Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ulaga

Zelenc'
14. avg 2014
20
0
1
jaz sem naredil side-by-side primerjavo med dekstrozo in sukrozo (navaden sladkor) in nisem opazil nobene razlike ne v okusu, ne v videzu ali obstojnosti pene; pivo je bilo robust porter

drugih sladkorjev nisem preizkušal

je že bilo kar velikokrat govora o batch primingu
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Namizni sladkor, batch priming. Raztopim v vroči vodi, vlijem v sodček za flaširanje, čez vlijem pivo in napolnim steklenice.

Oz. zadnje čase. Zlijem pivo iz fermentorja v corny keg, zaprem in priključim na CO2
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Namizni sladkor, batch priming. Raztopim v vroči vodi, vlijem v sodček za flaširanje, čez vlijem pivo in napolnim steklenice.

Oz. zadnje čase. Zlijem pivo iz fermentorja v corny keg, zaprem in priključim na CO2
smile-1.gif

Nekaj sladkorja še vedno dodaš v keg? Ali komplet karbnonizacijo opraviš prisilno?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz kupujem glukozo v mullerju, ker se lepše usuje v flaše kot namizni in se lepo stopi, ker tisti je pregrob, ker jaz sem šel na staro varianto doziranja in ga dam v vsako flašo posebej.
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Kaj naj bi bilo to? V zadnji seriji se mi je pojavila kot nekakšna meglica na vrhu piva. Pivo ima 14 dni sekundarne fermentacije. Pri polnjenju nisem opazil nič nenavadnega. Pojavilo se mi je pa pri vseh flašah razen 3, katera so "čista" na vrhu. Iz slike mogoče ni dobro razvidno, ampak gre za tanek bel sloj neznanega izvora in je tudi na steni flaške. Je normalno? Infekcija?
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Če delaš whirlpool potem lahko že takrat hladiš da neboš 5x prelivov. Dryhopaš lahko tud 3-4 dni pa bo čist dost, neboš nč več dosegu če dalj časa pustiš. Iz zavese se da kamot nardit mash vrečo če poznaš koga ki ti sešije, glej da so luknce v zavesi kšn milimeter velike pa bo vredu. Glede izgub je pa tko, jst dobim iz 60 litrov (tolk je pred vretjem v loncu) nakonc dobrih 40, torej nekaj izhlapi nekaj ostane v loncu nekaj pa pol še v fermentorju, pa pol če si flaširov si mogoče še tam kej zgubu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp

O jezusmarija pomagej. Glava me boli že od prebijanja skozi tale tekst. In na vso to zmagovalno taktiko ste šli delat najpomembnejšo stvar od vseh, wirpul
uf-1.gif


V kolikor hočeš od mene nasvet bi prosil malo lepši tekst, ker iz tega ven ne razberem, kaj ste počeli. Upam vsaj, da je bla temperatura drozganja prava. Vrele vode se nikoli ne uporablja za izpiranje, maks temperatura je 80 stopinj.

Drugo stvar, ki jo uspem razbrat je, pretočni hladilnik. Spustiš vodo z maksimalnim pretokom skozi in v kontra spustiš pivo tako počasi, da ti teče na drugi strani oglajeno na 20 max 22, to je vsa umetnost.

Delat pivo ni tok zapleteno, sam tok na horuk pa tud ne gre. Škoda časa, slada, hmelja, kvasa.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp

Kar se tiče BIAB vreče:
Jaz sem kuhal v 50l sodu od piva in sem imel sešito vrečo iz zavese. Vedno sem dobil ven okoli 40l pivine za v fermentor.
Je pa stvar kar precej nerodna/ težka vendar se, da kar lepo tudi na ta način.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
12m ohladi v 20-30 minutah. Vode gre ene 200 - 300 litrov.

Hvala!

Sedaj imam 7m pa mi hladi skoraj 45 min.
Bom kupil daljšo cev to pa bom uporabil vmes in jo bom potopil v kad z mrzlo vodo z ledom.
Bom videl koliko časa bo potrebnega za ohladitev potem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Aja, pa seveda vhod vode na strani spirale, ki je na vrhu in izhod spodaj. Pa vedno jo mal dvihujem in spšučam.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp

Hehe, bere se kot scenarij za komedijo
smile-1.gif


1. Tudi sam uporabljam, predelan 50l sod od piva. S to razliko, da sem si naredil mash tun iz hladilne torbe (lahko si jo narediš tudi iz plastičnega zaboja, okrog katerega daš pur peno za izolacijo, drenažo si narediš iz bakrenih cevi in gor namonitraš še samo pipico za odtok.)
Lahko pa uporabiš inox sod za vino. Okrog namotaš kakšno izolacijo (npr. podloga za plažo/fitnes - PE pena), v njem pa narediš bakreno drenažo.
Ali pa v tvojem primeru, greš v Mullerja in kupiš velike vrečke za pranje občutljivega perila (ne vem več točno, samo mislim, da je prišla cca. 5€).

2. Slad ne prelivaj z vrelo vodo!

3. Zmanjšaj pretok pivine. Ven ti mora že sprve priteči pivina max. 22°C. Če ne, ti teče prehitro ven.

lp in obilo užitka, pa kompliciraj čim manj!
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
12m ohladi v 20-30 minutah. Vode gre ene 200 - 300 litrov.

Hvala!

Sedaj imam 7m pa mi hladi skoraj 45 min.
Bom kupil daljšo cev to pa bom uporabil vmes in jo bom potopil v kad z mrzlo vodo z ledom.
Bom videl koliko časa bo potrebnega za ohladitev potem.

