router z najboljšim dometom

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Iščem router, ki ima zelo dober domet. Do sedaj je to funkcijo kolikor-toliko dobro opravljal WRTGL54G, ki je crknil in nadomestil ga je WRT610N - ki je sicer 3x dražji, dela pa še slabše. Kateri router kupit, da bo domet res dober (ni problem v razdalji, ampak v veliki hiši - 3 nadstropja in v vsakem cca. 180 m2), router je samo eden v srednjem nadstropju v pisarni. Cena ni pomembna.

Hvala za nasvete.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) Boljše antene.
2.) Boljša postavitev (boljkone s poskušanjem)
3.) Boljši AP oziroma ruter. (probaj kake teste prebrat in najt kaj ima boljše pokrivanje)

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
1. Najboljši bo empirični preizkus. Če imaš kakega kolega naj ti posodi kaj primernega, pa sprobaj par naprav in boš takoj videl. Problem tistih boostov moči je da se ponavadi pregrevajo, errorjev je več zaradi šuma, skratka na koncu nisi nič dobil (vsaj tisto kar sem sam sporbaval po bajti ni bilo omembe vredno.
alternativna ideja: če ti $ ni problem potem kupi 2 ali tri naprave, vsako za v svoj štuk, jih postaviš po vertikali in daš v način WDS, pa je. Po vertikali bi moralo iti brezžično v večini primerov bp, če je eden postavljen nad drugim, zna se pa zgodit da se da kje še kaka žica potegnt vmes, potem pa sploh ni problem.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Problem je, ker je bajta zelo nobel in pred kratkim obnovljena in bog ne daj, da bi kje še kak kabel vlekel. Tako da varianta z več routerji odpade.
Sem pa pravkar ugotovil, da je na starem routerju (wrt54G) res bil naložen ta dd-wrt firmware - mogoče je pa zato boljše deloval kot deluje nov wrt610n. Ker novi niti v istem štuku ne vleče iz pisarne do dnevne sobe (med njima je kopalnica, torej 3 nosilne stene).

Ker pol je pomoje najboljše spet nazaj nabavit WRT54g in kake dodatne/boljše antene (kje to prodajajo?)

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Ni nujno da odpade varianta z več routerji - ne rabiš nujno kablov spljoh. Poguglaj za kratico WDS - na kratko: brezžično povežeš dva routerja vsak v svojem štuku - med sabo se vidita, mašine se pa priklapljajo na router v vsakem štuku, ker pač vsak router pošilja signal v svoj štuk in v okviru posameznega štuka najbrž normalno lovi.
Pa še nekaj: če je bila bajta prek dratkim obnovljena ni vrag da nima cevi položenih po vertikali - štromar ki je polagal bi ziher našel kakšno pol prazno cev za potegnt po vertikali - za en utp se zmeri najde, če so cevi.

vedro

Zelenc'
8. maj 2010
11
0
1
Maribor
ellow

Spravljat DD-WRT (pa tudi OpenWRT) na Linksys WRT610N je trenutno rizično početje, še posebej če nikoli nisi nalagal kakšnega opensource FW. Trenutno ŠE ni dokončnega FW (DD, Open..wrt) , ki bi stabilno deloval na omenjenm routerju pa pri namestitvi utegne iti kaj narobe in ga zlahka brick-aš.

Če si že nabavil takšno bolj napravo za kar visoko ceno (boljše alternative se najdejo, ki so cenejše alla Buffalo WZR-HP-G300NH) se poigraj s postavitvijo naprave - kot je že stein napisal... Pa tudi to kar je KarEn napisal - definitivno preveri po vertikali če je kaj placa za kakšen mrežni kabel - naj bo oklopljen če bo že zraven el. žic.

Če pa ni šanse, da potegneš kabel po vertikali in da z različnimi postavitvami roterja ne rešiš zadeve pa boš verjetno v najvišjo etažo moral dati še en router/ap - pa ne spet Linksys WRT610N. Naj bo potem to kaj cenejšega. Mogoče wrt54gl ampak le če ne boš stream-al HD filmov preko mreže, več torrent računalnikov...
Nekako boš moral razmisliti kam boš postavil računalnike, da bodo obremenjevali mrežo tako, da bo zdržala vse obremenitve.

Če lahko še eno vprašanje: praviš, da ste bajto obnavljali... elektriko ste potem zagotovo obnavljali. Kak te niste dali še potegnit mrežnega kabla v vsak prostor (sobe, pisarne...) ? Vsaj dva kabla v vsak prostor - en za mrežo in en za telefon. Cena UTP-ja na meter ni pretirana.
Ker kabel je še vedno kabel
smile-1.gif
WiFi pa potem za "radius" okoli bajte (terase, balkoni)...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Jaz še vedno trdim da ga i čez wrt54gl. Zdaj pa ali dokupiš malo večje 7dBi antene, ali pa kupiš dva wrt54gl, in ju povežeš z WDS (wireless distribution system), kar je najbolj elegantna zadeva.
Jaz sem to naredil v eni stari vili z debelimi zidovi pri nekem odvetniku, kjer je pravtako odpadla dodatna kablaža. Ruterja sem postavil pri zunanjih stenah, da sta se vertjetno videla bolj od zunaj kod od znotraj (prav smešno je bilo ko sem edino v kopalnici ulovil signal od spodnjega ruterja), in sta na ta način oba ruterja pokrivala svoje nadstropje. V glavnem ene 3 leta je od tega pa še vedno dela.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Aja pa za WDS je tomato boljši, ker ne podpira samo wep 64 ampak tudi wpa. Vsaj takrat je to tako bilo.

balts

Pripravnik
1. sep 2009
166
0
16
Ali pač 2x homeplug vmes pa je. Nedavno tako rešil problem v eni apartmajski bajti...dela super.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Bom najprej res priklopil nazaj WRT54G in dokupil močnejše antene (kje?). Problem pa je, da bajta ni moja ampak od kolega, zrihtana v nulo, tako da ideja z večimi routerji zaenkrat odpade. Pa tudi tehnično nisem dovolj podkovan, da bi se lotil povezovanja večih routerjev...

