Renault 1.5 dci - (nakup enoprostorca)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No sedaj pa pri nas gre zares. V roku enega meseca je treba kupit še en avto. SIgurno bo enoprostorec. Največja verjetnost pa da bo Renault Scenic. Letnik bo tam okrog 2005. Sedaj pa me zanima kakšne imate izkušnje z 1.5 dci motorji. Najprej sem hotel kupit bencinarja, ampak jih praktično ni na tržišču. Ker moč motorja sploh ni pomembna se nagibam k 1.5 dci. Baje da naj bi ta motor imeli tudi clioti. Ker 1.5 obstajata dva motorja me zanima katerega priporočate. Zanima me izključno iz vidika stroškov vzdrževanja in vzdržljivosti, da ne bom potem imel avto vsak drugi mesec na servisu. Še enkrat poudarjam da moč motorja ni pomembna.
Bi mogoče priporočali kakšnega drugega enoprostorca? C-MAX ,picasso, zafira?

Konkretne odgovore bom nagradil z ALTI
smile-1.gif

ps: če kdo prodaja ali pozna koga, ki prodaja kaj takšnega naj se pa le oglasi

lp

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Obstaja tudi 1.5 dci 70km v cliu storiji, ampak tebe to ne zanima. 1.5dci za razliko od ostalih par let starih dci-jev ni nadpovprečno problematičen motor, pravzaprav je krasen. Tukaj ti bodo vsi sicer našteli kolege, ki imajo z njimi probleme, ampak to je zgolj zato, ker so nekajkrat bolj pogosti od ostalih dizlov (pa še vsi dciji grejo v isti koš) in jasno, da se najde več problematičnih. Osebno se mi zdi scenic s 100km dcijem super zadeva, ampak zafira se mi pa vseeno zdi čisto druga liga. Jaz bi najprej izbral zafiro, odvisno od preferenc bi se enakovredno odločal med c-maxom in scenicom, picasso je pa zame preveč star model.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Imel v Meganu 1.5 dci 85 KM
v Scenicu 1.5 dci, 106 Km ali nekaj takega
V Scenicu imel 6 prestav, potegnil je dobro, poraba okrog 5.5 l.
Bil je letnik 2005, z njim bil zadovoljen, menjal sem ga samo zato ker sem se ga naveličal (menjujem avte na leto in pol, pa še preveč jih je na cesti).
Pazi edino, v drugi polovici 2005 so začeli vgrajevat izboljšane 1.5 dci 106 KM motorje, prej je imel 100 KM.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
V vsakem primeru je ta motor ugoden že zaradi "zavarovanja".
Nad 109 konji se ti lepo podraži AO in kasko... tko da...
Če nimaš predsodkov pred renaulti potem kupi.
Ta nova zafira bo precej dražja, stara je pa bolj stara kot picaso, pa še opreme ima največkrat manj kot picaso.
Pri picasoju bi se pozanimal o 1.6 kdi motorju

picasoo
kozolec

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Jaz sem cca. pol leta nazaj tudi gledal ta motor. Potem ko v oglasih nisem zasledil niti enega motorja z več kot 150k km, vsaj cca. 50% pa jih je bilo z nekje 120k km sem naredil črto čez motor. Tudi sicer naj bi bili tile motorji precej občutljivi na nafto, itd. Pa par afer je bilo tudi z njimi.
Sicer ima kar nekaj kolegov te stvari in so precej zadovoljni z njimi. Vendar so vsi nekje do 50k km. Kako bo naprej bodo pa še videli.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Z omenjenim motorjem v Scenicu nimam izkušenj. Imam pa izkušnje s Focusom C-max in ga moram kar pohvalit. Sicer je samo 1.6 bencinc in s tega stališča malo podhranjen ampak se da preživet. Bolj bi ti priporočal kaj močnejšega, mogoče dizla 1.6. Avto ima nekaj čez 100.000 km in do sedaj ni bilo menjano nič (redni servisi in to je to). Poraba 8.5l. Avto gotovo ni "ljubezen na prvi pogled", predvsem notranjost deluje precej konzervativno, ampak ko se ga navadiš, ga nočeš dat stran
smile-1.gif
.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Priporočam nakup čim novejšega letnik, če se ne motm so od 2006 odpravil večino napak.
Punca ima v Meganu II 1.5 80ps, pa je motor zdržal celih 50,000km, redno servisiran in lepo vozen, pač napaka v materialu, je pa res da je bil avto čista prva serija ki so jih začel prodajat. Tukaj jaz osebno vidim problem.
Poraba je tm 6l po LJ, na relaciji oz umirjeno AC seveda pade za 0,5-1l.

