zakaj se gre, ker mi ni logike
Aja kuham pa na vrečo, ker mi je fajn k vse skupaj operem pa pospravim in mi ne jemlje preveč placa... pa v roku 5 urah vse skuham in operem...
Pa še to... za sabo imam pomoje okoli 200 različnih batchev... veliko tudi zaradi experimentiranja da spoznam slade, kvase, hmelje.... pa pomoje nekaj čez 60 variant z celovitimi extrakti...