Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Maxl

Zelenc'
6. maj 2015
6
0
1
Eno hitro vprašanje za tiste, ki ste iz Lj oz. njene bližnje okolice. Bi kdo žrtvoval nekaj minut (oz. kolikor bi pač vzelo), da bi s kolegom pri njemu zmlela max. 15 kg slada
smile-1.gif
? Tista "storitev" pri mojepivo se mi zdi oderuška..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Te direktne solucije tako ali tako niso najboljše ker ti bo grelo dokaj točkovno oz. površinsko. Ena opcija je škaf vode ki ga greješ z akvarijskim grelcem, v škaf daš fermentor in tako se greje dokaj enakomerno. glede vlažnosti ne vem kaj misliš, vlaga od 50W grelca ne bo nastajala niti ti ne bo pretirano grelo prostora.

Boljša rešitev je "brew chamber", to je lahko preprosto ena omara, star hladilnik ipd. v katero daš fermentor in v tej omari vzdržuješ pravo temperaturo. Dovolj je že par 10W grelec, odvisno od tega kako stvar tesni in kakšna je izolacija.

Sam sicer večino leta nimam problemov z gretjem ampak s hlajenjem!
grin1.gif

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Poceni hladilnik ali zamrzovalna skrinja iz bolhe + termostat + nek grelni element. Spodoben hladilnik dobiš za 50€, lahko tudi ceneje. Če ga nameravaš imeti večino časa na cca. 15 do 18 stopinjah energetska učinkovitost ni toliko pomembna, na tej temperaturi kompresor nima hudega dela.

Termostat.
http://www.ebay.com/itm/220V-L...=item35ea045aa7

Za gretje lahko uporabiš en čim bolj enostaven grelec, kalorifer, fen, akvarijski grelec...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik Maxl pravi:
Eno hitro vprašanje za tiste, ki ste iz Lj oz. njene bližnje okolice. Bi kdo žrtvoval nekaj minut (oz. kolikor bi pač vzelo), da bi s kolegom pri njemu zmlela max. 15 kg slada
smile-1.gif
? Tista "storitev" pri mojepivo se mi zdi oderuška..

0,3 EUR na kilo se ti zdi oderuško? Kolikor vem, ponavadi niti ne računa tega, če si redna stranka. Marsikaj pri njemu se mi zdi oderuško, to pač ne.
Zmeljem ti že, enkrat, da bom imel pa vrsto pred garažo, to pa žal ne bo šlo. Tud sam sem moral mlin pač kupit. Tko da za enkrat ni problema, me kontaktiraj. Samo mislim, da boš dal več za nafto do Grosupljega, kot za mlin pri mojepivo.

L

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Tudi sam imam prej težave prej s hlajenjem, kot z gretjem. Najlažje je to naredit s staro hladilno skrinjo, ki jo opremiš z nekakšnim grelcem. Za navaden ale je OK, če prestavljaš po hiši, za belgijce recimo pichaš nižje, potem dvigneš temperaturo in podobno.

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Če maš klet ne rabš nč druzga, jst sem mel čez zimo v kleti kjer je blo 14-15 °C ( ko enkrat zaštarta kvas se itak dvigne kakšne 3 stopinje), tko da tud pr teb nebi smel bit problem.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Odvisno kaj variš.

Za lagerje tako ali tako rabiš hladilnik, za kakšen malo bolj clean ale pa tudi.

Prestavljanje po hiši, v klet itd. lahko da čisto OK rezultate, ampak je precej nepredvidljivo. Meni tudi v kleti temperatura precej niha, sploh zdaj, ko je zunaj svinjsko vroče.

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Kak pa je kaj obstojno že flaširano pivo pri višjih temp. - v kleti imam trenutno okrog 22° in tako bo verjetno celo poletje. Počaka pivo nekaj mesecev? Govorim o ale pivih med 5 in 7% abv.

lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
S pravo higieno in izogibanju oksidaciji bi moralo pivo BP preživet par mesecev, računaj pa da se recimo arome hmelja hitro izgubljajo, tako da kakšna APA piva niso ravno vzor za dobro staranje sploh pri tako visokih temperaturah.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Odvisno kaj imaš v mislih z obstojnostjo.

