Sajenje hmelja

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Spremljaj IHPS novice, kdaj bo hmelj tehnološko dozorel v Savinski dolini .... tvoj tudi verjetno ne bo daleč od tega termina...
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
a ste že poželi svoje hmelje? jaz sem savinjski golding na zadnji avgustovski dan, aurora bo še malo počakala.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ne še. Jaz bom še malo počakal... bo pa kmalu
smile-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
No, včeraj bil v akciji in nabral divji hmelj.
Ker pa sem frižek v tem, me zanima, če je uporaben tudi takšen:

img20170910142740.jpg


img20170910142727.jpg


img20170910142707.jpg


Drugače ga je pa tolk...

img20170910142640.jpg


Tole je lepega...

img20170910142657.jpg


Zdaj ga sušim...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Bo v redu. Če še ne gnije ni problema.
Suši ga če se le da na okrog 60 st.C., pr urc, toliko da ti bo lepo šumel pod rokami, nato ga pa zamrzni, če ga ne misliš takoj uporabiti.
Lahko uporabiš pa tudi frišnega za wetthopp
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Bo v redu. Če še ne gnije ni problema.
Suši ga če se le da na okrog 60 st.C., pr urc, toliko da ti bo lepo šumel pod rokami, nato ga pa zamrzni, če ga ne misliš takoj uporabiti.
Lahko uporabiš pa tudi frišnega za wetthopp

Se lepo suši že urco, prva runda.
Na 60 stopinj.
Je že tako lepe zlate barve.
Vzel pa sem tudi v akciji sladni extrakt brez hmelja Black Rock dark...

img20170910171700.jpg
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ravnokar pobral iz 4 prekel, 0,4kg iz vsake. In po volumnu je tega ful
smile-1.gif
kako, ga dam v pekace in v pecico na 60C kot svetujes (za kak dolgo?) ali ga lahko na sobni temperaturi susim?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
60C je preveč, vsaj na začetku. Mora zgubit malo vlage prej. Sam ga sicer v namenskem sušilcu za sadje/zelenjavo/zelišča ponavadi začnem na 40C in potem dvignem proti koncu na 60C. V pečici bi rekel da na najmanj kar da termostat + priprta vratca + ventilator.

Posušit se mora čimprej ... sušenje na zraku ni ravno optimalno, bo pa ok (vsekakor boljše kot pa v pečici na preveč temperature).

Posušen bo vagal cca. 4-5x manj bo pa zasedal še malo več placa ... če ga pa stlačiš v vrečko in vakumiraš je pa ena žalost vse skupaj, toliko se skči!
evil.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Lej ne, nimam placa v skrinji. Kako pa veš, da je dejansko suh, ker meni že zdejle tole izgleda jako suho
grin1.gif
Pa tudi v skrinji nimam prav placa, tak da bo kar pasalo dati v vakuum :D
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz sem ga sušil po navodilih, ki sem jih našel na netu.
V pečici na cca 60, par ur, vmes z roko premešal, ko je lepo šušljal pod roko, je suh.
Pečica je stara, tako, da sem nastavil na 60, ampak po moje je manj.
Je pa rezultat na sliki zgoraj.
Jutri se bom igral po receptu iz Vzajemnosti, verjetno nebo za prvo mesto, za spit pa bo ziher!

Če rabi kdo za testiranje divji hmelj, lahko kak gram šenkam!
Jutri ga verjetno vakumiram...
 
Nazadnje urejeno:

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Tudi jaz sem včeraj obral svoja hmelja, ki sem ju vzgojil iz semena. Vse skupaj je bilo samo 200g ampak to je šele druga letina...
A je komu že uspelo klonirati hmelj? Torej eno korenino razdeliti na več delov? Kdaj bi moral to naredit jeseni ali spomladi? Ne bi rad zajebal odlično dišečega hmelja...
A se mi splača to delati že letos ali raje počakam še kakšno leto, da se korenina še poveča?
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Tole se je posušilo v cca 300g. Še ena runda je na toplem, tako da še nimam končne ocene o letini. Diši pa lepo, sploh masteh prah ki ven pade
nahrung002.gif

2611843-thumb_IMG_6204_1024.jpg
 

Priponke

  • 2611843-thumb_IMG_6204_1024.jpg
    2611843-thumb_IMG_6204_1024.jpg
    125,3 KB · Ogledi: 573

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Zanima me če se dejansko občuti kakšna razlika med celeia in savinjski styrian golding kolk je razlike v aromi ali okusu?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
konkretna razlika.
Sav. golding- precej bolj zeliščen, mogoče že malo ganda, zemeljske note
Celea- precej bolj sadno citrusno usmerjen (seveda ne prilakuj citre ;D )
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Prima. V naslednjo rundo gre tudi savinjski golding. Upam da bo dal tudi kaj ganda efekta😇🙃😂😂
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Včeraj zvečer me kontaktira vodja hmeljišča (ber: fotr
grin1.gif


Toliko v opomin ostalim mikrogojilcem, naj razmislijo o sajenjem v mrežico... midva je nisva dala, ker smo lani precej pozno dobili sadike in je bil cilj dat čimprej v zemljo, zaščite pa na zalogi doma ni bilo.
 

Domc1993

Zelenc'
19. feb 2018
1
0
1
Lep pozdrav.
Divji hmelj je super za pivo. Sam imam kar nekaj vrst tujega hmelja (hop head). 200 sadik ni nevem kaj kolicinsko je pa okoli 16 sort hmelja. V beli krajini kar lepo raste in za prvo rundo so lepo rodile. Bomo pa videli kako bo letos.
 

Giorgino

Zelenc'
20. jul 2017
13
0
1
Včeraj sem pobral moj letošnji pridelek. En kg svežega hmelja z ene sadike cascade-a (s tem, da drobnih storžkov nisem pobiral).
Hmelj bom posušil, vakumiral in zamrznil ter uporabil za DH. A naj kar vse vržem v 40-45 litrov pivine?
Volumensko je tega res ogromno.