Reja piščancev-brojlerjev

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Želja je da se doma spitajo beli piščanci-brojlerji.

Če imate kakšne izkušnje in predloge kar z besedo na dan.

Prostor je luč je, voda je

zanima me kako je s prehrano. Bi šlo za daljše hranjenje do 2 meseca in težo 3kg.
Vmes se jih bi po potrebi "izločilo "
evil.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.487
5.029
113
Ne vem, če pišek ob kolikor toliko domači hrani zraste do 3 kg v dveh mesecih. Moja mama kupi pol kg težke, potem pa so nekaj mesecev na svetu ob delu krmil od začetka (verjetno bi šlo brez), da se navadijo, potem pa mleta koruza, pšenica in ječmen (če ga ima - nima vedno) ter prosta "paša", ker lahko hodijo zunaj. Meni se zdi, da rabijo več kot dva meseca za uporabno klavno težo. Mogoče se motim.
Nekdaj smo nabavljali enodnevne, ki smo jih od začetka vzgajali pod lučko. Tam brez krmil niti slučajno nismo shodili, ker jim težko narediš uravnotežen obrok, sami pa brez koklje tudi ne vedo kaj pojesti in kako uravnavati lastno temperaturo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.487
5.029
113
Potem je verjetno ključ do uspeha prava temperatura, ustrezna krmila na začetku in čista voda. Mi smo to včasih pred desetletji v mojem otroštvu imeli prvih par dni celo v kuhinji + žarnica, potem pa pod infra žarnico v kartonski škatli in hladnejšem prostoru. Če silijo na kup, potem jim je prehladno, če se držijo ob robu pa prevroče. Smo pač spustili ali dvignili žarnico. Verjetno pa rabijo na začetku nad 30 stopinj.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če jih hočeš spitat v dveh mesecih, je edina opcija žakelj. Pravzaprav je v em času sploh edina opcija žakelj. Razen če hočeš imet kosti in kožo na krožniku.
"Domača" hrana ima smisel samo, če se lahko žival (v tvojem primeru picek) pase na prostem - pa še tu moraš dodajat najmanj minerale. V nasprotnem ni šanse da jim zagotoviš vsa ustrezna hranila za hitro in zdravo rast. No, pravzaprav je, ampak potem narediš isto kot je v žaklu, samo da se doma jebeš z mešanjem komponent...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.858
6.802
113
pri taščici
Koliko je tak piščanec bolj zdrav od tistega iz trgovine?
Ko je mama se imela koklje in piscance smo klali kakšne 4 mesece stare. Jajca so začela nesti šele pri pol leta .
Kar jih ni prej aviacija odnesla. Potem se je odločila da ne bo več s piščanci se ukvarjala za aviacijo.
So pa tisti piščanci zrastli ob koklji in kaši v zrnju (iz mlina)
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
A misliš domači futran iz žakla? Pravzaprav ni razlike. Razen v kontroli bolezni; velike reje znajo imet težave, ki jih morajo reševat. Doma je terga precej manj ali nič...

Če pa misliš, da je domači štirimesečni okostnjak (pomanjkanje hranil - domači šrot oz zrnje proti kompletni mešanici z vitamini n minerali ) bolj zdrav od tistega futranega iz žakla pa pomisli še enkrat.
Je pa definitivno razlika v okusu in konsistenci mesa. Domači pač večinoma tu zmaga.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.487
5.029
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Če pa misliš, da je domači štirimesečni okostnjak (pomanjkanje hranil - domači šrot oz zrnje proti kompletni mešanici z vitamini n minerali ) bolj zdrav od tistega futranega iz žakla pa pomisli še enkrat.
Mislim, da tak ne bi bil okostnjak, temveč predvsem prekomerno zamaščen. Vendar verjetno ne bi preživel. Vem, da smo nekdaj imeli kar nekaj invalidnih piščancev, če spomladi niso mogli dovolj zgodaj ven. Ker si niso mogli najti vseh potrebnih dodatkov, ki jih pač v domači hrani, ki je zagotavljala bolj ali manj samo kalorije pač ni bilo. Krmil pa jim nismo prav dolgo privoščili. Pa smo jim verjetno dodajali razen žit še kake priboljške, ostanke solate, travo itd...
Ko so dovolj veliki jedo skoraj vse, kar jemo ljudje. Tako, da pomije z mize tudi pospravijo.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Koliko je tak piščanec bolj zdrav od tistega iz trgovine?
Ko je mama se imela koklje in piscance smo klali kakšne 4 mesece stare. Jajca so začela nesti šele pri pol leta .
Kar jih ni prej aviacija odnesla. Potem se je odločila da ne bo več s piščanci se ukvarjala za aviacijo.
So pa tisti piščanci zrastli ob koklji in kaši v zrnju (iz mlina)