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Bom najprej res priklopil nazaj WRT54G in dokupil močnejše antene (kje?). Problem pa je, da bajta ni moja ampak od kolega, zrihtana v nulo, tako da ideja z večimi routerji zaenkrat odpade. Pa tudi tehnično nisem dovolj podkovan, da bi se lotil povezovanja večih routerjev...

Omenjene antene sem, sicer že nekaj časa nazaj videl v bigbangu in sicer v ta velikem (pri avtopralnici) , če se prav spomnim je bila cena 28eur, se ne spomnim točno, bile so pa v vitrini ob steni, seveda na računalniškem oddelku.
Mimogrede tudi sam imam WRT54G in mi , zankrat (tok-tok), dobro služi, zadnje 4 mesece tudi za en mini strežnik pa kar špila
cool-1.gif

Lp&seveda poročaj o rezultatih.

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Prej ko kupuješ večje antene, naloži na 54gl dd-wrt, nastavi na samo 802.11b in povečaj moč na antenah. To te nič ne stane, dobiš pa lahko veliko.

Nekdo je zgoraj našisal, da se tranzistorji pregrevajo, kar je navaden bullshit

LP
Torus

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Iščem router, ki ima zelo dober domet. Do sedaj je to funkcijo kolikor-toliko dobro opravljal WRTGL54G, ki je crknil in nadomestil ga je WRT610N - ki je sicer 3x dražji, dela pa še slabše. Kateri router kupit, da bo domet res dober (ni problem v razdalji, ampak v veliki hiši - 3 nadstropja in v vsakem cca. 180 m2), router je samo eden v srednjem nadstropju v pisarni. Cena ni pomembna.

Hvala za nasvete.

Predlagam alternativo!

Imel sem podobno težave (3 nadstropja iz kleti v mansardo) in tudi zamenjal za najjači route wrt160N dual band... Na eni strani bajte je kar vlekel, tu pa tam pa je padal signal, a ko je delalo, je delalo.

Nato pa sem se slučajno spomnil, da obstaja možnost omrežja preko električne napeljavi v hiši (do dolžine 300m žičevja) in sem ob priliki nabavil takšno napravo. V osnovnem paketu dobiš dva adapterja. Enega vtakneš v router (vtič za mrežno kartico) in električno vtičnico, drugega pa kjerkoli po stavbi kjer je vtičnica od tam pa v PCja v mrežno. Ničesar ni potrebno nastavljat, nobenih driverov, par sekund dela. In imaš polno linijo na ful brez prekinitev.

http://www.mimovrste.com/artikel/2500037623/mrezni-kit-d-link-powerline-dhp-307av (predlagam nekaj takega, bo ziher dovolj ker nimaš internetne linije 200Mbit, se pa dobi tudi 1000Mbit verzija od Belkina)

Je pa res, da potem nimaš WiFI, ampak preko omrežja. Če ti je dovolj, potem je to boljša rešitev.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Pri kolegu sem pa videl take, ki isto delajo preko električnega omrežja, na drugi strani pa še oddajajo wifi signal.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
To je uporabno le na štekarjih, ki so na isti fazi.
grims-1.gif

Sicer pa, pustite že ta wrt54gl v pokoju... Sedaj se dobi za isti denar mnogo boljše zadeve. Recimo kaj takega

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Pri kolegu sem pa videl take, ki isto delajo preko električnega omrežja, na drugi strani pa še oddajajo wifi signal.

No, še bolje oziroma idealna rešitev.
Sicer pa v bajti si na isti fazi, razen če misliš priklapljat na dodatno fazo od štedilnika.

Važno je, da v stavbo prihaja od Elektra ena pipica=en števec itd.
Omarice, varovalke itd. pa nič ne motijo. Meni iz kleti gre signal nazaj do prve omarice z uro in števcem, od tam pa do druge omarice z varovalkami za nadstropje in do vtičnice.

Je tako?

vedro

Zelenc'
8. maj 2010
11
0
1
Maribor
ellow

Če več routerjev ne pride v poštev potem je mreža preko el. omrežja še res najboljša alternativa.

Če pa že router pa nikakor ne TP-Link TL-WR1043ND - je šrot od šrota kar se tiče WiFi-ja. Hardwersko je dober samo mu niti 3 antene ne omogočajo dobrega pokrivanja dobrega signala - slabljenje na razdaljo je obupno kakor tudi stabilnost pri konstantnem prenosu...
Kot gigabit switch pa je dober
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Al pa če bi ti probal s kakšnim neuradnim FW a?
Zanimivo, da ga večina tako rada priporoča, če je pa kao tako slab.