Renault Scenic 1.6 16V (2001) cukne...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Imam problem, ki je na case malo motec. Na AC pri hitrostih nad 130 obcasno, cisto nakljucno, malo cukne - kot bi zmanjkalo moci za 1/2 sekunde. Ne pojavlja se vedno, kdaj nikoli, kdaj bolj pogosto (recimo 3x v 1km, potem pa spet nic). Kaj bi lahko bilo? Motorcek za frgazar(?) mi je mehanik ocistil in podmazal. Vendar to se ni resilo problema.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vžigalne tuljave (če so še original) rade nagajajo. Ko že menjaš tuljave, pa zamenjaš še svečke (tuljava pride na svečko).

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Zdajle ne najdem računa. Če se prav spomnem, so bile tuljave okrog 140€, plus svečke okrog 20€.

Za menjavo svečk rabiš dolg nastavek z gumico, sicer ne dobiš svečke ven.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Kaj je pa lahko narobe, ce tega ne menjam cisto takoj? Ravno menjal vse bremze, pa je za ta mesec dovolj
smile-1.gif
)

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Nisem ravno stručko, ampak po moje kaj hujšega ne more biti. Če kakšna od tuljav čisto crkne, boš pa itak vedel, ker bo motor delal po 3 cilindrih
smile-1.gif

Jaz sem menjal, ker mi je včasih cukal pri nizkih obratih in pa ko mi je mehanik rekel, da je pri tem motorju pričakovano, če po 100k km začnejo original tuljave nagajati ... zdaj sem dal notri Beru-jeve, ki so baje ok.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Da malo obudim tole... Menjane svecke, ena tuljava je bila cisto hih in je bila menjana.. Menjan tudi bencinski filter. Pa precej vode je bilo notri.. Zadeva je obcasno se vedno cuknila. Sedaj smo nalili v bencin se eno tekocino, ki naj bi vezala to vodo nase in se malo spucala sobe.. Sedaj moram narediti kaksno furo, da se tole uredi.. Poleg tega mi je zadnje case obcasno cuknil tudi pri speljevanju.
Ali je potem lahko se kaksna napaka, ali vzamem tavecjo macolo in zacnem tolct
smile-1.gif
Aja.. vzigalni kabli zaenkrat se niso bili menjani. Sem prebral, da v temi preverimm, ce se kaj iskri...?

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Avto nima vžigalnih kablov, ker ima 4 vžigalne tuljave, po eno za vsak cilinder.

Vžigalne tuljave so stalni problem na teh avtih, foter jih je zamenjal že dobra dva kompleta.

Še to: še najmanj zajebavanja bo, če grdo zakolneš in naenkrat zamenjaš vse 4 tuljave (in najbolje še svečke hkrati). Pa mirna bosna.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Res je. Jajc je tudi, da se zna cukanje čez nekaj let ponoviti...
tongue-1.gif

Skratka, če problem ni preveč opazen, se pač tako vozi. (Si pa vsekakor zabeleži, na katerem cilindru si nazadnje že menjal vžigalno tuljavo
tongue-1.gif
)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Vzami BERU. Moraš imeti smolo (kot jaz, ko mi je prišla zraven voda in jo je prebilo). Na prejšnjem Scenicu sem jih menjal, avto še sedaj dela z istimi tuljavami (prodal 2006)

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Tule bi dodal dve stvari. Prva je ta, da naj bi bile tuljave v paru enake, ker so vezane zaporedno. To pomeni da morata biti na 1 in 3 cilindru enaki, ter na 2 in 4 cilindru spet enaki, lahko pa druge firme kot na 1 in 3 cilindru. Zato praktično nikoli ne smeš menjat samo ene, razen če dobiš enako.

Original so bile sagem, ki so popolnoma zanič. Beru ali denso so bojda dobre. Sam sem kupil avto, kjer sta bili dve sagem in dve denso. Po pričakovanjih je ena od sagem tuljav crknila, takrat sem zamenjal obe (nabavil beru) in od tega je že cca 5 let in do sedaj vse bp.

Druga stvar na katero bi opozoril je pa ravno voda. Sam sem se precej časa igral, je pa zadeva vsaj na servisih uradno znana. Plastika pred šipo okrog brisalcev je štukana ravno nad tuljavami. Na tem mestu ob dežju voda kaplja točno v na tuljave. Ker so tuljave skupaj z svečkami v luknji, so lahko dobesedno namočene v vodi, in v tem primeru ni čudno da cuka in slej ko prej prebije.

Sam sem razdrl plastiko in spoj zatesnil do te mere, da tu več ne pušča, mislim pa da so zaradi tega že v originalu novejši dobili čez tuljave nek pokrov.

Torej, preveri ali je v luknjah voda in ali imaš v parih enake tuljave.