Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Imam namen spet narediti Patersbier, kjer bom uporabil Lallemand Abbaye kvasovke. Tokrat bom malo povečal batch - ali je za 30-35 litrov en paketek kvasa še vedno dovolj, ali pa bi raje naredil kvasni nastavek dva dni preje (2 litra) ...?

Če nimam DMEja, ali lahko za nastavek uporabim kar navaden sladkor in če DA, v kakšnem razmerju?

Navaden sladkor potencialno lahko uporabiš za starter s tem da je tu logika malce drugačna. Starter iz DMEja je pripravljen za pitching takoj ker je kvas prilagojen za pivsko hrano, pri sladkorju pa se kvas "navadi" na preproste sladkorje in v pivu ne bo najbolj uspešen. Je pa tu en trik, da kvasu daš čas v katerem pokuri svoje celične rezerve, s tem ga pripraviš do tega da ko pade spet v hrano v večini opravi proces delitve in prilagoditev na novo okolje.

Čas ko naj bi kvas pokuril celične rezerve je med 1 teden in 1 mesec, dalj časa pustiš več kvasa bo brez rezerv ampak hkrati bo tudi več kvasa postalo neaktivnega. Tako da moraš pri dalšem času vkalkulirat izgubo celic in pripravit več starterja.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Imam namen spet narediti Patersbier, kjer bom uporabil Lallemand Abbaye kvasovke. Tokrat bom malo povečal batch - ali je za 30-35 litrov en paketek kvasa še vedno dovolj, ali pa bi raje naredil kvasni nastavek dva dni preje (2 litra) ...?

Če nimam DMEja, ali lahko za nastavek uporabim kar navaden sladkor in če DA, v kakšnem razmerju?

Navaden sladkor potencialno lahko uporabiš za starter s tem da je tu logika malce drugačna. Starter iz DMEja je pripravljen za pitching takoj ker je kvas prilagojen za pivsko hrano, pri sladkorju pa se kvas "navadi" na preproste sladkorje in v pivu ne bo najbolj uspešen. Je pa tu en trik, da kvasu daš čas v katerem pokuri svoje celične rezerve, s tem ga pripraviš do tega da ko pade spet v hrano v večini opravi proces delitve in prilagoditev na novo okolje.

Čas ko naj bi kvas pokuril celične rezerve je med 1 teden in 1 mesec, dalj časa pustiš več kvasa bo brez rezerv ampak hkrati bo tudi več kvasa postalo neaktivnega. Tako da moraš pri dalšem času vkalkulirat izgubo celic in pripravit več starterja.


Mislim, da bo DME še najboljša varianta. Vsaj najbolj enostavna in z najmanj spremenljivkami, s katerimi lahko zaj... situacjio oz. kvasovke
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ja, DME je edina 100% varianta.

Pri sladkorju sem pozabil povedat da lahko pride do spremembe profila kvas kljub temu da se držiš vsega napisanega. Tako da za stile kjer se zahteva nek profil iz kvasa (blegijska, nemška pšenična) se s sladkorjem ni za igrat.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ja, DMS je edina 100% varianta.

Pri sladkorju sem pozabil povedat da lahko pride do spremembe profila kvas kljub temu da se držiš vsega napisanega. Tako da za stile kjer se zahteva nek profil iz kvasa (blegijska, nemška pšenična) se s sladkorjem ni za igrat.

Hvala za info!
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ali ima kdo vgrajen ventilator v hladilniku z sodčki za bolj enakomerno razporejen hladen zrak v hladilniku?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali ima kdo vgrajen ventilator v hladilniku z sodčki za bolj enakomerno razporejen hladen zrak v hladilniku?

Če bi rabil to, bi ti kak PC mlinček, priključen na sončno celico, najverjetneje pokril potrebo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali ima kdo vgrajen ventilator v hladilniku z sodčki za bolj enakomerno razporejen hladen zrak v hladilniku?