Bi pa priporočal vsaj 105 verzijo, 80ps je malce premalo, sploh če bo enoprostorec, ki je ponavad še malce bolj naložen.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jo
odgovarjam ti kot lastnik 3 scenicev; sicer so bili (je) vsi trije bencinarji ampak naj te ne moti preveč:
-prvo boš povedal katero izpeljanko; Scenic ali grand Scenic? 5 sedežni grandi so na voljo šele od oktobra 2006...
-koliko opreme? načeloma boš dobil Dynamique Luxe 1.5 dCi, srebrne ali bež barve (teh je daleč največ)... Avto ima vso potrebno varnostno opremo in tudi nekaj komforta (avtomatska AC, samozatemnitveno notranje ogledalo, prostorčna kartica, senčniki na bočnih vratih, predali...). Naslednji paket je Authentique Comfort ali Expression Comfort... Privilege Luxe jih je malo, še ti so skoraj vsi 1.9 dCi. Moj je bil po moje eden izmed izredno redkih 1.6 16V. Z preje omenjenima paketoma opreme pa dobiš tudi 1.6 16V motor.
-75kW 1.5 dCi ima samo 5 prestav, kar se pozna pri porabi in hrupu; 77kW pa ima že 6 prestav. V bistvu zelo dober motor, vendar neprimeren za granda (vseeno premajhna kubatura/moč)
-kar se tiče vzdržljivosti in s tem povezanih stroškov; vse je odvisno od prejšnjih lastnikov, kaj so počeli z vozilom, kako ga vzdrževali, vozili na vpoklice. Če je bil lastnik dosleden, potem z avtom ni problemov. Osebno sem imel nekaj popravil, vendar me na cesti ni nikdar pustil (mehanika, elektronika). PRi letnikih 2005 so problematična vodila šip (vpoklic), zaklopi varnostnih pasov na zadnjih sedežih (vpoklic), nadgradnja SW (vpoklic)... Sicer pa lahko na Renault servisu preveriš (se da, ne se odpravit kar na hitro) po št. šasije kateri vpoklici so bili za avto, kaj je bilo popravljeno v garanciji, se je lastnik odzval na vpoklice...
-ne tako dolgo nazaj je bil naprodaj en srebrn Dynamique Luxe 1.9 dCi (po moje pod 13k) letnik 2006 z 80kkm. Avto sem videl in kar se kilometrov tiče so realni... Lahko pa jutri obrnem telefon če je še (LJ).

To je to. Kar se dizlov tiče nisem najbolj merodajen, ostalo pa... lastnik Scenic II od leta 2003

Toro

Pripravnik
20. avg 2007
112
0
16
Imam grand scenica oktober 2006, pet sedežev, 1,5 dCi, 105 KM, 240 Nm, 6 prestav, dosedaj 38.000 kilometrov. Nobenih težav z motorjem, tih, kar prožen, lepo se sklada z mojim načinom vožnje (omejitve, veliko pomirjujočega tempomata 130 km/h na avtocestah). Ljubljana-Dunaj-Ljubljana 5,3 l, po mestu brez obvoznice po mojem okoli 8 l. Zadovoljen. Servisi so mogoče malo dragi, 250 EUR pri 40.000 kilometrih.

Toro

Pripravnik
20. avg 2007
112
0
16
Aja, in to je moj četrti scenic, dva prejšnje generacije, dva scenic II, trije bencinarji. Vmes se je prikradel en touran 2,0 TDI. Drugi od scenicov je bil totalna katastrofa, ostali ok.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Hvala vsem za odgovore.
Vidim, da ste kar pohvalili motor 1,5dci, in tudi avto kot sam, kar me prav veseli. Sedaj bomo začeli iskat in sicer bencinarja ali pa 1,5 dci. Ker mi je moč zelo irrelavantna na to kaj dosti ne bom gledal. Očitno je da je bolje da je motor čim močnejšji glede na konje, ker pri registraciji se praktično nič ne pozna.
No če ima še kdo kaj za dodati, pa na dan z besedo
grin1.gif

lp

Toro

Pripravnik
20. avg 2007
112
0
16
Da nas ne boš potem s kakšnimi bejzbolskimi kiji iskal
smirk-1.gif
Mogoče še mimogrede: 1,6 bencinar mi ni bil prav nič všeč, še posebej v takratkem scenicu II s petimi prestavami. Zelo neodziven motor, precej glasen. Šesta prestava bi mu pomagala. Če se prav spomnim, poraba okoli 8,5 l v povprečju.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Uf tale poraba pri bencinarju je pa višja kot sem pričakoval. Sodelavec ima scenica l 2002 letnik in pravi da mu kuri id 6.5 do 7. Vozi pa relacijo.
Ker 2,5 litra na 100 km se pa kar nabere če bo ene 20k na leto. Mater to je ene 700 eur na leto razlike samo pri tankanju. Ne vem če je za vzdrževanje toliko cenejši
confused-1.gif

lp

Toro

Pripravnik
20. avg 2007
112
0
16
Poraba je relativna stvar. Teh 8,5 pri meni je recimo bilo nekaj mesta, nekaj avtoceste, malo podeželskih cest z 90 km/h. Si pa predstavljam, da če bi se vozil po regionalkah, da bi znala biti poraba okoli 7. Po jadranski magistrali sem enkrat doživel porabo okoli 6 l, pa mi potem nihče ni verjel.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Pred nakupom se vprašaj kje ga boš servisiral (redni servisi).
V neki temi so cene pooblaščenih reno servisov nesramno visoke.
Telefoniraj na kak servis in se "naroči" na servis in vprašaj za $

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Citat:
Uporabnik Toro pravi:
Da nas ne boš potem s kakšnimi bejzbolskimi kiji iskal
smirk-1.gif
Mogoče še mimogrede: 1,6 bencinar mi ni bil prav nič všeč, še posebej v takratkem scenicu II s petimi prestavami. Zelo neodziven motor, precej glasen. Šesta prestava bi mu pomagala. Če se prav spomnim, poraba okoli 8,5 l v povprečju.

imamo 2 službena Granda:
1.6 žre okoli 8.5 pa ga noben ne špara, po moje na 8 bi moral prit
1.9 dci 120 km - 7 .2 l enako noben ne špara

glede na to kako jih vozimo - kapo dol
1.6 je prava nepremičnina

Nazadnje urejeno: