Recesija - kako se spopasti z njo

anabanana

Zelenc'
26. jan 2009
7
0
1
Živimo v času recesije. Dobro, je niti še ne občutimo tako zelo, ampak menda da tahuje šele prihaja. Že kaj pazite pri nakupih, da kupujete le tisto kar potrebujete ali še vedno tako kot ponavadi...Na kakšen način se boste torej spopadli s posledicami recesije, če se boste sploh?
Ena rešitev za prihranek pri nakupih je verjetno nakup direktno pri proizvajalcih, kjer so cene precej nižje od tistih v nakupovalnih centrih. Če morda še kdo ne ve. En seznam takih trgovin sem našla Tukaj , če vam kaj pomaga.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Plače naj dvignejo, da bodo ljudje več kupovali ne pa ravno kontra.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Se strinjam. Poptv je naredil frko kak je vse bad, svetovna finančna kriza everywhere ko se še nikjer ni nič poznalo, pol se je pa začelo, odpuščanja in tralala.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Marsikaj je bad, še mnogo več pa bo bad čez čas.

Za nizke plače so največ krivi poševnookci in njihova zelo nelojalna konkurenca. In ne vidim razloga, zakaj ne bi še naslednjih 3000 let živeli z tremi pestmi riža tedensko...
Naj bodo tam, kjer so in naj proizvajajo le zase. In naj to potem tudi pokupijo...

V Evropi se že desetletja nekomu, ki se gre tako ogaben dumping, ki dela nekaj za 10ali 20% % realne cene, prej ali slej dogodi kaj hudega (za začetek na vratih ljudje s pištolami za pasom, kasneje bomba pod avto, ali v dnevno sobo). Taki pod takimi grožnjami prej ali slej odnehajo...

Mi lahko pove kakšen zelo pameten, kaj bo ob taki nelojalni konlkurenci na dolgi rok počelo skoraj 500 miljonov Evropejcev, ob dejstvu, da industrije v Evropi skoraj več ni in ob dejstvu, da vsi ne morejo biti programerji, ali managerji?

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik anabanana pravi:
Živimo v času recesije.

ne-ne-1.gif

Nebo držalo. V glavah živite v času recesije, ker so vam tako rekli.
Moja plača je še zmeraj ista, cene pa gredo gor po isem principu kot so šle "malo-po-malo".

Še vedno si kupim kaj rabim in kolko rabim, tako pred 5imi leti,...

Recesija je tu že 85 let, le imena dobiva vsakih 10let nova; vojna kriza, kapitalizem, gospodarska kriza, liho-sodo tedniki, recesija,...

Dajte ne bit nori. Bilokoga vprašam, če primerja lanska prva dva meseca z letošnjim, je tu-tu... Mi smo celo naredli tabelo zadnjih 5ih let,
pa je "črta" ravna, z minimalnimi odstopanji,...

Če pa se vam da ubadat z recesijskim problemom, pol pa le,...

Zanimivo da je ena znana mariborska avtohiša prodala december-januar-februar več avtov kot v lanskem istem obdobju,
očitno recesija sili ljudi k luksuznemu nakupu novega avta; neglede na znamko nov avto JE luksuz pa tudi če je dačija za 6 jurjev,...

Fajn životarite.

Nazadnje urejeno:

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Zanimivo da je ena znana mariborska avtohiša prodala december-januar-februar več avtov kot v lanskem istem obdobju,
očitno recesija sili ljudi k luksuznemu nakupu novega avta; neglede na znamko nov avto JE luksuz pa tudi če je dačija za 6 jurjev,...

Prodaja Kie? Kolikor je meni znano je to edina znamka, ki jim gre bolje kot lani, ostali so vsi minus 20% in več. Kia Ceed je pa postala najbolj prodajan avto v Sloveniji.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
60.000 brezposelnih v Sloveniji = not so bad
90.000 brezposelnih = very bad

Če dobiš za kv. meter stanovanja v Ljubljani 2500 evrov = not so bad. Najbrž ti za kv. meter nihče ne da več toliko...
Če dobiš za kv. meter stanovanja v Lj. le 1500 evrov, ali celo manj = very bad. Še posebej, če si to stanovanje kupil za 2500/kvadrat...

Opomba: nova stanovanja so ponekje v Mariboru naprodaj za 1150 evrov/kvadrat. Pa jih ni prodanih niti 35%.. Good or bad?
In tako naprej...

Edino, kar je good, je cena spolnih uslug. Leto nazaj je bil seks v Lj. med 50 in 70 evrov. Danes je med 30 in 40 evrov, dobiš pa tudi za 20. Good za tiste, ki hodijo v bordele. To pa je najbrž tudi edini good v tej državi v tem trenutku...
Pa še to je good le za stranke (in seveda bad za kurbe)...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Bi rekel, da se ravno pri avtomobilski industriji najbolj pozna tale recesija. Livarne, tekstilna industrija, avto elektrika, izdelava raznih delov... To kar trpi. Medtem ko marketing, spletne storitve in IT nasploh, to pa cveti kljub vsej "recesiji" in "krizi" in "spremembah makroekonomskih razmer".

