Satelitsko cestninjenje!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
satelit!

nenormalen strošek tu piše kok bi prispeval zasedni partner ne piše pa kok mora dati država? Se mi pa pojavi še eno vprašanje kaj je s to šklatlo ki bo beležila tvoje gibanje, kak bodo rešili problem če tega ne boš želel imeti v avtomobilu navsezadnje bomo imeli še dodatno sledenje in kod se bomo gibali?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
posredovala bo kje si šel na avtocesto in kje iz nje se pravi bo posredovala tvoje gibanje ali se motim?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Katastrofa, samo še vsakemu kak rfid pod kožo pa bomo vsak trenutek pod budnim očesom matere države! Ampak ljudje, ovce kakršne so, bodo tudi to to mirno sprejeli.
bonk.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
RFID si nekateri dajejo pod kožo ker imajo potem v nekaterih klubih to za plačilo... sem videl en video, mislim da se to dogaja na NL...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.215
3.622
113
Bravo bravisimo. Če nas nategnejo še za to neumnost smo pa kreteni na kvadrat.

Strošek uvedbe cestninjenja bo 52 mio €. V življenski dobi sistema do leta 2033 pa bo "stroškov sistema" še za 1.2 mrd €, oziroma točno še 50 mio €/leto. In to 1,2 mrd € bo prispeval zasebni partner! Ker nas ima rad ali kaj???
ne-ne-1.gif

Jasno torej, da bo zasebni partner "stroške sistema" dobil nazaj od uporabnikov AC sistema. In teh stroškov bo na leto 50 mio €, poleg tega pa bodo uporabniki morali seveda državi plačati še cestnino.
hysterical-1.gif

Koliko je že vinjeta in koliko jih bomo prodali? "Stroški sistema" pri vinjetah, tisk in provizija prodajalcu, so malenkostni.
Če nas uspejo nategniti s tem satelitskim sistemom, bo to točno na račun slovenske foušije: "Bolje, da vsi več plačujemo kot pa, da se bo za isto ceno sosed vozil več pa AC na moj račun!"
uf-1.gif

Mimogrede: enkrat sem gledal en TV prispevek o tem, da ni variante, da te država prisili vgraditi to satelitsko sledilno napravo v tvoj zasebni avtomobil, nekaj zaradi človekovih pravic. In tudi, če uvedemo satelitski sistem bo moral ob njemu še vedno vzporedno obstajati tudi nek drug sistem plačevanja cestnine za tiste, ki tega ne bodo vgradili. To bo seveda stroške satelitskega sistema na uporabnika še povečalo.

Pri meni to ne bo šlo skozi pa pravičnost gor ali dol. Grem na cesto, če bo treba.

P.S. aja, a motoristi bi imeli tudi vgrajen satelitski sistem za cestninjenje? Kam pa? V glavo?
bonk.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
posredovala bo kje si šel na avtocesto in kje iz nje se pravi bo posredovala tvoje gibanje ali se motim?
Motiš se. Posredovala bo samo število prevoženih kilometrov.
Kar pa se tiče cene OBU: 119 evrov si lahko nekam vtaknejo, za cca faktor 10 so falili. Priporočilo EU je 10-20 EUR, vse kar je več, je skubljenje.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če bom prevozil 119 km bodo vedeli da sem šel iz lj v koper samo kot približni primer. Ja motoristom pa čip za cestninjenje v glavo! Če je priporočljiva cena 10-20 evrov nas bodo pa pošteno oskubili in slovencelj bo spet plačal!

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.799
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Kar pa se tiče cene OBU: 119 evrov si lahko nekam vtaknejo, za cca faktor 10 so falili. Priporočilo EU je 10-20 EUR, vse kar je več, je skubljenje.

ja ja, sej je v redu... kao bo posredovala samo kilometre, v resnici pa še bogsigavedi kaj vse... isti šit kukr za sledenje in prisluškovanje preko gsm aparatov, tega kao ne smejo uvajat dokler nimajo naloga s sodišča a glej ga zlomka, mene pa še par folka je grupa policistov in kriminalistov enkrat "polovila" ko smo se šli ilegalne dirke oz. smo se šele začel zbirat in se je eden od policistov malce zagovoril in izblebetal vse.

ni pogojev sploh da si dam jst vgradit tako škatlo v avto, ko jih j3b3
jezen.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Mal bluzite po svoje, a ne? A je kdo od vas sploh že prebral zakon o cestninjenju (ravnokar sprejet)?
Nekaj dejstev:
1. OBU-ji samo za vozila nad 3,5 ton (beri tovornjaki)
2. tehnologij je več, ampak možna je tudi kombinacija brez satelitov (npr. GPRS določanje pozicijje in posredovanje podatkov) - to ni nič novega - tudi na ABCju so lahko ugotovili online kje si vstopil in kje izstopil, tako da s tega vidika nič novega.
3. poleg unitov mora biti zagotovljeno še t.im. nediskriminatorno cestninjenje - po direktivi. V praksi so to ali listki ali kartice, ali enostavni uniti ala ABC (samo druga frekvenca) ali podobno.
Žal vas moram glede velikega brata razočarati. Bolj se je treba bati kamer na cestah kot tega. Če kdo misli da ni tako pa najprej zakon v roke potem pa protiargumenti zgoraj napisanemu.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Končno en, ki ima malo pojma o zadevi. Res je. Folk jamra zaradi OBUjev, hkrati pa jih na vsakih nekaj sto metrov snema DARS kamera. Danes morda še ni megapiksel kamer, kmalu pa verjetno bodo. Ko enkrat to povežeš z razpoznavo tablic in bazo vozil. No, za to bodo že rabili sodni nalog. Ampak možnost je tu, njena uvedba pa ni nič posebnega.