Spet na pol bereš, to ne nese jajc.
Bolj zdrav? Itak da je isto.
hysterical-1.gif


kakšne mate eni
 

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.093
3.767
113
Petelinčki že po kakem tednu začnejo krmila jesti iz leže. Zelo hitro rastejo. Ker se jim ne ljubi hoditi se jim rad vname koža na prsih in trebuhu. Nato ob domači hrani zrnati in zeleni vključno z dodanim peskom in mletimi jajčnimi lupinami sicer rastejo a občutno prepočasi. Kmalu se jim začnejo krviti noge na X in debeliti "kolena". Vmes moraš redno "redčiti" tiste s težavami. Tudi po štirih mesecih ni niti približno toliko prsat kot uni dopingiran. Grahasti so pri 6-7 mesecih pravi atleti, brez kančka maščobe in bistveno manj občutljivi.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.281
1.909
113
30 let nazaj smo jih mi tudi imeli
wink-1.gif


Foter je naredil kurnik..meter visoko grajo iz lesenih dilc, noter folijo in gor žaganje. Postavil v garažo. Prišli so taki miniaturčki. (50 komadov) .kolikor se spomnim se je najprej kupilo hrano imenovano Štarter, kasneje mislih da se je šlo na koruzo ( mleto).. a je bilo še kaj se ne spomnim. Smo pa hodili po regrat ( vedno smo jih imeli spomladi) ...vsaki dan eno vrečo, zrezali in zmetali noter.
Hrano so imeli v koritu ( naredil foter iz lesa...zna bit celo še na podstrešju)... v sredini si natresel noter potem pa je sililo ven. Voda je bila v posodah prav za kure..neke plastične..vsakih par dni s dotočil. Sredi kurnika je bila 150 w žarnica za svetlobo + grela je. To je bilo pa več ali manj vse. Pod sekirco so šle tam nekje pri 3 kilah žive teže ( 3 mesece?).

Se mi zdi da smo v vodo dodajali še neke vitamine ( barvasta voda) a to več ne vem zakaj se je šlo. V povprečju pa nič kaj pretresljivega za vzrejo. Če jih pa imaš moznost imeti zunaj je pa itak zmaga.
Meso je bilo po okusu čisto svoj svet...edino kar je mene kot mulota motilo, je bilo suho meso ( razen noge in perutnic).

Pa v eni posodi je bil pesek ( ta za zidat 0-4 mm
grin1.gif
) so ga kar dobro kavsale.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.295
23
38
Murska republika
Kaj bi se mučil s piščanci pa še drago hrano treba kupovat zanje, sedaj pozimi so najboljše ærne vrane, sicer so bolj suhe ampak, dobre.
 

kindovan

Zelenc'
21. apr 2014
3
0
1
Zanima me vzreja večje količine brojlerjev (od 10.000 - 20.000kom.)

Primer: Vzreja brojlerjev za perutnino Ptuj- pogodbeno. Firma priskrbi hrano in piščance in nato vzrejene tudi odpelje. Kaj v tem primeru kmet zasluži samo za vzrejo?. Zanima me pogodbena odkupna cena za kg v takem primeru?..ali je tu kdo ki ve kaj o tem? Drugače pa me zanima kakšna je prodajna cena na kg mesa v primeru da za vse poskrbiš sam in tudi če kdo ve koliko stane hrana (štarter in finišer) po kilogramu?

Hvala že vnaprej za odgovor. Lep pozdrav