SAZAS

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
torej, če sem glasbenik in igram svoje komade v enem kafiču, oz. če dam kafiču en svoj CD, posnet na svoje stroške in brez pogojev - lahko sazas kaj zaračuna ali ne? Če ja, kako je to možno?

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
No, pa še eno vprašanje.

Kako je pa potem z internetnimi radii?
Recimo winamp ali pa windows media player, ker oba ponujata precejšno izbiro.

Hvala
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik medvedka pravi:
sam mi smo vedno prijavljali samo zunanje prireditve.. drugo je bil pač koncertič v kafiču..

Če prireditev ni bila prijavljena je možnost samo ta, da je inšpekcija po naključju prišla tja med koncertom. Govori se sicer marsikaj, ampak ne verjamem, da jim nekdo poroča o vsakem ''juice vodka partyju z dj-em''.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.010
6.621
113
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zastonj varianta je še ta, da ti v lokalu igra glasbenik, ki igra samo svoje avtorske pesmi.

Pa še to mora podpisati izjavo, da se odpoveduje honorarju in ne vem čemu še, ne glede na to, a je član pri SAZASu ali ne. če ne ravno tako račun dobiš. Dobro so se zmenili teli SAZASovci, zdaj vlečejo kolikor se da, ker res ne vem koliko časa lahko takale traparija še traja.

malo morgen

zakaj? to seveda velja samo, če igra svoje lastne pesmi, ne priredb.
drugače te pa najdejo na podlagi prijavljenih prireditev, imajo pa baje še neke ljudi (verjetno študente), da brskajo o netu. ima že kar veliko društev svojo internetno stran, gor pa seveda prireditve, pa lepo pošljejo račun.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
vsa ta zbrka okoli SAZAS-a ima dva vzroka:

1. v Sloveniji se še vedno večina ljudi ne zaveda, da je avtorsko delo dobrina, čepra nematerialna, in kot taka last avtorja (oziroma tistega, ki je pridobil avtorske pravice) in lahko le ta, pod pogoji, ki jih določi, dovoli rabo takšnega avtorskega dela; ni torej prav nobenega razloga za tarnanje. cena avtorskega dela je natančno takšna kot jo določi na podlagi zakona določena avtorska agencija. vzameš, če so ti pogoji všeč/ne vzameš če se ti zdi predrago.
2. vzporedno s tem primarna avtorska agencija, SAZAS, ni poštena do avtorjev, ki jih kolektivno zastopa, saj požre preveč prihodkov za lastno delovanje, kot naprimer humanitarne organizacije. kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic je v tujini praksa in ne izjema! slovenski način izvedbe tega, pa spominja na agrokomerc ali slovesnki rdeči križ.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.633
10.830
113
očitno se Sazasa še noben ni spravil kokretno tožit, da se tako ne morejo it, zato pa ovce kar plačujejo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
torej, če sem glasbenik in igram svoje komade v enem kafiču, oz. če dam kafiču en svoj CD, posnet na svoje stroške in brez pogojev - lahko sazas kaj zaračuna ali ne? Če ja, kako je to možno?

Na tole noben ne pozna odgovora?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.010
6.621
113
Jaz sem zelo za avtorske pravice oz. intelektualno lastnino ipd. in mislim, da jih je treba dosledno spoštovati. Ampak SAZAS tega ne dela.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.010
6.621
113
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:

Na tole noben ne pozna odgovora?

Računa ja. Razen, če podpišeš izjavo, da se odpoveduješ ne vem čemu vse že. pa nima veze ali si član SAZASa ali ne. če si, boš mogoče kak fičnik (ampak res samo fičnik) od pobranega denarja videl, če nisi pa ne. potem se pa denar samo pobira.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Na podlagi česa računa?!? Če jaz nekaj napišem in odigram, kaj imajo oni zraven?

