Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Imam namen spet narediti Patersbier, kjer bom uporabil Lallemand Abbaye kvasovke. Tokrat bom malo povečal batch - ali je za 30-35 litrov en paketek kvasa še vedno dovolj, ali pa bi raje naredil kvasni nastavek dva dni preje (2 litra) ...?
Če nimam DMEja, ali lahko za nastavek uporabim kar navaden sladkor in če DA, v kakšnem razmerju?
Navaden sladkor potencialno lahko uporabiš za starter s tem da je tu logika malce drugačna. Starter iz DMEja je pripravljen za pitching takoj ker je kvas prilagojen za pivsko hrano, pri sladkorju pa se kvas "navadi" na preproste sladkorje in v pivu ne bo najbolj uspešen. Je pa tu en trik, da kvasu daš čas v katerem pokuri svoje celične rezerve, s tem ga pripraviš do tega da ko pade spet v hrano v večini opravi proces delitve in prilagoditev na novo okolje.
Čas ko naj bi kvas pokuril celične rezerve je med 1 teden in 1 mesec, dalj časa pustiš več kvasa bo brez rezerv ampak hkrati bo tudi več kvasa postalo neaktivnega. Tako da moraš pri dalšem času vkalkulirat izgubo celic in pripravit več starterja.