Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Kaj predlagate za priključit navadno 1/2 colsko gumi cev od vode na bakreni potopni hladilnik, ki ima premer 10mm?

Sem gledal neke namenske kose v TT, pa je cena priključka +redukcije 8 €. To se mi zdi mal tumač, ker rabim 4 kom., pa iščem cenejško varianto.

Pri tem je pomembno, da ti cev čimbolj tesni že ko jo daš gor brez objemke na hladilnik. Najbolj priročno ti bo, da si nabavis reducirko. Drugače pa mislim da bi vseeno šlo samo s plastično gardena spojko. Od pipe do spojke navaden šlauf, potem pa iz druge strani spojke malo manjši šlauf na hladilnik. Malo bo šlo na tesno ampak bo šlo.

Daleč najboljša varianta je z gardenia sklopniki (http://www.mojepivo.si/mojepivo-oprema/drozganje/mojepivo-wort-chiller-hladilnik-pivine.html), mislim da se ti splača dat tistih 8EU, ker drugače imaš veliko problemov. Sam sem se matral z cevjo direktno na baker pa sem imel pri vsakem kuhanju probleme (puščanje, segrevanje cevi...). Če nabaviš sklopnike, pa hladilnik potopiš noter brez cevi in jih natakneš tik preden začneš z hlajenjem. Od takrat nimam probelmov z puščanjem. Pa hladilnik si naredi na način, da če ti pušča pri konektorjih, da ne teče v pivino - se pravi konci naj bodo daljši, da jih lahko zviješ navzdol...
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Če rabiš silikonsko cev, jo mam jaz nekaj za prodat. Cev je food grade in zdrži visoko temperaturo. Notranji premer je 12mm, debelina 2 mm. Paše na 1/2 colski nastavek na pipi, fiksiraš pa z objemko. Če te zanima, javi na ZS.

Hvala za ponudbo, vendar kot je razvidno iščem 10mm notranjega premera.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Tisti, ki uporabljate Party keg (5 litrov), najbrž uporabljate ta čep: http://www.pivius-varilius.com/Oprema/i_480_gumijasto-tesnilo-za-easykeg-5l
A je pri tem čepu tako, da se sredinski del čepa porine v sodček in se potem lahko toči pivo ? Pač uporabljal bi ga za piknik, ko se v 3 urah stoči celega. Samo mi je čudno da se na tej sliki na pivius varilius ne vidi roba znotraj čepa, ki bi ga lahko porinil v sod...
Ali je mišljeno da se naredi kako drugače predno se začne točiti pivo iz njega ?
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Kaj uporabljate za aeracijo pivine pred pitchanjem. Malce tečno šejkati fermentor, sedaj ko gremo na večjo količino.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Jaz prečrpavam pivino iz lonca v fermentor tako, da se čimbolj peni(konec sifona 1-1,5m nad fermentorjem). To je vse
grin1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Kaj pa sekundarna fermentacija s pomočjo posebnih kvasovk in ne cukra? Zaenkrat ne poznam nikogar, ki bi to prakticiral, imajo pa trgovine to reč v ponudbi.

izkušnje?
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni, spet imam vprašanje za izkušene pivovarje . Zavariti sem probal Strong Skotch Ale po Brewers Frendu in uspešnosti 65% bi moral priti ven OG 1074 FG 1021.Ker sem bil očitno bolj uspešen kot sem predvideval mi je uspel OG 1084 po 14 dneh sem izmeril FG 1021 ker pa mi ni uspelo sflaširat sem ga pustil še en teden znova izmeril (po treh tednih v fermentatorju) FG 1018. Zanima me ali je kaj narobe če je FG nižji od predvidenega po Brewers Frendu? Hvala za odgovor.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne ni narobe, to sam pomeni da si drozgal pri malo nižji T kot si si jo zadal v programi in posledično dobil manj kompleksnih alkoholov in nižji fg
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
ja zanimivo in posledično več AVB in po vseh natančno unesenih podatkih ni več Strong Skotch Ale ampak Baltic Porter
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz te številke in stile bolj na grobo upoštevam in naredim po svoje. Ne vidim smisla da bi se garažni pivovarji s tem obremenjevali. Razen če greš delati klon.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Sej se men tud ne gre za stil sam je hecno ko primerjaš v pod kaj bi nekaj uvrstil. Malo kuham in probam postopek in opremo ,ki jo mam spedenat .Ko bom mel to vse porihtano pa verjetno ne bo več tako zanimivo;) Nekaj pa tud moraš na flašo napisat ,da potem lahko pametuješ z poskusnimi zajčki :D
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Napišeš tisto, kar ti paše. Stili niso nikjer uzakonjeni
smile-1.gif
BJCP ima določeno definicijo stilov. Nekateri pivovarji ji sledijo striktno, drugi sploh ne.

Lej, jaz zadnje čase sploh ne kuham več po receptih ampak čisto freestyle. FG pogosto sploh ne merim, če vidim, da fermentacija poteka normalno. Hmelj gre pogosto not čisto po trenutnem navdihu. Ravno pred pol ure sem šel pogledat en "ESB" v fermentor. Vzorec se mi je zdel malenkost premalo aromatičen, pa sem stresel not še eno vrečko goldinga, za dobro mero, pa bom dal čez 3, 4 dni v sod.

Se mi zdi, da težko narediš slabo pivo, ko enkrat poznaš osnove in razumeš kakšen vpliv ima na končni izdelek posamezna sestavina oz. postopek.

Za nekatere je tak način sicer skorj bogoskrunstvo. Ampak želim povedati, da 3 točke pri FG razlike niso razlog za paniko
smile-1.gif
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Saj pravim da sestavljam opremo pa vse ostalo ,ko bo to rutina (verjetno 50-60 varjenj) bo to ko golaž :D . se pa strinjam da ežko skuhaš zanič pivo
wink-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.