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz

Citat:
Kljub temu, da ni bilo vstopnine ste zavezani k prijavi prireditve in plačilu nadomestila avtorskega honorarja. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 21/95, 9/01, 43/04 v nadaljevanju ZASP) v 160. členu določa dolžnost uporabnikov do obveščanja, Pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del (Uradni list RS, št 29/98) pa določa, da mora vsaka fizična ali pravna oseba, ki želi javno priobčevati glasbena neodrska dela, ki so sestavni del repertoarja, ki ga ščiti Združenje SAZAS , predhodno priglasiti uporabo takih avtorskih del Združenju Sazas in sicer najmanj 8 dni pred začetkom uporabe. Uporabnik mora tudi evidentirati vsako izvedbo glasbenega dela na obrazcu »Seznam izvedenih del«, ki ga izdaja Združenje Sazas. Ta obrazec mora uporabnik posredovati Združenju Sazas najkasneje v 15 dneh po izved

kaj pa če zadeva ni sestavni del repertoarja, ki ga ščiti SAZAS? in kaj sploh sodi v ta repertoar? Potemtakem nek jamsession ne more bit del repertoarja, ki ga ščiti SAZAS, razen če je kot del njihovega repertoarja opredeljen celoten spekter muske ala 'rock', v kar močno dvomim. Mutni posli, mutni...
smirk-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ma saj to...če jaz nekaj napišem in če tega ne prijavim na SAZAS, oni pomojem ne morejo ničesar kasirat. Sploh če igram izključno SVOJE komade. Primer št. 2: kaj pa e jaz registriram svoje delo preko tuje agencije ala SAZAS? Tu se lahko samo pokakajo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.010
6.621
113
Saj zato pa je taka gonja proti SAZASu. Saj načeloma ne bi bilo problema v neki organizaciji, ki bi dejansko ščitila avtorske pravice, problem je v SAZASu. že če si član, dobiš neke fičnike, če jih. če nisi, pa ravno tako kasirajo, dajo ti pa nič ne, ker pač nisi član. enako velja za priredbe tujih izvajalcev. Denar ostane v hiši. Ene par si ga pa razdeli na koncu. Dobro so se zmenili, teli SAZASovci.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
sej, sam dejansko oni ne bi smeli kasirati za skladbe, ki jih avtorji ne prijavijo. Če gre za spoštovanje in plačevanje avtorskih pravic-in če se avtor temu odpove (torej ne naredi nič za to, da bi bilo njegovo delo zaščiteno), nimajo kej kasirat. Po istem principu bi lahko delovale agencije za patente-lkljub temu, da ti ne bi prijavil patenta npr. za tičmetalec, bi nekomu, ki bi ga uporabljal, poslali račun domov
stupid-1.gif

jst res ne štekam tega...pomoje bi se moral en fajn zbunit, dat tožbo, fajn odvetnika, pa bi se mal razjasnila tale situacija.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Pa naj bo tišina. Jaz jih podpiram gostilničarje. Pijavke jebene sazasove.

Seznam držav (ki očitno ni popoln ker jih je samo 65), ki so v CISAC-u. Se pravi, če v gostilni predvajaš internetni radio iz kakšne afriške države (ki ni članica CISAC-a) potem ti ni potrebno plačevat SAZAS-u?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja samo pravim, da je članic 115, tak da je že težko najt državo, ki ni članica (pa da imajo kak uporaben radio seveda). Pa še potem moraš na dolgo in široko dokazovat, da radio oddaja od tam itd.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ja očitno nima veze a si član ali ne, torej je tudi pri državah brezpredmetno.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ima vezo, ker SAZAS zastopa pravice vseh ostalih držav, ki so v CISAC, tako kot tuje organizacije zastopajo naše avtorje. Če država ni članica pa ni predpisa na podlagi česar bi ti lahko pobrali dnar. Drugače pa obstajajo tudi radiji, ki oddajajo iz raznih umetnih otokov/bivših vrtin, ki so neke kvazi države.