Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Ok..tudi mi smo zvarili prvi dve rundi domacega piva. Delali smo IPA po (belgijskem??) receptu, ki sma ga dobila v Hmezadu,ko sva šla po sestavine. Pri prvi posiliki nekje 35l smo pri hlajenju sjebali (vec o tem kasneje,ker me se nekaj zanima) in smo "kot kasneje ugotovili" dali kva US-05 pri cca. 50stopinjah...in jasno skisalo celotno zadevo.
No druga runda " kuhali smo nekje 45l" ampak na koncu pri flasiranju dobili ven samo 24l.
Zadeva je ta...kuhamo mi 30l ampak surovin damo za 45l (ker mamo modificiran 50l sod laskega) nato locimo jecmen od piva seveda zgubimo kar nekaj litrov ker se nimamo pravega sita oz prelivamo cez kuhinjsko sito in traja 1 uro vse skup. Zadaj pa imamo se 10l vrele vode in 10l mlacne (ja vem da bi mogli cez slad vrelo vodo, da se poberemo cuker ampak nam ni zneslo)..da vlijemo cez da dobimo tistih 45l kot smo hotli. Nato pride vretje..spet nekaj izhlapi ampak nic dosti...po koncanem vretju se dodamo hmelja..nardimo whirpool in pustimo vse skup za slabo urco. Nato hlajenje...imamo isti hladilec kot je slika na prejsni strani...torej toplo pivo not..mrzla voda in na drugi strani kontra....mi priklopimo in zacnemo hladit...stocimo celi sod kao shladimo..tokrat zmerim temp.da nebi spet slo kaj narobe in vidim da smo prisli samo na 50stopinj...speremo hitro sod razkuzimo in gremo se enkrat skoz spustit...prelijemo drugic.. temp na 35stopinj...ni mi jasno kaj ne hladi (hladilnik pa kao zanesliv ni mali denar)..ponovimo vajo..operemo razkuzimo in se 3x hladimo, da se nam je ze hladilnik od hmela ki se na koncu ni raztopil zamasil..se njega spucat in hitro dalje...po 3 poskusu nam komaj rata na 25stopinj...nic se pocakamo malo..malo piva ven..kvas not in pol vse skup v inox vinski sod..zapret za fermetacijo. Pustimo mi lepo dobre 14 dni..ze mislili ker smo tolkokrat ohlajali pa pretakali da smo spet unicli vse skup..a ko pogledamo in merimo cuker (zacetni fazi fermetacije okrog 7,5) kaze super..lepa barva..super vonj...ko Kramah =D....poklicem se jaz malo moje dobavitle (mali grad,vizir,stajerc) vsaki mi seveda pove svojo varjanto..mi zberemo sredinsko..dry hopamo..se pustimo nekje 9dni (en mi je reko 5 dni drugi 14dni) poberemo hmel dol in zacnemo prejsno sredo steklenicit...rekli so mi pou kavne zlicke navadnega sladkorja na 0,5 flaso...mi polnili 0,33 flaske in dali nekje cetrtino cukra v vsako in tocimo. Zaenkrat ni po pokalo se nic...glede na to da je imel super aromo okus in vse samo upamo da bo zdaj se vredu skarboniziral. V sredo probam eno flasko da vidim kak dalec je =) porocam naprej
aha...tu je bla finta..po vse teh delih..smo na koncu dobli iz zacetnih 45l koncnih 24l...tu sma bla malo presenecena kak nama je lahko slo 20l navzkriz...vem da so odstopanja..samo 20l nebi smelo.
Pa se vprasanje...tu na zacetnih straneh sem bral da se da iz zaves narest mash bag..da se vec ne hecamo okrog precejanja...ker takih vlkih sit rostfraj skoro ni za dobit..po narocilo pa drago ko pes...gledali smo kvadrantni meter tanke mreze in je 105e...torej bi iz zavese blo super ce bi lahko nardili, kak so kaj izkusnje?
in pa glede hladilnika..3x prelivanje in 300l vode kaj smo bek vrgli je vec kot prevec. Zdaj sem slisal da mora mrzla voda tect 1x hitreje kot pivo da se lepo ohladi...samo se skoz smo v dvomih da bi si raje nardili bakreno spiralo za hlajenje.
lp
Poanta zgodbe je daje pametno prej prebrat vsaj malo teorije preden se lotiš prakse, pa tudi prakse se je potrebno lotit postopoma razen če nisi že tako "iz foha"!
Glede hlajenja z plate chillerjem je skoraj obvezen del VSAJ termometer nameščen na izhodnem konektorju:
... glede na temperaturo na termometerju se potem prilagaja pretok PIVA. Načeloma mora pivo teči dovolj počasi da se ustrezno ohladi.
Sicer obstajajo tudi termostatski ventili če se ti ne da štelat pretoka ves čas, nastaviš temperaturo in ventil se sam pripre če je previsoka ter s tem zmanjša pretok.
Tako fizikalno iz "linearne" enačbe se da izračunat koliko vode rabiš optimalno za ohladit pivo iz 100C na XC, pač malce znanja matematike. Tako na pamet izračunano v gre cca. 300l vode za ohlajanje piva tam okoli 20C (odvisno tudi kako ohlaja pivo zrak in kako mrzla je voda).
Kalkulacije okoli količine piva glede na vodo zna naredit vsak pivovarski kalkulator. Načeloma pa ja, izgube vode pri pivovarjenju je precej, to je normalno zat ose recepte in količine prilagaja izgubam ki so poznane (iz 50l vode ne bo nikoli prišlo 50l piva, realno bo prišlo cca. 60% začetne količine ob dobrem izkoristku).
Ostale napake omenjene v tekstu:
- glede precejanja si poglejte kako se naredi mashtun iz hladilne torbe in inox opleta hidravlične cevi (za 20EUR se naredi komplet mashtun)
- merjenje gostote se izvaja pri pivu z aerometrom, refraktometer pozabite če ga ne znate uporabljat ker bodo meritve napačne
- fermentacija v inox sodu za vino ni ravno "bulletproof" metoda pri pivu
- polnjenje sladkorja na pamet v steklenice je lahko dokaj rizično
- kako ste pobirali hmelj iz dry hopanja nocem vedet!