Redna zaposlitev -> s.p. Kdaj se izplača?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Živjo,

Ali se splača delat preko s.p. namesto biti redno zaposlen?
Recimo, da ima delodajalec nek fiksni strošek z mano ali bi mi pri delu preko s.p. ostalo več ali je bolj ali manj isti šmorn?

lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Podal si bistveno premalo informacij, da bi lahko kdorkoli odgovoril na tvoje vprašanje.

Ampak vseeno, glede na to, da sprašuješ tukaj: ne, ne splača se ti.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Samo eno stvar bi pripomnim ... če je to ideja tvojega delodajalca, potem pozabi, ker se te poskuša znebiti na najenostavnejši pošten način.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Če si redno zaposlen je še zmeraj en prehodni čas, da se te znebi če ni dela.

Pri sp-ju je pa takoj.

Vsaj tako si razlagam.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Za isti denar delat za firmo kot s.p.? Se ne izplača.

Za 2x večji denar? Se običajno še vedno ne splača.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo,

Ali se splača delat preko s.p. namesto biti redno zaposlen?
Recimo, da ima delodajalec nek fiksni strošek z mano ali bi mi pri delu preko s.p. ostalo več ali je bolj ali manj isti šmorn?

lp

tebi ne
njemu da

dobil boš manj pa še "odpusti" te lahko takoj ko te ne potrebuje več
in kaj narediš, če ti ne bo plačeval, oz bo zamujal s plačilom ? ti pa boš moral svoje prospevke poravnati
te finte s SP-ji so lep način da se delodajalec reši zaposlenih

če ni druge pač greš v to, ampak ti bo slabše

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
o tem razmišljam sam, verjetno delodajalec niti ne bi želel takšne pogodbe, vsaj glede na vrsto dela.
Ampak, ko vidim, koliko mi država vzame, me boli glava.

lp

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Če bi ti delodajalcu izstavil račun za tvojo sedanju BRUTO plačo (+prevoz in prehrana) in bi si sam obračunaval minimalne prispevke, potem ja, bi se ti izplačalo.
Prispevkov za PIZ bi plačeval manj, edino pri dohodnini bi te znalo udarit, ampak to bi se dalo rešit s kakšnimi računi, s katerimi bi si zniževal osnovo (dobiček) .

Je pa problem, ker če boš delo opravljal za enega kupca (delodajalca) dlje časa, se to lahko že smatra kot podlaga za zaposlitev in ti lahko (obema) zatežijo - beri sosednjo temo.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:Je pa problem, ker če boš delo opravljal za enega kupca (delodajalca) dlje časa, se to lahko že smatra kot podlaga za zaposlitev in ti lahko (obema) zatežijo - beri sosednjo temo.

Čemu bi kdo težil s.p.jevcu, če plačuje davke po regelcih?
confused-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Kako pa lahko s.p. plačuje manjše prispevke?
A ni to skupni račun s fizično osebo. Torej karkoli pride na račun plačam prospevke, konec leta pa še dohodnino?
Dejansko bi s podjetjem, za katerega že zdaj delam, podpisal recimo 5 letno pogodbo s podobnimi klavzulami kot pri redni zaposlitvi.
Vsak mesec bi jim izstavil 1 račun, recimo 5000EUR.

lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Kot s.p. ne plačuješ prispevkov po enotni stopnji, ampak so zneski razdeljeni po razredih, glede na osnovo. Ta pa se ugotavlja za preteklo davčno leto. Z drugimi besedami - višina prispevkov je odvisna od tega, koliko si zaslužil v preteklem letu (glede na povprečno plačo). Poleg tega so zneski navzgor omejeni, nekje od cca 60k letno dalje se ti prispevki ne višajo več.

Pri 5k mesečno je, čez palec, smiselno vzet s.p., poleg tega lahko kakšen cekin pade še iz drugega naslova. Se je pa potrebno zavedati tveganj, da ne bo iz teh 5k * 12m * 5 let (=300k €) nastalo 5k + 2k + 1k (=8k€) plus zavod za zaposlovanje
crazy1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Ok, dobil sem nek excel file in malo preračunal.

Recimo, da ima delodajalec z mano stroška cca. 5000 EUR na mesec. Če mi to da v obliki plače, prevoza na delo in malice, dobim cca. 2515EUR nakazano na račun.
Če gre preko s.p., dobim cca. 3630EUR. Od tega moram plačat še kaj: Računovodstvo, Obrtna zbornica,... ?
Recimo, da imam telefon, računalnik, pisarno, avto služben.
http://www.durs.gov.si/fileadm...tember_2012.xls

lp

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ja ja izračun je lep ampak imam samo eno vprašanje pa boš račune ki jih boš izdal dobil tut brez kake bolečine plačane?
grims-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
Bom.
Delam dobro, imam dobre rezultate. Firma je zdrava in poštimana. Trenutno samo preračunavam ali bi se to izplačalo in koliko je razlike.

lp

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Ksz.

Nekaj mi ni jasno, v eni temi pravite kako gre privatnikom fajn, kolk majo dnarja...
Sedaj pa nasprotujete, da bi pustil redno zaposlitev in šel s.p.
confused-1.gif