Satelitsko cestninjenje!

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nakladaš. Ali so imeli nalog ali pa niso prisluškovali ...
Če bi ti vedel, kako zapleteno je do tega pridet, ne bi takih trosil ...
Edino če ponarediš nalog, lahko nekeko ilegalno prideš do tega.

Se strinjam.

Po drugi strani je pa res, da je famozni kombi za prisluškovanje GSM telefonom prevozil hudo veliko kilometrov po Sloveniji. Ampak ta je v lasti SOVE. Dvomim, da ima SOVA interes prisluškovati organizatorjem nelegalnih dirk.

Ce poznas prave ljudi,se da vse zmenit.... tudi kombi je imel zelo veliko kilometrov, a nalogov sploh bilo ni...
Se še kdo spomne tega? Se je spet vse pozabilo očitno.

Vse se da če se hoče...le prizna se ne.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.800
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Si kdaj pomislil, da so kakšnega iz vaše družbe malo "stisnili", pa je vse"izčivkal"?

sem sem, a to 100% odpade.. stvar je taka kot je lost1 napisal, vse se da. ampak nekateri očitno še vedno mislite da živimo v eni super enakopravni demokratični državi, kjer se spoštuje zakon in ustavo.

to da pa vse skupaj razvija zidar me je pa zdej še dodatno razveselilo, zihr bo vse izvedeno najhitreje in najceneje... not
smirk-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
lej, stvar je bila taka, kot sem napisal, zdej pa če verjameš ali ne mi je prav vseeno, vem samo to, da bi nas bolj težko našli točno takrat na točno tisti lokaciji na kkšn drug način kot preko GSMjev..

kar se pa nalogov in prisluškovanja oz. spremljanja signala tiče - pred zakonom naj bi tudi bili vsi enaki, skupaj s cigani. pa vsi dobro vemo kakšna je situacija v resnici.. no, tukaj je same shit. vem, da so mi že prisluškovali na gsm in spremljali signal, to tko je.. smo bili tudi že na sodišču posledično...

hysterical-1.gif
dej ne bluzi no.
Ni tle kaj za verjet ker VEM kaj in kako se zadevi streže in ne slepo verjeti če ti en junc od policajev reče (čeprav tudi to močno močno dvomim) da so vam prisluškovali samo zato da boš tiho in ne boš skakal okoli njega, ne rabiš kar oh in sploh...ma kere mate, prisluškovali bi vam ker ste imeli cestne dirke, itak
hysterical-1.gif

mislim isti ste ko amerikanosi, strah pred vsakomur in povsod za vsakim ovinkom in za vsakega državljana je en drug državljan ki vas gleda po kamerah vam prisluškuje, vam sledi, gleda vaše prekrške na cestnih dirkh in takoj pošlje patruljo
hysterical-1.gif

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Ne vem kaj se tako branite tega satelitskega cestninjenja? Edini pravičen sistem! Plačaj toliko kot dejansko prevoziš. Ne pa tako kot sedaj ko nekateri ki malo uporabljajo AC in HC financirajo tiste ki so skozi na njih... Jaz upam da se bo pojavil čim prej!

Kaj se bo pa spremenilo v primerjavi z ABCjem? Nič! Tam so beležili kdaj in kje si vstopil, in kdaj in kje si izstopil iz AC, kdaj si prečkal kakšno cestninsko postajo. Je pa res tudi to, da bi satelistko spremljanje morda lahko tudi vključevalo spremljanje hitrosti vozila (povprečna, trenutna,...), kar pa verjamem, da vam ni všeč...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
V teoriji je marsikatera zadeva zelo lepo izvedljiva.

Praksa pokaže velikokrat drugo stran.

Kakorkoli...ima kdo kak link v vsaj angleščini, kjer je tale sistem opisan karseda podrobno?

Pa še..je mogoče znano kolikšne bi naj bile cene? Če se bo zadeva spet podražila, recimo da naredijo tako kot bilo v času cestnint, ko je potnik iz MB do LJ moral vsak mesec odšteti skoraj 300€, bi to pomenilo spet ljudi na regionalnih cestah. Iz tega primera lahko preračunamo da bi km poti prišel nekje (300/(100*2*20) - 0.075€. Cena je sicer ugodna...a poglejte skupni znesek...too much. Torej bi morali ceno spustit na vsaj podobni tej z vinjetami, kajti sem prepričan, da so marsikoga vzpodbudili, da se več vozi po AC, kar doprinese k večji varnosti in tudi večino prometa spelje mimo naselj - kar je ravno cilj AC...

