Samodejna gasilna ampula

mistique

Guru
16. jun 2009
14.091
1.894
113
Emona / Carnium
Vem, da imajo gasilci polne roke dela, ampak na vprašanje lahko poskusi odgovoriti tudi kdo drug
grin1.gif

Pisal sem že proizvajalcu teh ampul, vendar (zaenkrat) še ni odgovora. Zanima me, če lahko po 13 letih (rok uporabnosti 10 let), nepoškodovano ampulo nekako testirajo (pregledajo) in je še uporabna ali je to za v "smeti" in je treba nabaviti novo? Morda kdo ve, kakšna je snov (poleg vode) v tem "gasilnem sredstvu"?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.091
1.894
113
Emona / Carnium
Pa ima gasilno sredstvo dejansko rok uporabnosti? Ker tekočina je videti enaka, kot ko je bila ampula kupljena. Zanima me čisto tehnično. Kaj se s tisto tekočino zgodi, da je po desetih letih neučinkovita?

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
555
113
42
povsod malo
Gasilna pena ima svoj rok uporabnosti po njem se začne nekako razkrajat in izgublja svoje gasilne sposobnosti testiranje le te je drago in v Sloveniji laboratorija za to ni!
Gasilni prah pa se lahko strdi 1x smo sprobal 20 let star gasilnik S9 pa je samo pihnil malo prahca ven.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Gasilna pena ima svoj rok uporabnosti po njem se začne nekako razkrajat in izgublja svoje gasilne sposobnosti testiranje le te je drago in v Sloveniji laboratorija za to ni!
Gasilni prah pa se lahko strdi 1x smo sprobal 20 let star gasilnik S9 pa je samo pihnil malo prahca ven.

Gasilni aparati se morajo testirati vsako leto. Pa ne zaradi praha, ampak zaradi ampule, ki ustvarja pritisk. Prah ne bo nikamor pobegnil.... ampula je pa odločilnega pomena pri delovanju gasilnega aparata. (mogoče je dobro kdaj pa kdaj aparat malo potresti oz. malo obračati)
Testiranje oz. servisiranje gasilnih aparatov pa opravljajo gasilske brigade v Sloveniji, kakor tudi kakšni drugi zasebniki, ki se ukvarjajo s tem.
PS Tudi sam sem daj neki stari gas. aparat na servis in so mi zamenjali prah zaradi tega, ker je sedaj v uporabi neki drugi. ( ne sprašujte me zakaj je drugi. Verjetno boljše lasnosti).
Me pa zanima o kakšni ampuli govori avtor te teme??! Kje je ta ampula?? A to je mogoče takšna, ki jo pritrdiš nad predmet, kjer je možnost požara (štedilnik) in se ob določeni temperaturi sproži oz. steklo v keteri je tekočina poči, in se razlije po vnetjivem prostoru???

mistique

Guru
16. jun 2009
14.091
1.894
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Me pa zanima o kakšni ampuli govori avtor te teme??! Kje je ta ampula?? A to je mogoče takšna, ki jo pritrdiš nad predmet, kjer je možnost požara (štedilnik) in se ob določeni temperaturi sproži oz. steklo v keteri je tekočina poči, in se razlije po vnetjivem prostoru???

Ja, ampula podjetja Bonpet. Saj jo bom zamenjal z novo. Me je pa zanimalo, na kakšen način preteče uporabnost tekočine v nepredušno zaprti ampuli.

ampula_bonpet_rde_a_rde_a_1.jpg

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Verjetno na isti kot kake cocacole v piksni.

A so te kapsule še vedno tako pasje drage?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.091
1.894
113
Emona / Carnium
Ja, niso ravno poceni (cca. 140€). So pa oz. naj bi bile, dokaj učinkovite za zadušitev začetnega ognja. Jaz jo imam nad strežniško omaro
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če se prav spominjam, so pred slabimi desetimi leti ob menjavi halonskih samodejnih gasilnih aparatov v naši lakirnici, dobavitelji povedali, da se gasilno sredstvo v 10 letih razkroji in ni več učinkovito.
Vendar je moj spomin tukaj nezanesljiv, lahko da smo takrat to bolj ugibali, zakaj je rok uporabe omejen.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ja, to imamo tudi pri nas nad strežnikom. Nekaj se mi zdi, da je mojster, ki je to montiral razlagal, da se pri razlitju te tekočine v stiku z zrakom naredi pena, ki prepreči dostop kisiku na goreči površini. Nisem siguren. Mogoče je po 10 letih že premala reakcija s zrakom.... ne vem... me pa zanima tudi.

PS. Če boš montiral novo, pa poskusi staro aktivirati...pa povej kaj se je zgodilo