Cestninjenje v prostem prometnem toku je lahko izvedeno na več načinov. Tehnološko lahko bazira na satelitih, na mikrovalovni tehnologiji ali pa kombinaciji obeh.

V Sloveniji bo na razpisu verjetno zmagal Satellic, del T-Systemsa oziroma v lasti Deutsche Telekoma. Zakaj so Nemci favoriti ne bom na forumu, tudi ne o tem, kdo je že bil pri njih na obisku itd. Seveda pa lahko vsak razpis pade in tudi ta najverjetneje bo zaradi pritožb.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Aja še nekaj pozabil: OBU-jev se po zakonu ne bo smelo zaračunavati. To pomeni kvečjemu kavcija, ki jo dobiš nazaj ko vrneš OBU. Se pravi da je vse en k**c kolk stane - končni uporabnik je ne bo colal (tako kot smo npr. ABC colali).
O tem kdo naj bi zmagal pa je še vprašanje. Po mojem bodo vsaj štirje ponudniki, če ne pet. Tle imamo v EU še Italijane, pa Francoze in Špance, pa kaka domača kombinacija zna pasti... no, pa Nemci. Se pa strinjam s tabo da bo kar pestro.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Če bo razpis speljala ta vlada sem prepričan, da bodo Nemci zelo očiten favorit. Bodo oziroma so pa tudi domači ponudniki. Itak sistem ni takšen bav bav da ga ne bi bilo možno razviti.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:

ja ja, sej je v redu... kao bo posredovala samo kilometre, v resnici pa še bogsigavedi kaj vse... isti šit kukr za sledenje in prisluškovanje preko gsm aparatov, tega kao ne smejo uvajat dokler nimajo naloga s sodišča a glej ga zlomka, mene pa še par folka je grupa policistov in kriminalistov enkrat "polovila" ko smo se šli ilegalne dirke oz. smo se šele začel zbirat in se je eden od policistov malce zagovoril in izblebetal vse.

ni pogojev sploh da si dam jst vgradit tako škatlo v avto, ko jih j3b3
jezen.gif
Nakladaš. Ali so imeli nalog ali pa niso prisluškovali ...
Če bi ti vedel, kako zapleteno je do tega pridet, ne bi takih trosil ...
Edino če ponarediš nalog, lahko nekeko ilegalno prideš do tega.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Tudi ne. S tem je tako: sodnik izda sodno odredbo. Njen prepis pošlje operaterju ta pa omogoči ukrep nadzora. Če gre za prometne podatke jih posreduje organu, navedenemu v odredbi. Če gre za prisluh pa omogoči priklop nadzornega centra organa na dotično številko ipd. Poleg tega mora vse klapati. Izdane odredbe s prepisi odredb v arhivu operaterja, tretja kontrola pa je neizbrisljiv arhiv dostopa do sistema za nadzor. Vse troje se mora ujemati, to pa čekira komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb ki precej rada zahaja k operaterjem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Kakšna je varnost pri operaterjih vem (recimo to, da so osebe, ki imajo dostop do tam, kjer se da omogiočit prisluhe, itak stalno pod nadzorom), nisem pa vedel kako potuje papirologija. Hvala.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nakladaš. Ali so imeli nalog ali pa niso prisluškovali ...
Če bi ti vedel, kako zapleteno je do tega pridet, ne bi takih trosil ...
Edino če ponarediš nalog, lahko nekeko ilegalno prideš do tega.

Se strinjam.

Po drugi strani je pa res, da je famozni kombi za prisluškovanje GSM telefonom prevozil hudo veliko kilometrov po Sloveniji. Ampak ta je v lasti SOVE. Dvomim, da ima SOVA interes prisluškovati organizatorjem nelegalnih dirk.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.744
15.799
113
lej, stvar je bila taka, kot sem napisal, zdej pa če verjameš ali ne mi je prav vseeno, vem samo to, da bi nas bolj težko našli točno takrat na točno tisti lokaciji na kkšn drug način kot preko GSMjev..

kar se pa nalogov in prisluškovanja oz. spremljanja signala tiče - pred zakonom naj bi tudi bili vsi enaki, skupaj s cigani. pa vsi dobro vemo kakšna je situacija v resnici.. no, tukaj je same shit. vem, da so mi že prisluškovali na gsm in spremljali signal, to tko je.. smo bili tudi že na sodišču posledično...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
lej, stvar je bila taka, kot sem napisal, zdej pa če verjameš ali ne mi je prav vseeno, vem samo to, da bi nas bolj težko našli točno takrat na točno tisti lokaciji na kkšn drug način kot preko GSMjev..

kar se pa nalogov in prisluškovanja oz. spremljanja signala tiče - pred zakonom naj bi tudi bili vsi enaki, skupaj s cigani. pa vsi dobro vemo kakšna je situacija v resnici.. no, tukaj je same shit. vem, da so mi že prisluškovali na gsm in spremljali signal, to tko je.. smo bili tudi že na sodišču posledično...

Si kdaj pomislil, da so kakšnega iz vaše družbe malo "stisnili", pa je vse"izčivkal"?