Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Kje poleg pivius varilius ali moje.pivo še kupujete irish moss ? Kdo ve, če ga imajo tudi kakšne nepivovarske trgovine ?
smile-1.gif

Če bo še kdo kaj iskal, se tole imenuje z drugo besedo Karagen ali irski mah. Jaz nisem nikjer našel ceneje kot na mojepivo. Po raznih bio trgovinah je pa nažalost še dražje
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ko smo že pri Irish moss . Ga bom v naslednjem receptu prvič uporabljal . Po iskanju informacij sem naletel na precej različne informacije in me zanima vaše mnenje koliko ga uporabiti za končno količino okrog 20-22l pivine?
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Jap, cene v bio trgovinah so res nenormalne, pa že te v pivovarskih se mi zdijo visoke. Ima pa trenutno pivius akcijo za ta mah.

Doda pa se ga 1 ali 2 čajni žlički za 23 litrov pivine.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Imam mešane občutke s to zadevo.
Včeraj sem ga prvič uporabil(1 žličko na 20l). Namesto poca na dnu posode sem dobil rahlo sluzast poc, razlike v bistrosti nisem opazil. V fermentor sem spravil enako količino tekočine.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz dam 2 žličke in je razlika kot dan pa noč. Sama usedlina pa pride bolj grudasta, kar mi pa ni najbolj všeč, ker če jo dobiš v flaše ne zgleda ravno estesko (plavajoči koščki v kozarcu). Stvar sem rešil z autosifonom in pretakanjem v točilno posodo in jo praktično ne dobim več v flaše.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Imam mešane občutke s to zadevo.
Včeraj sem ga prvič uporabil(1 žličko na 20l). Namesto poca na dnu posode sem dobil rahlo sluzast poc, razlike v bistrosti nisem opazil. V fermentor sem spravil enako količino tekočine.

Bistveno je da se beljakovine povežejo med sabo in zato dobiš na koncu bolj čisto pivo. V fermentor lahko vedno zliješ vso vsebino (tudi usedlino) pa bo irish moss kljub temu deloval (boljša "sedimentacija" beljakovin). Sicer se delovanje opazi tudi že v loncu ker je usedlian bolj "kepasta" in lepše potone, tako da se s pazljivostjo lahko že tu loči precej sranja stran.

Glede nakupa irish mossa, sam uporabljam irish moss v obliki tablet (tudi lažje doziranje). Protafloc recimo. 1/4 tablete je dovolj za en 20l batch piva, torej 10 tablet po ceni 2.3 EUR mislim da ni ravno visoka cena (škatla je dovolj za 800l piva).
 

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
glede irish mossa imam pa zelo sveže izkušnje, vedno sem upošteval recept in ga dodal, večinoma v obliki Whirlfloc. Končni izdelek je bil vedno bister, sploh po kakšnem cold crashu. Zadnja dva batcha pa sem ga preskočil, ker ga nisem imel na zalogi. Lahko potrdim razlika gormozanska, oz kot noč in dan. Zadnji ESB je še vedno po 2 mesecih v hladilniku moten. Nauk zgodbe, mahovina je obvezna!
pozdrav
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Kako pa je s tem pivius varilius? Cene sicer vidim, da imajo konkurenčne, ampak mislim, da je jest5 nekaj pisal, da so bolj neodzivni ali neresni, kake izkušnje imate drugi?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
O tem sem že pisal, pa nebi še enkrat. Lahko rečem samo to, da gre za poštenega človeka, ki si je malo preveč naložil. Našponal te ne bo, če to misliš.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
O tem sem že pisal, pa nebi še enkrat. Lahko rečem samo to, da gre za poštenega človeka, ki si je malo preveč naložil. Našponal te ne bo, če to misliš.

