Priznam, grešil sem, spodoblo bi se, da bi bil bolje obveščen - čeprav se o tem primeru resnično še nisem spraševal. Nekaj so po telefonu na OZS-ju povedali ampak nisem še vsega preveril (predvsem me moti tisti del glede izključitve statusa in s.p.-ja)... Nekaj sem pa vendarle našel tudi na svetovnem spletu:
S.p. in status študenta
Zakon o visokem šolstvu (Zvis) v 69. členu določa, da imajo študenti ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic (npr. prehrana, prevozi, štipendiranje, subvencionirano bivanje, delo preko študentske napotnice) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalci zaposlitve. ZVis je torej v tem primeru splošni (krovni) pravni predpis, katerega določbe se umaknejo morebitnim drugačnim določbam specialnega (področnega) predpisa.
Primer: Študent, ki ima s.p., bi po določbi 69. člena ZVis lahko bival v študentskem domu, saj ni v delovnem razmerju (opredelitev delovnega razmerja – glej zlasti 4.člen Zakona o delovnih razmerjih); po določbi 12. člena Pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov, pa ne, saj le ta kot pogoj postavlja nezaposlenost => samostojni podjetnik posameznik je namreč samozaposlena oseba, ki si plačuje prispevke za zdravstveno, pokojninsko zavarovanje ter druge s pravili predpisane prispevke.
Iz navedenega primera je razvidno, da je v primeru ugotavljanja upravičenosti študenta, ki je obenem tudi nosilec s.p., do pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, potrebno poleg ZVis uporabiti še posamezne področne pravne akte.
Še nekaj informacij davčnega značaja:
Davčna osnova od dohodka iz dejavnosti je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med prihodki in odhodki. Če za zavezanca ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih 12 mesecih (z vključno mesecem oktobrom) tekočega leta ne presegajo 42.000 eurov in nezaposluje delavcev, potem lahko pri ugotavljanju davčne osnove naslednjega leta zahteva upoštevanje normiranih stroškov (25%). Obvezni prispevki za socialno varnost pa se priznajo kot odhodek.
Pa še to:
Ali status študent izključuje možnost priglasitve dejavnosti v obliki sp?
Status študenta ne izključuje možnosti priglasitve dejavnosti kot s.p., v kolikor niste tu zaposleni oz. s.p. ne opravljate kot svoj edini in glavni poklic. Več informacij o dejavnostih, za katere veljajo dodatni pogoji, lahko dobite na spletni strani
http://www.pcmg.si/index.php?id=863 v Navodilih za pridobitev dovoljenj za opravljanje dejavnosti.
Če bom pa karkoli naknadno zvedel, bom dodal. Upam da sem se z odgovorom vsaj malce odkupil za manjši kiks.