Se je začelo....dohtarji !?

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
KSZ: zakaj se sploh debatira o plačevanju zdr. storitev.. Saj mi vsak mesec odtrgajo od plače znesek za to.. in glede na mojo plačo je to 300€ in še kaj zraven. V enem letu torej na okroglo 4000€. Za 4000€ me sestavijo vsako leto na novo, če razpadem na prafaktorje, v 40letni del. dobi je to 160000€. Do zdaj razen ene operacije nohta nisem še nič potreboval, h zobozdravniku hodim samoplačniško, ko sem prehlajen pijem čaj z limono, ko imam gripo ostanem doma, rabim samo potrdilo od zdravnika, da sem bil doma, na sploh vam nič ne težim. Ko kličem za kakšen problem, ne pridem na vrsto, ker je vse drugo bolj pomembno, da ne govorim o zdravnikih, ki lepo veselo čebljajo po telefonu in se pogovarjajo o golfu.. za to pa je čas a?? In potem bi vi od mene radi imeli še dodaten denar.. pfff, vas vidi tamičkin. vsak dan.

In vi vsi govorite o osnovni plači zdravnika. Kaj mene briga osnovna plača!!! Ta je skoraj pri vsakem delavcu mizerna. Poglej in primerjaj raje plače z vsemi bonusi, dodatki, ki si jih ali pa si jih ne zaslužite in je plača takoj lepo udobno visoka. Jaz se moram za tako plačo kar fino spotit in preživet en mesec od doma, da ne govorim, da se dela cel mesec po povprečno 16 ur na dan. Pa mi ni niti malo žal in ne zamenjam te službe za nič. In če bo kdaj nas doletela kaka kriza, da bo zato plača nižja, bo pač nižja. Ne pa kot zdravniki, ki si grabijo in grabijo iz kupčka € svoje evrčke, da bo ja kupček velik, ostali ljudje pa se krizi lahko prilagodijo, ker se morajo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Jaz tudi zavarovalnici vsako leto plačam 500€ kasko za avto,
lahko bi bili tako dobri, pa bi mi občasno novega šenkali.

Pa kaj ti ni jasen pojem "zdravstveno zavarovanje"?
To ti ni isto kot banka, kamor vsak mesec naložiš 300€ in jih imaš vedno več.
To ti je "zavarovanje", ki ti ob koncu obdobja, za katero je bilo plačano propade,
potem pa spet jovo na novo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik airj pravi:
KSZ: zakaj se sploh debatira o plačevanju zdr. storitev.. Saj mi vsak mesec odtrgajo od plače znesek za to.. in glede na mojo plačo je to 300€ in še kaj zraven. V enem letu torej na okroglo 4000€. Za 4000€ me sestavijo vsako leto na novo, če razpadem na prafaktorje, v 40letni del. dobi je to 160000€. Do zdaj razen ene operacije nohta nisem še nič potreboval, h zobozdravniku hodim samoplačniško, ko sem prehlajen pijem čaj z limono, ko imam gripo ostanem doma, rabim samo potrdilo od zdravnika, da sem bil doma, na sploh vam nič ne težim. Ko kličem za kakšen problem, ne pridem na vrsto, ker je vse drugo bolj pomembno, da ne govorim o zdravnikih, ki lepo veselo čebljajo po telefonu in se pogovarjajo o golfu.. za to pa je čas a?? In potem bi vi od mene radi imeli še dodaten denar.. pfff, vas vidi tamičkin. vsak dan.

In vi vsi govorite o osnovni plači zdravnika. Kaj mene briga osnovna plača!!! Ta je skoraj pri vsakem delavcu mizerna. Poglej in primerjaj raje plače z vsemi bonusi, dodatki, ki si jih ali pa si jih ne zaslužite in je plača takoj lepo udobno visoka. Jaz se moram za tako plačo kar fino spotit in preživet en mesec od doma, da ne govorim, da se dela cel mesec po povprečno 16 ur na dan. Pa mi ni niti malo žal in ne zamenjam te službe za nič. In če bo kdaj nas doletela kaka kriza, da bo zato plača nižja, bo pač nižja. Ne pa kot zdravniki, ki si grabijo in grabijo iz kupčka € svoje evrčke, da bo ja kupček velik, ostali ljudje pa se krizi lahko prilagodijo, ker se morajo.

ČE boš imel srečo te bo kmalu pobralo, in to kar iznenada. Tako bo še dobiček od tebe ..