Ampak...potem bi pomeni, da bi se "dnevni" popotniki vozili po AC za manj kot 0,01 CENT za destinaijo MB - LJ .. kar pa seveda spet ni v interesu države, oz DARSa.

Saj je lepo in prav..slišati..naj vsak plača toliko kot se vozi. Ampak promet je potrebno speljati na AC in ne iz njega. Potrebno je zgraditi čimveč AC in obvoznic ter iz njih narediti vpadnice. Kar pomeni ljudi stimulirati da se vozijo po AC in ne obratno.

Pa pustimo golo ugibanje ob strani, je kje na svetu že podoben sistem v uporabi, morda lahko iz njega potegnemo kakšne zaključke glede cene prevoženega kilometra?

Aja..pa še to...kako se bo cestninilo tujce? Da ne omenjam tovornjake, ki bodo morali iti skozi pravo kolobacijo, ko bodo vstopili v SLO ?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.115
1.055
113
Citat:
[/I]
Ne vem kaj se tako branite tega satelitskega cestninjenja? Edini pravičen sistem! Plačaj toliko kot dejansko prevoziš. Ne pa tako kot sedaj ko nekateri ki malo uporabljajo AC in HC financirajo tiste ki so skozi na njih... Jaz upam da se bo pojavil čim prej!
Še eden od tistih "pravičnost, pa naj stane kolikor hoče"

Še enkrat: nazadnje je bila cena na km 0,07€???? (ali nekaj takega).
Za celo letne vinjete bi torej pri "pravičnem" cestninjenju naredil 785 km.
To je:
*20x po LJ obvoznici (kjer se do sedaj ni plačevalo cestnine) ali
*3x Lj-Mb in nazaj ali
*3x Lj-Kp in nazaj aali
*5x Lj-Nm in nazaj ali
*10x Kranj-Bled in nazaj (kjer se do sedaj ni plačevalo cestnine) ali
*20x Lj-Grosuplje in nazaj (kjer se do sedaj ni plačevalo)

Vsi tisti kekci, ki govorijo "Vinjeta je predraga, nepoštena,... ko sem plačeval cestnino sem plačal manj"
pozabljajo, da se bo pri satelitskem cestninjenju zaračunavalo tudi ceste, po katerih so se do sedaj
vozili zastonj (glej zgoraj) in s tem se jim bo računica podrla.

Na kratko: VSI (brez izjem) bomo pri satelitskem plačali več, kot z vinjetami.
Tudi tisti kljukec, ki se "samo enkrat na leto polje v Lj po avtocesti"
Če ne drugega, bo moral na servis, da mu OBU vgradijo (baje da ne bo tako kot ABC samo na šipo nalepljen)
(tudi če bo to zastonj, bo to vzelo nekaj ur časa in poti).

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Upam, da bo šlo s satelitskim cestninjenjem približno tako hitro, kot gre npr. s pediatrično kliniko.
nahrung002.gif

Se mi pa tudi dozdeva, da bo v predvolilnem času še veliko govora o njem. Vlada nekako računa, da si je naklonjenost pogostih uporabnikov AC z vinjetami že pridobila, z obljubljenim satelitskim cestninjenjem pa računajo še na kak glas nasprotnikov vinjet.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Marauder pravi:
Ne vem kaj se tako branite zaračunavanja interneta na minuto? Edini pravičen sistem! Plačaj toliko kot dejansko uporabljaš. Ne pa tako kot sedaj ko nekateri ki malo uporabljajo internet financirajo tiste ki so skozi na njem... Jaz upam da se bo pojavil čim prej!

stupid-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Lahko bi pa vgradili te zadevice pod kožo ljudi in bi se zaračunavalo koliko prehodijo po pločnikih...ali pa v kolesa...

možnosti je neomejeno!

Freak

Pripravnik
19. sep 2007
522
0
16
KOK bo cena za prevozen kilometer???
Ce jaz naredim letno 30 000km in CE bo cena za kilometer 0.07€,bom placal letno 2100€ cestnine??? WTF

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Freak pravi:
KOK bo cena za prevozen kilometer???
Ce jaz naredim letno 30 000km in CE bo cena za kilometer 0.07€,bom placal letno 2100€ cestnine??? WTF
Boš pa imel pomirjeno vest, da si pošteno plačal za porabljeno in se nisi fural "na račun drugih"
wink-1.gif

Občutek je pomemben !

