Citat:
Uporabnik burgy pravi:
Torej PVC okna sploh niso toliko boljša od lesenih.
Lesena moraš prebarvati enkrat na 10 let, plastična pa vsako leto čistit!? A se to umažejo samo beli okvirji ali tudi tisti drugih barv? Pa imate probleme z umazanijo samo tisti, ki živite ob kakšni prometni cesti ali je to kar standart, da se ta okna zelo umažejo?
Smo pa pri nas zdaj pred dilemo ali sedaj že dotrajana lesena okna, ki so stara že skoraj 30 let zamenjati z lesenimi ali PVC.
mi smo kake 3 leta nazaj zamenjali 25 let stara lesena okna s pvc varianto in mi do sedaj še niti 1x ni bilo žal.
kar pa se čiščenja tiče pa je stvar taka, da se na belih oknih pozna vsak prah (vsaj če gledaš od blizu). samo to ne pomeni, da se ostala okna (pvc ostalih barv, lesena alu, ...) ne umažejo, samo pozna se ne toliko. tud če boš lesena okna poštrihal z belo prekrivno barvo se bo na njih poznal prah. navadno pa okvirje čistimo tako, da ko umivaš okna (pri nas max 2x letno) enostavno še okvir pošpricaš s čistilom za okna in jih obrišeš s cunjo.
pa še nea stvar glede barv pvc oken. če podrobno pogledaš garancijske pogoje, boš opazil, da imajo bela navadno daljšo garancijsko dobo kot ostale barve, ker se poleti na soncu manj pregrevajo in se zato pvc stara počasneje. tako da, če imaš okna obrnjena v senčno stran, lahko mirne duše uzameš barvasta, če pa jih imaš tako kot mi, obrnjena proti jugozahodu, pa se raje posvetuj s prodajalcem, če je pametno dat barvasta. to btw velja tudi za lesena. če imaš okna proti soncu, potem ni dobro, da so temnejših barv.