Reinstall linux serverja

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,

danes se je moj server dokončno odločil, da ne bo šlo več... crknil je disk, oziroma, crkuje. Boota se ne več - nekajkrat ustavi/zažene disk, potem pa čaka in čaka... u glavnem, ne pobere se več. Spravil sem ga v ohišje, da bi malo pobral dol podatke. Najprej je bil problem, da xpji ne berejo ext3 particij, ampak to sem rešil z ext2isf programčkom. Zdaj v Win explorerju particije sicer vidim, ampak neko stvar na pol skopira. Mislil sem kopirat cel /var/www pa reče access denied pri eni mapi (najprej se je ustavilo pri /var/www/web1/web ). Ok, grem pogledat wtf? in če primem samo tisto določeno mapo, jo skopira brez vprašanj. Čudno? Ve kdo zakaj bi bilo to, kako kopirat več stvari hkrati, ker kopirat vsako mapico bi znalo bit zamudno
tongue-1.gif

Ker jaz (budalo) nisem razmišljal o tem, da bo pa disk crknil, nisem redno arhiviral stvati in imam nekaj stvari narejenih gor in nikjer kopije. Konkretno, blog in galerijo, vsak je porabil eno mysql bazo. Tisti ki se spoznate na to, je možno na "peš" prenest baze skupaj z blogom na nov server (disk grem kupit drugi teden takoj, tako da bom naredil fresh install). Nekako po disku brskat se še da, tako da bi verjetno našel, če bi vedel kaj iskat. Kako je potem z implentacijo na nov server? Se da kar narest copy/paste ali? Podatke iz /web mape verjetno lahko kopiram(?), kako pa spravim bazo na varno?

O čem je govora:
Ubuntu server 7.04 + ISPConfig + Samba, AthlonXP 2000+, 768MB ram, IDE 80GB disk (no, nič več...)

p.s.: kateri (IDE) diski so najzaneslivejši, da bo čimdlje zdržal
rolleyes-1.gif
(vzel bi velikost 120~160GB, tolk da je malo več kot do zdaj)

Lp
Peter

Nazadnje urejeno:

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Bootaj SysRescueCD na svoji mašini, nato poarhiviraj kompleten disk. Priporočam da narediš dar (dar je priložen) na svoj disk. Ko imaš nov disk, samo od daraš vse nazaj in bo vse ok, tudi baza (baza ni nič drugega kot fajli v /var/lib/mysql, če mysql NE teče, potem jih je možno kopirati sem in tja in bodo podatki konsistenčni).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Problem je, da se mi mysql sploh ne dvigne več. Na začetku ko je inicializacija napiše failed, pa še pri nečim se ustavi, ne spomnem se kaj točno... pa tudi če ga poskušam ročno dvignit ne uspe, tko da ne vem, ali je kaka šansa, da sploh dobim vse z diska (enih stvari recimo že preko ftpja nisem mogu dol spravit, corrupted file je napisalo). Tako da se zelo nagibam k ponovni inštalaciji in mi sploh ni problem, samo bistvenih podatkov ne bi rad zgubil
frown-1.gif
(verjetno tudi arhiviranje ne bi uspelo, glede na to da mi že z winscp ne uspe kopirat vseh stvari?)

Torej, kar sem mel internetnih strani so pod /www, baze najdem tam ko si napisal, in to je potem to. Kako pa je z gesli, ki so na teh bazah? Bo geslo ostalo isto kot prej (in je vpisano nekje notri ali je vezano na kak drug file v serverju samem)? Nekaj stvari imam shranjenih sicer tudi pod /home/ ampak jih ne morem kopirat spljoh. Ampak, niti ni važno toliko kot same baze tak da se ne sekiram.

Sem pa danes zjutraj pomislil še na napajalnik... in dejansko napetost na 5V liniji pade na 4,7V ko disk zabremza, 12V se dobro drži. (diagnoza: zaradi starega ventilatorja se je napajalnik pregreval in posledično imam notri ene 4 na pol napihnjene kondenzatorje). Zdaj imam notri en drug napajalnik in so se mi vsaj eni procesi dvignili, brez da bi se disk kaj ustavljal vmes, tak da sem se lahko z rootom gor povezal in zdaj prenašam baze, samo mysql se pa vseeno ne more zagnat.

Lp
Peter

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Ko dam notri /etc/init.d/mysql start vrne:

* Starting MySQL database server mysqld [fail]

Če grem gledat /var/log/mysql/ se pojavi en nov vnos mysql-bin.000321 ki vsebuje neke čudne znake:
þbinå·ØH

Gledam narobe?