Bolj hmeljena piva precej hitro izgubijo večji del arome po hmelju in tudi okusa. So še vedno za spit, ampak okus je povsem drugačen. V tem smislu je pivo nasploh precej neobstojna zadeva, tudi v hladilniku.

Da bi se pa dejansko pivo pokvarilo pa še nisem opazil. Sem par dni nazaj spet probal steklenico iz mojega 1. batcha izpred enega leta. Pšenično pivo, ki se načeloma pije mlado. Ravno za medaljo ni, ampak še vedno je povsem pitno.

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Tudi sam imam probleme s hladnim prostorom. Sicer imam en hladilnik že temu namenjen, a je poraba prevelika... sedaj razmišljam o vodnem hlajenju. Sam imam pivo v 15l flaškonih in ideja je, da bi ga dal v večjo posodo vanjo vlil vodo ter preko akvarijske pumpe v cpu vodni hladilnik in nazaj. Sama pumpa ter hladilnik pa bi bila priklopljena na termostat.
http://www.ebay.com/itm/For-CP...=item54133d8e62
http://www.ebay.com/itm/DC6-12...=item2a3b878c15

Skupaj s termostatom torej okoli 35$. Ne vem če se kje da dobiti cenejši hladilnik ter zavzame malo prostora. Mnenja? Bi delovalo?

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Koliko ti pa porabi hladilnik, če ga držiš na npr. 15 stopinj? Nek povprečen, 15 let star hladilnik (B energetski razred npr) porabi za nekih 30 eur elektrike letno, ob normalni uporabi. To pomeni, da mora konstantno hladiti na 2, 3 stopinje celzija.

Pri temperaturah, ki se uporabljajo za fermentacijo, je ta znesek verjetno vsaj 5x nižji.

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Ni poraba hladilnika problem, osebna poraba :D Omejen sem tudi s prostorom in še en hladilnik bi bil že preveč.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Vodo boš pa hladil s čim? Zrakom preko ventilatorja ki ima enako stopnij kot prostor?
evil.gif

Ena opcija je da uporabiš tvoj sistem s tem da daš ventilator in hladilnik dejansko nekam kjer je mraz, recimo v hladilnik. V tem primeru bi lahko vodo hladil na ustrezno nizko temperaturo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Btw, a da bi prodajal pir se ti pa ne da?
wink-1.gif
Recimo uno ribjo okrepcevalnico bi verjetn komot lahko zalagal

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Težko bi zadostil potrebam in zahtevam lokalnih pjancev, sploh cenovnim!
hysterical-1.gif

Sicer pa a se drug teden kaj oglasiš pr nas (maraton)? Dobiš zastonj kakšen pir!
nahrung002.gif

Pa danes vsi ljubitelji piva vabljeni v Kranj, festival v starem delu.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik ikst pravi:
Poceni hladilnik ali zamrzovalna skrinja iz bolhe + termostat + nek grelni element. Spodoben hladilnik dobiš za 50€, lahko tudi ceneje. Če ga nameravaš imeti večino časa na cca. 15 do 18 stopinjah energetska učinkovitost ni toliko pomembna, na tej temperaturi kompresor nima hudega dela.

Termostat.
http://www.ebay.com/itm/220V-L...=item35ea045aa7

Za gretje lahko uporabiš en čim bolj enostaven grelec, kalorifer, fen, akvarijski grelec...

Tale termostat se mi zdi boljši, ker lahko nadzira tako gretje kot hlajenje - ima dva izhoda, tisti za hlajenje nadzira kompresor hladilnika, tisti za gretje pa recimo mali grelček z ventilatorjem, ki ga vgradiš v hladilnik. Pa imaš popolnoma nadzirano temperaturo notranjosti ne glede na zunanje pogoje.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Danes sem pil pivo od svaroga lj. in morem povedat da me ni nič presenetila in še malo kislila je sedaj ne vem ali je to samo za goste pa ima on boljšo zase ali mora imeti tak okus pil sem svetlo.
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Vreče, ki jih prodajata naši 2 štacuni, so za en drek. Pri 5kg sladu + voda, se mi je začela trgati pri jemanju iz pivine.

Torej dovolj vzdržljivo vrečo za biab do 5,5kg sladu dobim kje?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.