Spet zapenjaš tam, kjer ni nobene potrebe. Zanima me, ali je firma/človek odziven v doglednem času in ali ima poštimane zaloge da oglašuje tisto, kar ima na zalogi. To je to, ostalo me ne zanima.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Kako pa je s tem pivius varilius? Cene sicer vidim, da imajo konkurenčne, ampak mislim, da je jest5 nekaj pisal, da so bolj neodzivni ali neresni, kake izkušnje imate drugi?
Naročilo prejšnji teden(sem rekel, da mu dam še eno možnost)
Vse naročeno bilo kao na zalogi. Trajalo je 6 dni, da sem dobil večino naročenega, na mail nisem dobil obvestila o poslani pošiljki(pa sem ob naročilu jasno napisal, da naj me obvesti, ko bo poslal), ter en izdelek je manjkal(Ko bi vsaj obvestil, da zadeve nima, ali pa je pozabil dodati po šlampariji).
Ma jaz se ne grem več z njim
smirk-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Odgovoril sem ti na vprašanje, čisto enostavno. Kaj ti pa na odgovoru ni všeč mi pa ni jasno.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Dobro jutro. Prvi batch sem uspešno ustekleničil. sicer brez porodnih težav ni šlo zaradi štorastega sifona, majke mu.. Ker sem imel precej "nekontrolirano" temperaturo fermentacije ( temp pivine tja do 27°) imam kar nekaj estrov v pivu, ampak do sedaj sem z prvo kuho sploh zelo zadovoljen.

Ločil sem kvas Safale S-04, po postopku ki je opisan v tem postu. Vprašanje pa je ali je pametno ponovno uporabiti ta kvas, če je imelo prejšnje pivo 6,5% ABV.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Seveda, alkohol ne bo nč vplival.
Pametno ni samo mešati preveč različnih stilov, zaradi priokusa.
Torej če si zdaj delal stout, nebo pametno nadaljevati na nekaj svetlega, ker se bo barva prenesla, ravno tako se lahko prenese grenčica.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hvala za odgovor. Sem pa ravno pretočil (čistil) kvas in se mi zdi da gre na kislo stran.. Pomojem se kvari, pač začetniška sanitacija.. Bom presodil čez dva dni , ko bom kuhal ali gre v fermenter ali ne.

Pa še to. J. Palmer pravi, da se pitcha 75 ml yeast slurry-ja (Ale 19l - do OG1.055), če greš pa na Mrmalty pa izračun pokaže 770ml (ca 920ml). Zakaj je taka razlika med njima??
2338615-mrmalty.jpg
 

Priponke

  • 2338615-mrmalty.jpg
    2338615-mrmalty.jpg
    51,6 KB · Ogledi: 363

jest5

Guru
18. avg 2007
26.089
-8.775
113
Citat:
Vprašanje pa je ali je pametno ponovno uporabiti ta kvas, če je imelo prejšnje pivo 6,5% ABV.
Citat:
Seveda, alkohol ne bo nč vplival.
To jasno ni res.
Pri pivih z višjo alkoholno stopnjo, imaš pri kvasovkah več mutacij, so v slabšem stanju itd. Zraven dodaj še fermentacijo pri 27 stopinjah.
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Vprašanje pa je ali je pametno ponovno uporabiti ta kvas, če je imelo prejšnje pivo 6,5% ABV.
Citat:
Seveda, alkohol ne bo nč vplival.
To jasno ni res.
Pri pivih z višjo alkoholno stopnjo, imaš pri kvasovkah več mutacij, so v slabšem stanju itd. Zraven dodaj še fermentacijo pri 27 stopinjah.
grin1.gif

Ok, vpliva, sam 6,5 ni pretirano visoka stopnja, tud 27 st (preverjeno iz prve roke
bonk.gif
) ne bo zmutiralo kvasa v tako mero da bi delal neumnosti...se pa strinjam, poveča se šansa za mutacijo, sam to ti zagotovo ne bo pokvarilo piva, kvečjemu rahlo spremenilo karakteristiko.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
OK. potem ga uporabim pa bomo vedel za naslednjič.
Sem ga pa opral 3x in sedaj počiva v hladilniku. Ali sem s tem ločil dobro od slabega, mislim predvsem mutante od zdravega kvasa?

Kako pa vi "obdelate" pšenico v zrnju. rad bi jo dodal v pivo? predvidevam cca 10% pšenice, ostalo specialty grains in suh extrakt.
1. Ali jo naj skuham in z tekočino vred v kateri se je kuhala dodam v lonec ter nato z primerno količino vode še namočim "specialty grains"
2. Ali precedim in potem naredim mini-mash skupaj z "specialty grains"?
3. Ali precedim in z primerno količino vode namočim specialty grains?

- Ali jo je potrebno predhodno zmleti?

hvala za pomoč!
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.