ČE boš pa kot povprečen državljan doživel neko spodobno starost pa verjemi da boš v enem letu rabil zdravnika 10x, tablete boš jedel vsak dan, umetni kolk ki ti bo omogočal hojo pa sploh ne bo zastonj. Če potem damo še razne kompleksne operacije na srcu lahko v parih letih porabiš tistih tvojih 160000EUR preden se sploh zaveš!

Očitno ti tudi ni jasno kaj je to vzajemnost in kako ter zakaj deluje! Pa bodo v bistvu srečen da ne rabiš denarja iz zdravstvene blagajne ker to pomeni da si zdrav, če bi bil vedno bolan bi verjetno raje zamenjal bolezen za denar!

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
??

Julija je bila na dopustu cel mesec. Konec avgusta sem bil na pregledu in mi je sestra v vednost rekla, da je zdravnica v septembru na dopustu in da ne naročajo po telefonu zarad tega.

Ne vem če smuča, ker je na IČ.
bonk.gif

ce je koncesionar potem je njena naloga zagotoviti nadomestilo za delo, ce ga ima, je lahko odstotna tudi 2 leti skupaj.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Osebna zdravnica v zdravstvenem domu. Več pa ne vem kaj je.

lej , zdaj ti bo folk odgovarjal, ti pa si ravno tako zanesljiv vir kot bojan požar ali slovenske novice

pol se bo pa zvedlo, da je bila junija 14 dni na dopustu, pa zdaj 3 tedne, pol pa celo leto nebo nič, ti pa razglašaš, kot da je praktično več na dopustu kot na šihtu

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ti ne razumeš sploh. Jaz točno vem o tej razliki, ki jo ti omenjaš. Zdravniki so kar se tiče nujnih in splošnih posegov plačani iz tega kar jaz in ti dajeva v blagajno vsem. Avto tudi rabi vsake toliko kak pregled, ki se mu reče tehnični pregled, ki je obvezen, potem pa še priporočljiv od tovarne za servisni pregled. Oboje plačaš. Neko analogijo z zdravstvom jaz ne vidim. Zavarovanje je pa spet obvezno, in če avto razbiješ, mogoče še kaj dobiš zanj. Kdo ti kaj da, ko umreš?

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Tudi ti nimaš pojma. O vzajemnosti še predobro vem in je tudi prav da je tako. Nisem rekel nič drugega kot to, da glede na to, da smo vsi na isti barki, ki včasih tone, včasih pa glisira, ni neke potrebe da se špilajo frajerja in sebe imajo za več vredne in si želijo plače o katerih lahko večina samo sanja. In se pogovarjajo oni o neki morali.. pff.

O tem koliko kdo da v skupno blagajno ne bi, dejstvo je, da nas večina penzije ne bo niti vidla, iz službe direktno pod zemljo. Koliko pa kdo potrebuje tekom svojega življena, bomo pa še vidli, lahko bo kaj, lahko pa ne, večina jih pač ne rabi umetnega kolka, šraufov v kolenu ipd. Če pa bom kdaj, bom z veseljem porabil moj prispevan delež, pa še tvojega.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
In tvoj point je.. ? Da država dopusti, da pravzaprav s svojim denarjem ravna kot s smetmi na račun tega, da uvozniki in distributerji materiala lepo živijo. Zdravstvo, dokler govorimo o splošnem zdravstvu, je področje, ki ne more bit rentabilno in ustvarjati dobička. Nikoli ni blo in nikoli ne bo. Če se greš lepotne operacije, nenujne posege, je drugo, to si vsak plača po svoji volji. In kaj, vam spet ni prav? Namesto, da bi študiral za ne vem kakega splošnega zdravnika, bi se pač specializiral za lepotne operacije, če ti še to ni dovolj, imaš sigurno še kako področje, ki je še boljše plačano.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ena malo hujša prometna pa si na 100.000 eur stroškov. Za zdravljenje mislim.

Pa glede na to da se starostna meja viša, je vedno manj denarja v blagajni, ker sedaj mi, ki delamo, plačujemo za sebe in za upokojence.

Zdravstveno blagajno pa največ bremenijo kronične bolezni.