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:

ti si pameten
bonk.gif

Celoletna vinjeta stene pol rezervoarja bencina, pa saj se lahko celo leto vozis zastonj!
Kaj se bi rad?
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Edini pravičen sistem! Plačaj toliko kot dejansko prevoziš.
Pravičen?
confused-1.gif

Če bi bila fiksna letna naročnina in potem variabilno glede na km, potem bi bil pravičen. Sicer je pa daleč od tega.
Namreč, cesta MORA biti zgrajena v CELOTI, tudi če jo nekdo uporabi le enkrat letno. Ne more biti zgrajena le 1mm ceste in se bo on po njej peljal. In ti stroški so hebeno visoki. Zato tudi NI pravično, če se tip enkrat letno pelje po njej 2km in plača npr. 2 centa za to. Ker cesta je morala biti zgrajena v celoti.
Torej, letna pristojbina in potem variabilno glede na km. To bi bilo dejansko pošteno.

Da ne govorimo o tem, kar je en uporabnik že napisal: št. prometnih se bo letos zmanjšalo ravno zaradi vinjet. Seveda bodo butli v vladi in tistem svetu za prometno varnost to izboljšanje obesili na nov ZVCP
stupid-1.gif
. Namreč, perverzno je imeti nove VARNE avtoceste, zraven se pa ljudje po magistralkah pobijajo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
To pa niti ni tako slaba ideja ja.

Recimo 40€ + uporaba par promil ojra na kilometer. Kaj takega ne bi bilo slabo.

Ampak...tu bi se potem spet ljudje bunili, verjetno enaki, ki se sedaj bunijo za vinjete..ah..idioti :/

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bunil bi se tisti, ki ne bi vedel, zakaj porabit milijardo evrov za sistem, ki se bo od starega razlikoval po nekaj promilov ojra ...

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Hmm pretočnost se je povečala... Kolikor se spomnim, je vinjeta samo povečala količino kolon na naših AC... 4 km kolona v Avstriji... v nedeljo kolona pred LJ-Zahod do Vrhnike, raznorazni obvozi turistov, ki nočejo plačati vinjete ker jim je pol letna predraga...

Pravičnost... Pa glede interneta... Pa vinjet... Greva z katerimkoli zagovornikom vinjet jest... V tanajdražjo restavracijo v Sloveniji... Jaz jem kaviar, jastoge, pijem najdražja vina in šampance, zagovornik pa je solatico in pije vodo... Na koncu deliva račin na pol... Sej smo prijatli ki si delimo stroške... In tako dan za dnem... Bomo videli ali se bi strinjali dolgo čas s tem! Enako je z vinjetami! En ki je sedaj zapravil 3k€ na leto napram enemu ki je zapravil maksimalno 10€ na leto. Oba morata plačati 55€...

Kaj pa ta varjanta: ukinimo cestno takso in uvedimo satelitsko cestninjenje za VSE ceste (AC, HC, magistralne, regionalne, lokalne in ne vem kere še...) po naši ljubi državi?

Drugače pa res ne vem, zakaj nismo zgradili do konca AC in jih zaprli komplet? Da se od Kopra do Maribora, od Obrežja do Karavank ne ustavljaš več kot 3x (2x cestnina in 1x na počivališču)? Italijani imajo tako pa se noben ne buni...

had

Pripravnik
17. jul 2007
95
3
8
podatki o sistemu so http://viapan.com/ tukaj.. stvar, ki je bila predstavljena je bila pobuda za javno zasebno partnerstvo in prvic se je govorilo o stevikah in konkretnih izdelkih.. glede na to, da se v sloveniji ze precej casa testira "satelitsko" cestninjenje in se ni bilo nikoli nobenih podatkov o tem, je bilo tole precej zanimivo..
o tem, zakaj je treba to uvesti, se je treba posvetovati z eu.. ker to so njihove zahteve..

in glede na to, da sedaj mi, ki imamo vinjete, financiramo voznjo tovornjakov po avtocestah, sem sam zelo za sat. cestninjenje.. ce koga zanima http://www.had.si/blog/2008/07...-po-avtocestah/

in ce bi kdo pogledal zadevo, bi opazil, da je direktiva eu, da so podatki v obu-ju, kar pomeni, da se prenasa samo znesek, ne pa trenuten polozaj in vse ostalo, s cimer se strinja tudi natasa pirc musar...