To bi ti prišlo v poštev, če bi imel recimo na vrhu stolp s pipami, da bi ti lepo hladilo še cevi, za ostalo, ne vidim smisla.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Zanima me prenosna varianta hlajenega piva iz sodčka (npr. 30 lit). Torej, če delam piknik, kaj vse rabim, da lahko na piknik placu hladim pivo, kjer imam samo elektriko. In seveda, da ne prevažam Gorenje hladilnika s seboj ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Uporabiš avtomat za pivo s hladilnikom aka šankomat kot to počnejo gostilne in ostali ki točijo mrzlo pivo!
grin1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Uporabiš avtomat za pivo s hladilnikom aka šankomat kot to počnejo gostilne in ostali ki točijo mrzlo pivo!
grin1.gif

... samo enega takega moram najti, ki nima 300 kg
smile-1.gif
Ali je na kaj potrebno biti pozoren pri teh prenosnih zadevah?

Bolha ima gvišno kaj primernega ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Težki so na vodni osnovi, torej imaš hladilnik ki hladi par 10l vode in skozi tisto vodo teče spirala za pivo. Ti so sicer najbolj klasični ker se na veliko uporabljajo (veselice, gostilne ipd.). Problem je tudi da moraš čakat par 10 min da ti ohladi vodo kar pomeni da niso ready to use.

Lažji so na "suhi" osnovi torej gre hlajenje direktno. Pri nas so najbolj popularni aparati češke znamke Lindr ( klik). Par na tem forumu vem da jih ima, tako da se bodo mogoče oglasili z nasveti.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Kdor ni bil v Ajdovščini na trku, je veliko zamudil
smile-1.gif

Vsa čast aktivnim članom društva za organizacijo, lepo je bilo.
Pa ogromno ljudi :O
Naj se razvija!
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Je mogoče že kdo poizkusil double mash za high gravity piva? Delal bom RIS double mash in imam par vprasanj... Za koliko procentov priblizno pade efektivnost pri drugem mashu? Prvi mash bom naredil samo z osnovnim in karamelnim sladom, v drugem bom pa dodal se prazena zita. Tako da bom za prvi mash moral prilagodit vodo za svetla piva, tukaj dodajem mlecno kislino da dobim ph 5.3. Ok do tukaj je vse ok. Potem pa zacnem drugi mash z vsemi ziti. Kako je sedaj s Ph drozge? Ali bo Ph padel pod 5.2 glede na to, da je bila voda prilagojena za prvi mash brez prazenih zit? Ali pa prazena zita v drugem mashu pac ne vplivajo vec na Ph drozge, zaradi meni nepoznanih razlogov?
smile-1.gif
Hvala
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Pivopivec1, kje kupuješ mlečno kislino? Je una 80% za zatiranje varoje(čebelarstvo) v redu?

Prvo mlečno kislino sem kupil od malt millerja iz anglije. Potem pa od moje pivo. Verjetno gre pa za isto stvar za zatiranje varoje, nisem pa prepričan.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.919
9.485
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Je mogoče že kdo poizkusil double mash za high gravity piva? Delal bom RIS double mash in imam par vprasanj... Za koliko procentov priblizno pade efektivnost pri drugem mashu? Prvi mash bom naredil samo z osnovnim in karamelnim sladom, v drugem bom pa dodal se prazena zita. Tako da bom za prvi mash moral prilagodit vodo za svetla piva, tukaj dodajem mlecno kislino da dobim ph 5.3. Ok do tukaj je vse ok. Potem pa zacnem drugi mash z vsemi ziti. Kako je sedaj s Ph drozge? Ali bo Ph padel pod 5.2 glede na to, da je bila voda prilagojena za prvi mash brez prazenih zit? Ali pa prazena zita v drugem mashu pac ne vplivajo vec na Ph drozge, zaradi meni nepoznanih razlogov?
smile-1.gif
Hvala

Praženi sladi ti dajo samo okus, ne rabijo presnove. Enostavno rukni not svetle slade, jih drozgaj 60 minut, tukaj je idealno, da imaš PH med 5,2 in 5,4, potem dodaš vročo vodo in temne slade, počakaš pol ure in je to to, ne obremenjuj se potem s phjem.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.