Prva stvar, ki bi jo uvedel v zdravstvu je da imajo pijanci samoplačniško )tisto, kar je posledica alkohola- se pravi prometne, padci, zastrupitve...). NAjveč računa naredijo pijani ljudje.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Pravim, da se zavedam kolikšni so lahko stroški. Poudarek najprej na "lahko" in še bolj je pomembno to, da se to ne zgodi vsem nam. Pa sej to ni point. V interesu države je, da reši svojega državljana, ker bo le zdrav lahko še naprej plačeval davke.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Ali so zdravniki, ki so nehali dežurat (zato da bi bili doma z družinami), nehali tudi delati privat. Skratka ali so z soglasji za nadurno delo vrnili tudi dovoljenje za delo izven zavodov?
Nimam plačanih nadur, nihče me ne vpraša koliko časa delam (nisem dal nobenega soglasja za nadure, do sedaj sploh nisem vedel, da to obstajaj, pa imam že 20 let delovne dobe), ampak mora biti vse narejeno. Seveda ne delam v JU:)

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ko vam bo jasno, da je zdravnik deficitaren poklic, ki ga ne more opravljati vsak in da praktično v svetovnem besednem zakladu ni besedne zveze brezposeln zdravnik, vam bo dosti lažje.

Če pa ste prepričani, da se v zdravstvu cedita med in mleko, pa poskrbite, da bojo vaši otroci zdravniki, če vi le tega niste sposobni.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ne povzdiguj samega sebe v nebo, nad oblake. Mizar je tudi deficitaren poklic pa isto skoraj da ne vem, če je kak brezposeln. Vsaj jaz ne vem za njega. Vem pa da ko ga rabim, je zaseden za eno leto vnaprej.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik airj pravi:
Ne povzdiguj samega sebe v nebo, nad oblake. Mizar je tudi deficitaren poklic pa isto skoraj da ne vem, če je kak brezposeln. Vsaj jaz ne vem za njega. Vem pa da ko ga rabim, je zaseden za eno leto vnaprej.

moj kolega je mizar, nima še narejene srednje šole (dela neke izpite za nazaj zdaj) in zasluži cca. 1300€ mesec neto, pa ni privat. Ker pa je zagnan in dela ogromno nadur, ki jih dobi plačane na roko ima mesečnih prihodkov od 1500-2000€ / mesec

Ko pa ima zdravnik 2000€ na mesec pa v jok in na drevo

aja, pa da nebo kakega nesporazuma, nisem zdravnik in za noben denar na svetu nebi bil splošni zdravnik

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik airj pravi:

Ce ga nujno rabis, mu odkantaj 3-kratnik tarife, ap ti garantiram, da bo takoj priletel. Drugace pac cakaj. Opazis analogijo z deficitarnim poklicom zdravnika?
Ce je nekega profila premalo, te tam stane vec, ce hoces hitro, pa se precej vec ...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ma veš kaj, preberi si ustavo republike Slovenije in ... ugani. Notri ne boš našel mizarjev, boš pa imel kar nekaj napisano o zdravstvenem varstvu in pravicah. Z ustavo je določeno, da ima vsak državljan republike Slovenije pravico do zdravstvenega varstva, pa čeprav gre zato zdravstvo v "minus". Meni se zdi vse to prerekanje brezpredmetno. Zdravstvo ne more in ne sme biti profitabilno. Isto kot niso vojaki, policisti, gasilci ipd. Opravljajo delo za dobrobit svojih sodržavljanov.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ti nimaš čisto pošlihtanih stvari, kaj?

Zdravstvo ni enako zdravniki. Tudi če zdravstvo ne bi smelo biti profitabilno, (kar seveda up-for-debate, ampak se načeloma strinjam s tabo) kakšno zvezo ima to s plačami zaposlenih v zdravstvu? A zato, ker je Slovencem v ustavi zagotovljeno zdravstveno varstvo, bi se sedaj breme izpolnjevanja te obljube moralo prenesti na izvajalce storitev?? Pa ne se hecat...
bonk.gif

Sicer je evidentno, da velika večina javnosti deli tvoje stališče, ampak precej ste pomešali pojme, kar se mene tiče.

Tu je pač stvar taka, da zdravniki ne bomo strelovod za napake upraviteljev sistema. Slednji so namreč neposredno povezani z voljo ljudstva na državnozborskih volitvah. Oziroma drugače povedano - če je javnost izvolila nesposobno vodstvo, ne bomo zdravniki plačevali za to napako. That's on you!

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik airj pravi:
... V interesu države je, da reši svojega državljana, ker bo le zdrav lahko še naprej plačeval davke.
In kakšen je interes države, ko gre državljan v penzijo? Da ga čimprej spravi pod rušo, ker samo črpa iz zdravstvene in pokolninske blagajne?