Je pa tu nekaj drugega, kar je mene zmotilo. V neki avtoreviji v isti izdaji priblizno 50% clankov govori o tem, da je leta 2008 vecina avtomobilskih znamk prodala za 120-170% vec avtomobilov kot v primerljivem obdobju leta 2007. Ostalih 50% clankov pa govori o tem, da so decembra 2008 prodali kar za 50-80% manj, kot novembra 2008. Recesija kar v enem mesecu? Hm.

Me pa zanima...
- Kam je sel dobicek iz 120-170% vec prodanih avtomobilov?
- Kako lahko govorijo, da kar naenkrat ni € za place, klub 120-170% rasti prodaje v lanskem letu?
- Kako se lahko v enem mesecu situacija obrne na glavo in se lahko pol tovarne kar odpusti?

Tu nekaj ne stima.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.067
845
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik anabanana pravi:
Živimo v času recesije.

ne-ne-1.gif

Nebo držalo. V glavah živite v času recesije, ker so vam tako rekli.
Moja plača je še zmeraj ista, cene pa gredo gor po isem principu kot so šle "malo-po-malo".

Kak ni krize. Ce ni povprasevanja ni narocil in poseldicno ni dela. Ce nekdo nima sluzbe in mora placevat poloznice je to za mene kriza. Ce se tebe ni dotaknila se to ne pomeni da je ni. Z polno ritjo je lahko srat.
Tudi mene ni doletela, se pa zavedam, da nekaterim ni lahko.

za neuke:
https://www.youtube.com/watch?v=Q0zEXdDO5JU
https://www.youtube.com/watch?v=iYhDkZjKBEw&feature=related

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.151
113
tisti ki že prej niste nič delali, se vam tudi za prihodnje ni treba bat, delate tak nič
wink-1.gif

tako da, o recesiji naj govoriji tisti ki so v proizvodnem poslu... al pa vpraši eno delavko, ki ima skrajšan delovni čas in s tem 10% manjšo plačo, pa od zadaj ni novega dela, kako se kaj počuti..al pa delavcem ki so jim ukinili 3 izmeno jih posiljajo na prisilne dopuste, vprašte jih če jim je kul, in če se veseli prihodnost temna.

je pa res, da maminim sinckom ki so kvazi študenjte, ki jim je dovolj ko ata da 200 € (zdaj še) da se ga lahk napije pošteno enkrat dvakrat na mesec..je pa jasno da se mu jebe, in recesija napihnjena.

Klošaru je vseeno, tist bo še najmanj izgubil, jebe se njemu, za literco bo še sfehtal, če ne pa jo bo spizdil.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ne se sekirat za alter populacijo.

Mislim da ga ni tu ki bi imel izpod 2k€ plače. (Netto)
cheer.gif

S cenami kurb pa nisi najbolj na tekočem....

D_K

Guru
24. sep 2007
3.067
845
113
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
LOL, od kje ti taksne stevilke, 120-170 prcentov,

Kolko jaz vem se v nemciji in avstriji novi avtomobili kar prodavajo. Tistih 2.5k€ ob unicnenju starega avtomobila kar pomaga.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
tisti ki že prej niste nič delali, se vam tudi za prihodnje ni treba bat, delate tak nič
Mi, ki že prej nismo nič delali, trenutno delamo po 10-12 ur na dan, ker ne dohajamo naročil. Hvala za skrb. Sem že omenil, kako je z ITjem in marketingom.

Se pa strinjam, da najbolj so spet naj.... tisti, ki jim ze prej ni bilo lahko.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.151
113
vi boste zadnji v liniji... ko bo zmanjkalo za vse, še za IT več ne bo .žal... mi še tudi delamo, a zadaj ne pritiska ravno, kot običajno. Imamo posamično proizvodnjo.. če bi izdelovali velikoserijski izdelek, bi že zdavnaj folk poslali domov...

pa ni na tebe letelo.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
ko bo zmanjkalo za vse, še za IT več ne bo .žal
Jap, slej ko prej bo tudi to tega prislo, ce se zadeva ne bo zacela resevati. Takrat bo sele pokalo, saj je od dobrega IT supporta odvisno ze prakticno vse.

V kateri panogi pa delas?

D_K

Guru
24. sep 2007
3.067
845
113
Jaz npr. sem v ITju, ki je hudo vezan na avtomobilsko industrije (avto navigacije). Za enkrat se je ok, se pa pozna, ker so zaceli sparat pri vsem moznem.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Bom dal gor skenirano revijo, da ne bom govoril neumnosti.

ne rabis se matrat, tukaj si poglej in primerjaj podatke za 2008 naspram podatkom za 2007 in porocaj

v oci me je zbodla 120-170% vecja prodaja
pa ti sploh ves kolk vec 170% vec glede na leto poprej
sprasujem se.gif