rdeči alarm zaradi snega

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
GSM na štajerskem še vedno ne dela! Govorim za Savinjsko dolino , Gornji grad, Mozirje itd...ni elektrike, ni GSM, ni stacionarca, ni nič.

tony

Guru
23. jul 2007
9.782
1.564
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Visokonapetostne vode, ki so pod zemljo, moraš hladiti (se dela z olji), pa tudi precej globlje ga moraš vkopati. Cena za podzemni 400 kV daljnovod je nekajkrat dražje kot po luftu.

Nekajkrat ?

Ko sem to pred časom računal je tam okoli 20x, s tem da mora biti tam zabetonirana trasa in na precej kratkih razdaljah še postavljene vzdrževalne postaje. Potem pa rabiš še cesto ki pelje po tisti trasi, da boš lahko zadevo vzdrževal. Cena vzdrževanje je pa tudi ohoho.

Saj na prvi pogled se čuje fajn. Samo kaj ko še danes nimamo tehnologije, ki bi to naredila cenovno smiselno.

Torej imaš na eni strani zabetonirani predor po katerem tečejo kabli ali pa nadzemni vod,
Kaj bi ti naredil ?

Kakšna pa je cena polaganja daljnovoda v rečno strugo? Se to lahko dela s 400kV daljnovodi? Pred časom se je menda že v strugo Drave polagalo en daljnovod, za kakšnega je šlo?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Visokonapetostne vode, ki so pod zemljo, moraš hladiti (se dela z olji), pa tudi precej globlje ga moraš vkopati. Cena za podzemni 400 kV daljnovod je nekajkrat dražje kot po luftu.

Nekajkrat ?

Ko sem to pred časom računal je tam okoli 20x, s tem da mora biti tam zabetonirana trasa in na precej kratkih razdaljah še postavljene vzdrževalne postaje. Potem pa rabiš še cesto ki pelje po tisti trasi, da boš lahko zadevo vzdrževal. Cena vzdrževanje je pa tudi ohoho.

Saj na prvi pogled se čuje fajn. Samo kaj ko še danes nimamo tehnologije, ki bi to naredila cenovno smiselno.

Torej imaš na eni strani zabetonirani predor po katerem tečejo kabli ali pa nadzemni vod,
Kaj bi ti naredil ?

Kakšna pa je cena polaganja daljnovoda v rečno strugo? Se to lahko dela s 400kV daljnovodi? Pred časom se je menda že v strugo Drave polagalo en daljnovod, za kakšnega je šlo?

Polaganje v reko ni kar tako, predvsem zato, ker reka nosi vse sorte in ravno tako lahko pride do okvare.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Ksz... ena iz terena, priprave na zaganje vej ki grozijo da se bodo zrusile na cesto. Se opravicujem ker ni rotirana, objavljeno iz telefona med dezurstvom
wink-1.gif

1947589-20140202_215014.jpg

Priponke

• 1947589-20140202_215014.jpg
    1947589-20140202_215014.jpg
    90,4 KB · Ogledi: 195
Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.219
113
Če se malo odmaknem od samega vremena in situacije na terenu, me zanima kako bi v teh dneh najbolj vneti zagovorniki zelene elektrike zagovarjali to situacijo. V teh primerih se vidi kako smo odvisni od fosilnih in jedrskih elektrarn. Sklepam, da bi bil popolni kolaps sistema, vetrene bi itak zamrznile pa še vetra ni pretiranega, fotovoltaika je pozimi bolj kot ne no go, hidroeleltrarne pa imajo tudi mali pretok pozimi plus šekakšno zamrzovanje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.281
7.053
113
pri taščici
Kako dolgo držijo gsm oddajniki brez štroma.

Sicer pa kakor sem lani jambral ko sem bil brez nekega otipljivega razloga večkrat brez štroma, je letos presenetljivo ok. Sicer bil nekajkrat po nekaj ur brez, ampak tokrat je očiten razlog zunaj. Lani pa sredi sončnega dne brez štroma in to večkrat.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.658
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Če se malo odmaknem od samega vremena in situacije na terenu, me zanima kako bi v teh dneh najbolj vneti zagovorniki zelene elektrike zagovarjali to situacijo. V teh primerih se vidi kako smo odvisni od fosilnih in jedrskih elektrarn. Sklepam, da bi bil popolni kolaps sistema, vetrene bi itak zamrznile pa še vetra ni pretiranega, fotovoltaika je pozimi bolj kot ne no go, hidroeleltrarne pa imajo tudi mali pretok pozimi plus šekakšno zamrzovanje...

Dovolj zeleno?
tongue-1.gif

coachella-human-power-generator.gif

Drugače pa ja - upravičeno vprašanje. V bistvu je umetnost najti pravo razmerje med "zeleno" in "umazano" - s tem, da je moje osebno mnenje, da je navkljub določenim rizikom, jederska tista, ki bo še nekaj časa najbolj smislena. In upanje, da slej ko prej najdemo možnost kontroloirane fuzije.

Sicer pa - a je najhujše mimo? Na moje koncu jek sreči ponoči nehalo dežavati in se tako ni nabralo pretirano žleda (se je sredi noči slišalo, da je nekaj dreves kljub vsemu popustilo, ampak so bolj kot ne osamljeni primeri). Sedaj pri -1 se pa zdi.kot da se oblaki umikajo.

