Servo volan mercedes Vaneo /a klasa

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.927
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik mercedes pravi:
Zaradi gretja kabine močnejši alternator ? Nekako ne najdem prave povezave ? Saj ogrevanje kabine je preko vode.

L0
Ja itak preko vode. Sedaj me samo zanima zakaj mora biti vodno hlajen(manjse izgube) ? Razen ce se voda ogreva direkt v alternatorju, namesto preko neke spirale v pecki ali celo prezračevalnem kanalu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.927
113
pri taščici
To ja, samo zakaj voda v alternator? A pecka ne more imeti elektricnega grelca? Sumim na manjsanje izgub. Zracno hlajenje je izguba, vodno pac ne.
Mercedes : Tudi ce okrasni pokorv odstranis z motorja se nikjer ne vidi nobenih sumljiv vodnih cevi napeljanih do alternatorja.

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Avti, ki imajo pečko imajo močnejši alternator, ker pač pečka pokuri več elektrike in se rabi močnejši alternator, da normalno polni. Vodno hlajen je pa zato, ker je večja amperaža (se bolje greje), nima pa to nobene direktne zveze z gretjem kabine.

Govoril sem s kolegom ki dela v tehnični službi na mercedesu in mi je rekel da naj bi imeli A-ji samo zračno hlajene alternatorje in da so vodni samo pri večjih motorji. Lahko da se moti, ker je govoril "iz glave". Po moje je najbolje iti kar na AC in tam povedati VIN, pa ti dajo pravi podatek.

Uglavnem, naš je bil zračno hlajen, menjala pa se je samo jermenica in jermen. Napenjalec je bil ok, sploh pa ni bilo nobene potrebe manjat alternatorja, ki je drag "ko pes".

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Avti, ki imajo pečko imajo močnejši alternator, ker pač pečka pokuri več elektrike in se rabi močnejši alternator, da normalno polni. Vodno hlajen je pa zato, ker je večja amperaža (se bolje greje), nima pa to nobene direktne zveze z gretjem kabine.

Govoril sem s kolegom ki dela v tehnični službi na mercedesu in mi je rekel da naj bi imeli A-ji samo zračno hlajene alternatorje in da so vodni samo pri večjih motorji. Lahko da se moti, ker je govoril "iz glave". Po moje je najbolje iti kar na AC in tam povedati VIN, pa ti dajo pravi podatek.

Uglavnem, naš je bil zračno hlajen, menjala pa se je samo jermenica in jermen. Napenjalec je bil ok, sploh pa ni bilo nobene potrebe manjat alternatorja, ki je drag "ko pes".

Saj tudi jaz ne bom šel kar za brezveze menjati alternatorja... Ampak ko začneš brskati ,pa iščeš jemenico ,hitro ugotoviš da obstajata vsaj dva tipa...
@poldo mi je dal podatke o alternatorju po VIN številki in je vodno hlajen.

Po vseh nemških spletnih trgovinah meče ven za ta avto vodno hlajen alternator.
Se pravi ,bo že držalo da je vodno hlajen.

V čemi je bistvo tega alternatorja pa vprašanje če res sploh kdo ve konkretno.

Edino kar ima ta avto ,kar ne vem točno kako se ogreva je tole. Ko avto ugasneš ,recimo ko greš v trgovino lahko pritisneš tipko in še vozilo ogreva do pol ure. Sedaj ne vem ali je to že ogreta voda iz motorja ,ali jo kje dodatno ogreva. Pa spet to ne more biti vzrok za močnejši alternator ,ker to gretje deluje takrat ko je motor ugasnjen, Kvečjemu bi zaradi tega lahko bil močnejši akumulator ??

Sem pa peljal avtoelektričarju pa naj razdere pa da vidimo.

Je pa fajn si prej že sam dovolj podatkov nabrat ,da te potem ne morejo imeti ravno za norce...

lp

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
To ja, samo zakaj voda v alternator? A pecka ne more imeti elektricnega grelca? Sumim na manjsanje izgub. Zracno hlajenje je izguba, vodno pac ne.
Mercedes : Tudi ce okrasni pokorv odstranis z motorja se nikjer ne vidi nobenih sumljiv vodnih cevi napeljanih do alternatorja.

Ma ne vidiš nič... Če imaš kje možnost naj ti odpre enkrat nekdo havbo na A 170cdi , ker vaneota boš težje našel. Mislim pa da ima A 170cdi spredaj skoraj identično postavitev motorja. Alternator ,klima kompresor. to zaradi postavitve motorja leži skoraj pod motorjem in ne vidiš nič.
lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.927
113
pri taščici
Najbrz res, ker tudi havbe ni skoraj nic in se mi zdaj nekako logicno (kot pri moji merivi). Enostavno vecino stvari sravfas od spodaj. Zato je tudi poldo omenil dvigalo.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Takole ,lahko debatiramo naprej ,avto popravljen ...

Po predvidevanjih je šla rakom žvižgat freilauf jermenica. Sicer je bila okvara še bolj na začetku ,saj jermenica zunaj še vedno zagrabi ko jo zasuæeš. A bi verjetno bilo vsak dan slabše.

lp