Jaz imam v 50l predelanem pivskem sodu cca. 10m bakrene cevi ( fi:1/4'' (6,35 mm) - ostanek od priključkov za klimo), pa mi ohladi pivino v 20-25min na 20°C. Je pa res, da je to pohorska voda
smile-1.gif
.

lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp

Poanta zgodbe je daje pametno prej prebrat vsaj malo teorije preden se lotiš prakse, pa tudi prakse se je potrebno lotit postopoma razen če nisi že tako "iz foha"!
tongue-1.gif


Glede hlajenja z plate chillerjem je skoraj obvezen del VSAJ termometer nameščen na izhodnem konektorju:


... glede na temperaturo na termometerju se potem prilagaja pretok PIVA. Načeloma mora pivo teči dovolj počasi da se ustrezno ohladi.

Sicer obstajajo tudi termostatski ventili če se ti ne da štelat pretoka ves čas, nastaviš temperaturo in ventil se sam pripre če je previsoka ter s tem zmanjša pretok.

Tako fizikalno iz "linearne" enačbe se da izračunat koliko vode rabiš optimalno za ohladit pivo iz 100C na XC, pač malce znanja matematike. Tako na pamet izračunano v gre cca. 300l vode za ohlajanje piva tam okoli 20C (odvisno tudi kako ohlaja pivo zrak in kako mrzla je voda).

Kalkulacije okoli količine piva glede na vodo zna naredit vsak pivovarski kalkulator. Načeloma pa ja, izgube vode pri pivovarjenju je precej, to je normalno zat ose recepte in količine prilagaja izgubam ki so poznane (iz 50l vode ne bo nikoli prišlo 50l piva, realno bo prišlo cca. 60% začetne količine ob dobrem izkoristku).

Ostale napake omenjene v tekstu:
- glede precejanja si poglejte kako se naredi mashtun iz hladilne torbe in inox opleta hidravlične cevi (za 20EUR se naredi komplet mashtun)
- merjenje gostote se izvaja pri pivu z aerometrom, refraktometer pozabite če ga ne znate uporabljat ker bodo meritve napačne
- fermentacija v inox sodu za vino ni ravno "bulletproof" metoda pri pivu
- polnjenje sladkorja na pamet v steklenice je lahko dokaj rizično
- kako ste pobirali hmelj iz dry hopanja nocem vedet!
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
12m ohladi v 20-30 minutah. Vode gre ene 200 - 300 litrov.

Hvala!

Sedaj imam 7m pa mi hladi skoraj 45 min.
Bom kupil daljšo cev to pa bom uporabil vmes in jo bom potopil v kad z mrzlo vodo z ledom.
Bom videl koliko časa bo potrebnega za ohladitev potem.

Jaz imam v 50l predelanem pivskem sodu cca. 10m bakrene cevi ( fi:1/4'' (6,35 mm) - ostanek od priključkov za klimo), pa mi ohladi pivino v 20-25min na 20°C. Je pa res, da je to pohorska voda
smile-1.gif
.

lp

No, pomemben podatek je tudi temperatura vode s katero hladiš... Jaz imam 50l inox sod in 15m bakrene cevi (Immersion), pozimi v 20 minutah (voda 10 stopinj, poleti 35 min (voda 17-18 stopinj), hladim pa na 20 stopnj, čeprav poleti težko, poleti največkrat na 22...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.

Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
wink-1.gif


aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.


Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?

in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.

lp

Poanta zgodbe je daje pametno prej prebrat vsaj malo teorije preden se lotiš prakse, pa tudi prakse se je potrebno lotit postopoma razen če nisi že tako "iz foha"!
tongue-1.gif


Glede hlajenja z plate chillerjem je skoraj obvezen del VSAJ termometer nameščen na izhodnem konektorju:


... glede na temperaturo na termometerju se potem prilagaja pretok PIVA. Načeloma mora pivo teči dovolj počasi da se ustrezno ohladi.

Sicer obstajajo tudi termostatski ventili če se ti ne da štelat pretoka ves čas, nastaviš temperaturo in ventil se sam pripre če je previsoka ter s tem zmanjša pretok.

Tako fizikalno iz "linearne" enačbe se da izračunat koliko vode rabiš optimalno za ohladit pivo iz 100C na XC, pač malce znanja matematike. Tako na pamet izračunano v gre cca. 300l vode za ohlajanje piva tam okoli 20C (odvisno tudi kako ohlaja pivo zrak in kako mrzla je voda).

Kalkulacije okoli količine piva glede na vodo zna naredit vsak pivovarski kalkulator. Načeloma pa ja, izgube vode pri pivovarjenju je precej, to je normalno zat ose recepte in količine prilagaja izgubam ki so poznane (iz 50l vode ne bo nikoli prišlo 50l piva, realno bo prišlo cca. 60% začetne količine ob dobrem izkoristku).

Ostale napake omenjene v tekstu:
- glede precejanja si poglejte kako se naredi mashtun iz hladilne torbe in inox opleta hidravlične cevi (za 20EUR se naredi komplet mashtun)
- merjenje gostote se izvaja pri pivu z aerometrom, refraktometer pozabite če ga ne znate uporabljat ker bodo meritve napačne
- fermentacija v inox sodu za vino ni ravno "bulletproof" metoda pri pivu
- polnjenje sladkorja na pamet v steklenice je lahko dokaj rizično
- kako ste pobirali hmelj iz dry hopanja nocem vedet!
grin1.gif

Zakaj pa Inox sod ni primeren za fermentacijo?
Če ga neprodušno zapreš je sigurno bolj primeren kot katerakoli plastika...
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.