Kakšno pa je na Notranjskem? (Ne dobim nikogar od "mojih" na telefon
frown-1.gif
)

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Na notranjskem sem trenutno izmeril minus 2 st.C, padavin ni, elektrike ni. To je to zaenkrat. Telefon sva si pa s punco cez noc nafilala iz prenosnika, vceraj pa v avtu, ko sva strgala led dol. Studiram, da bi si umislil en solarni polnilec, vendar ne vem, kako delujejo v oblacnem vremenu?

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Okolica Litije. Večkrat brez elektrike poleti ob raznih nevihtah in "nevihtah" kot pa zaradi tega žleda. Občasno zmanjka za 10, 20 minut, to je pa to. Ne vem pa kakšno je bilo stanje ponoči, ker sem spal.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Hanzi, oddajniki imajo najverjetneje generatorje, tako, da drzijo naceloma, dokler jih filas z gorivom. To je moje mnenje in ni nujno, da je res tako. Bi moral kdo to potrdit.
Sajkek, hvala za odgovor....potem si moram pa umisliti dodatno baterijsko postajo al kakorkoli se rece temu

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.521
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kako dolgo držijo gsm oddajniki brez štroma.
Odvisno kok stare baterije imajo itd...na kolokacijah so tud agregati lahko. Problem lahko nastane ce napajanje izgubijo prenosi PtP ali PmP ker ti nc ne pomaga da ma bazna strom ce ni prenosa. Ce je dost mraz pa da ni stroma in s tem ogrevanja se pa lahk ugasne zarad mrazu sama od sebe

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.219
113
Vsaj v hišah si bopotrebno umislit nek agregat za najnujnejše..po tem dogosku bo prodaja agregatov zelo narastla...sicer pa smo enkrat debatirali kaj bi bilo če cel teden v celi državi nebi bilo elektrike... kako bi potekali scenariji po dnevih, kaos in anarhija v par dnevih. Konec sveta je bil že včeraj po dveh dnevih 10% prebivalstva brez elektrike.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Frend predvcerajsnjim kupil agregat 2.8kW na bencin. Tank ima cca 11l in ob polovicni obremenitvi zdrzi tam okoli 16 ur. Kupila sta ga pa v Obiju, vendar sta morala cakati 1 uro na novo posiljko, ker je stara v hipu posla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
V taki situaciji se pokaže kako so mesta zajebana, tako zaradi "infrastrukture" kot tudi zaradi "logike ljudi". V primeru kakšne hujše naravne katastrofe (izpad el. omrežja za 1 teden sam ne štejem med večje katastrofe) bi meščani lepo nagagali.

Recimo pri nas v rovtah je logično da kot zapade malce več snega (ali pa malce bolj popiha veter, ali pa malce več dežja zmoči zemljo) crkne elektrika, posledično kmalu gre tudi internet in pa GSM. Ljudje tu smo navajeni tega in se noben posebno ne sekira.

Sam imam recimo ob vsaki blagi napovedi ene od naravnih katastrof vedno avto napolnjen z bencinom, pripravljen je agregat, doma je še en 12->230V inverter, nafilani so vsi UPSji in 12V dodatni akumulatorji, nafilane so polnilne baterije, poln plin v jeklenki, kupljene so zaloge sveč, kartuš za mali gorilnik ... hrane je pa itak vedno dovolj oz. preveč!
grin1.gif

Za komunikacijo je dobro biti radioamater in imeti eno postajco doma, če že nisi radioamater bo pa tudi CB zadovoljiva stvar za klic na pomoč.

Za meščane bi rekel da je dobro (če že ne moreš gonit agregata na balkonu) da imaš vsaj en poln avtomobilski 12V akumulator in pa en 12-230V inverter. S tem lahko filaš telefone, prenosnik, baterije za svetilke in poslušaš radio. Za kuhanje se porabi pa en kartušni gorilnik. To skupno košta 100EUR in lahko shaniš nekam v shrambo kjer te ne moti dokler ne rabiš, ko pa rabiš si pa zelo vesel da imaš!
zmaga.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Internetna povezava za celotno primorsko je dol. Vse od NG pa do KP - govorim za Amis.
UPS-i so se spraznili. Tistih 12-15 ur se sliši veliko ampak so prazni

Jegulja

Zelenc'
30. sep 2013
21
0
1
Samo še tega je treba
rolleyes-1.gif

Citat:
Burja (Vipavska dolina)

03.02.2014 09:22

R2-444 Razdrto - Nova Gorica:
Mejne vrednosti hitrosti vetra so presežene.

Najvišja izmerjena hitrost v zadnji uri: 85 km/h
VIR

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Agregat in nekaj stvari, ki jih je zapisal 'Utisevalec' sem nabavil in spravil že pred več kakor 15 leti (kar sem sicer že zapisal).
Tako da sem včeraj le še dodatno pregledal in preskusil vse kar bi lahko potreboval, čeprav (na srečo!) do sedaj še ni bilo treba.
Je pa agregat potreboval nekaj 'ljubezni' da je zopet operativen, nauk za naslednja leta - vsako pol leta preskusni zagon.
Še največ dela sem imel s petrolejko, čiščenje, skoraj restavriranje mi je zapolnilo dopoldan.

Kljub veliki nesreči na nekaterih področjih bo morda ta dogodek s seboj prinesel eno korist - večjo pripravljenost večine, ne le nekaterih "paničarjev" kakršen sem sam.

LP