roba iz USA - do katere vrednosti ni carine?

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
torej v kolikor mi znanec iz USA pošlje npr. superge, doda račun
do katere vrednosti mi ni potrebno plačati carine?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
http://goo.gl/R7olxd

ALI SE PLAČAJO UVOZNE DAJATVE, ČE SE NAROČIJO V ZDA STVARI ZA OSEBNO RABO, V VREDNOSTI MED 10 IN 250 IN KDAJ SE UPOŠTEVA POŠTNINA? (30. 12. 2011).
Pri uvozu blaga iz tretje države (ZDA), je treba plačati uvozne dajatve in DDV. Ob izpolnjevanju predpisanih pogojev pa v določenih okoliščinah blago uživa oprostitev plačila uvoznih dajatev.

Tako so pošiljke sestavljene iz blaga zanemarljive vrednosti, ki se pošljejo neposredno iz tretje države prejemniku v Skupnost, oproščene plačila DDV do vrednosti 22 EUR, plačila uvoznih dajatev pa če vrednost blaga ne presega skupaj 150 EUR na pošiljko.

Če je torej pošiljka npr. vredna 10 EUR, se ne plača niti carine, niti DDV; če je pošiljka vredna npr. 50 EUR je treba plačati DDV, carina pa se ne plača; za pošiljko, ki pa bo vredna npr. 200 EUR, bo potrebno plačati carino in DDV.

Pri odločanju o odobritvi oprostitve dajatev za pošiljke zanemarljive vrednosti se upošteva skupna vrednost blaga v pošiljki in se poštne pristojbine za blago v skladu z carinskim zakonikom ne upoštevajo. Kadar pa se ugotavlja carinska vrednost v pošiljki zanemarljive vrednosti, so za določanje le-te pomembne tudi poštne pristojbine. Poštne pristojbine se torej za namene oprostitve ne upoštevajo, saj se ugotavlja vrednost blaga v pošiljki (in ne carinska vrednost). Kadar pogoji za oprostitev niso izpolnjeni, pa so poštne pristojbine del vrednosti, od katere je treba plačati dajatve.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
vse jasno, razen poštne pristojbine
na primer dobim paket cunje in obutev do 150 eur, dodam 22% davka in to je to?
pomeni, lahko naročim za 166 USD (kar je 150 eur) in plačam davek našim "organom", torej 33eur?

poštino plača pošiljatelj in gre za darilo s strani fizične osebe, je pa priložen račun za robo, da en bo kakega nesporazuma
sem kaj spregledal?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Običajno je zraven še 5-8€ stroškov obdelave.
Kar se pa poštnine tiče ti jo pa uturijo zraven pri izračunu DDV čeprav ni fore...

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
ne razumem
če mi nekdo, fizična oseba, pošlje robo za 150€, mi lahko obračunajo 22% DDV na 150€ + 8€ stroškov obdelave?
kakšna poštnina, saj jo plača pošiljatelj, recimo, ožji družinski član?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ja stroške obdelave dajo zraven vedno kadar je vrednost pošiljke večja od 22€.
Ko pa računajo DDV pa k vrednosti izdelka prištejejo se poštnino in potem na celoto obračunajo DDV.

Npr... Kupil sem iz kitajske stepper motorčke v vrednosti 50€, ker so precej težki je bila poštnina 20€.
Ko je pri nas carisnka pošta odprla paket so mi zatežili za račun. Poslal sem jim paypal potrdilo in aliexpress račun.
Na obeh je razvidno da je vrednost izdelka 50€, poštnina pa 20€.

Carinska pošta je potem seštela oboje in plačati sem moral (50€+20€)*0,22=15,4€ DDVja + cca 7€ stroškov obdelave.
Če ti bo kolega dal zraven račun na katerem ne bo poštnine potem ti je zelo verjtno ne bodo prišteli.

Raveman

Pripravnik
12. avg 2014
56
0
6
Jaz sem si iz Kanade naročil bundo Kanada goose (450€). Ker ne pošiljajo v evropo mi jo je naročila znanka ki v kanadi študira...dala v paket in poslala kot darilo brez računa seveda. Paket je prišel normalno brez težav brez carine oziroma dajatev.

Kolikor je meni znano je več težav takrat ko naročaš direktno iz spletne trgovine. Tu enostavno naj prijatelj napiše da ti pošilja darilo in to je to...račun pa pošlje po mailu in vrže v smeti.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
hmmm, sam če dobim kot darilo vsak mesec eno malenkost???
467716-post_slo.gif

Raveman

Pripravnik
12. avg 2014
56
0
6
wink-1.gif
Za vsak mesec imaš pa dedka, babico, mamico, brata, teto, strica, atija, sestrico ... evo za 8 mesecev maš...za 4 mesece pa sam najdi :D...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
...

Če ti bo kolega dal zraven račun na katerem ne bo poštnine potem ti je zelo verjtno ne bodo prišteli.

ne-ne-1.gif

Če bo šlo v "carinjenje" bo carina dodala ocenjene stroške poštnine in na tisto obesila DDV in v primeru, da bo blago + poštnina presegla 150,- EUR še morebiti obračunala carino (odvisno od blaga).
Jaz bo šel na varno stran in naročil do max. 130,- EUR in "dokazoval", da je poštnina pod 20,- EUR.

Pa še glede "čudenja", da se DDV plača na vrednost blaga + poštnina.
DDV in carina se plača na vrednost "blaga" ob vstopu v SLO - in to je vrednost "blaga" nabavna cena blaga + stroški prevoza do vstopa v SLO - in to je v tem primeru poštnina.
In NE - ni to naša posebnost, ampak splošen princip obračunavanja dajatev.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
KSZ
ne vem kaj se toliko s carino obremenjujete. ta je ponavadi nekje do 5%
DDV je tisti, ki je visok 22% . in DDV plačaš tudi na transportne stroške

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Večina ljudi pod besedo "carina" misli na vse uvozne dajatve (tudi DDV; kar seveda ni prav ampak tako pač je).

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
ksz

ena izkušnja, ki vam bo mogoče prav prišla.
Pred časom sem naročil fotoaparat iz USA (BHPhotovideo.com). Prednost nakupa v tej trgovini je, da ti že vnaprej obračunajo carino in ostale dajatve za Slovenijo in nimaš potem nobenega dela z dokazovanjem pri SLO organih. Edino eno izjavo jim moraš podpisati in to je to.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
ksz

ena izkušnja, ki vam bo mogoče prav prišla.
Pred časom sem naročil fotoaparat iz USA (BHPhotovideo.com). Prednost nakupa v tej trgovini je, da ti že vnaprej obračunajo carino in ostale dajatve za Slovenijo in nimaš potem nobenega dela z dokazovanjem pri SLO organih. Edino eno izjavo jim moraš podpisati in to je to.

17758-icon_confused.gif

Sicer sem tudi jaz že opazil, da nekatere trgovine ponujajo pošiljanje z vključenim stroški uvozne carine - samo odkrito povedano mi nekako ni jasno kako naj to laufa. Podpisana izjava gor ali dol - proračun bo hotel priti do svojega DDVja in carine, kar pa nekako težko izterja od onega na drugi strani luže.
Če pošiljajo preko DHL / FedEx in kar jih še je mi še gre nekako skozi - samo potem te ti gospodje ornk olupijo za njihove storitve.

IMHO je še vedno najceneje si dati poslati preko "navadne" pošte in pač jim plačati, kar je za plačati (in imeti malo upanja, da padeš "skozi"
tongue-1.gif
).