Razstava Bodies Revealed

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.581
5.161
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Nočne more, itd, so lahko kar pričakovane, pri otrokih, kateri ne razumejo ravno tega in še niso izobraženi.
Neumnost. Naša civilizacija je tako napredna, da pred otroci skriva, da obstaja rojstvo, da obstaja smrt, da obstajajo deli telesa, ki so namenjeni razmnoževanju in podobno. Otrok, ki ga s tem nismo strašili in ga zavijali v celofan, bo tako razstavo brez problema prenesel.
Verjetno bodo otroci iz družin, ki jim zaradi ne vem kakega razloga niso omogočili videti mrtvega bližnjega sorodnika, iti na pogreb, skrivali, da je hrček končal svoje življenje zaradi starosti in podobno, res imeli težave.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.941
271
83
Slovenija
Ogledal sem si original Körperwelten/Bodyworlds od Gunterja:

http://www.bodyworlds.com/en.html

prav tako Bodies revealed v Zagrebu, pa se slednji lahko totalno skrijejo pred originalno razstavo, tako po "količini razstavnih skulptur", kot po kakovosti "obdelave". Meni je bilo v Zagrebu prav beda, res pa je, da če originalov nisi videl, potem je ok.
Glede otrok, ni ga boljše zadeve otroku prikazat ustroj človeka kot je tak tip razstave. V Zagrebu sem videl šolarje, še nekaj vrtcev je bilo.. V Singapurju na Bodyworlds prav tako.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.191
1.974
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Nočne more, itd, so lahko kar pričakovane, pri otrokih, kateri ne razumejo ravno tega in še niso izobraženi.
Neumnost. Naša civilizacija je tako napredna, da pred otroci skriva, da obstaja rojstvo, da obstaja smrt, da obstajajo deli telesa, ki so namenjeni razmnoževanju in podobno. Otrok, ki ga s tem nismo strašili in ga zavijali v celofan, bo tako razstavo brez problema prenesel.
Verjetno bodo otroci iz družin, ki jim zaradi ne vem kakega razloga niso omogočili videti mrtvega bližnjega sorodnika, iti na pogreb, skrivali, da je hrček končal svoje življenje zaradi starosti in podobno, res imeli težave.

Ko si ravno omenil hrčka. Mi smo že imeli pogreb. Reakcija 5 letnika je bila približno takšna: oooooooo
frown-1.gif

Naš gazda ima polno vprašanj glede te razstave, kar je za otroka povsem normalno. Drugo vprašanje je, kako bi reagiral, ko bi videl te zadeve v živo, vendar nikakor ni potrebno razmišljati, da se zaradi teh dvomov ne kupi vstopnice in ne gre zadevo pogledat. Če mu zadeva v živo ne bi bila všeč, bi šel enostavno ven k mami
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.581
5.161
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:Ko si ravno omenil hrčka. Mi smo že imeli pogreb.
Ljudje smo že tako "narejeni", da smrt prenesemo, sicer nas ne bi bilo. Prenesemo tudi bolečino. Ko je umrl dedek, so ga moji otroci videli. Jasno sem jim povedal, da bodo tudi oni umrli in da je normalno, da bom jaz umrl pred njimi. Vendar, če bomo razumno živeli, se to še ne bo zgodilo. Malo morajo imeti tudi straha, kaj v življenju počnejo in da vse ni najboljše za zdravje.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.647
731
113
KSZ
očitno je to že prava industrija, sem malo prebrskal
bonk.gif

V Zagrebu in Ljubljani je Bodies Revealed:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bodies_Revealed
Citat:
The company received the cadavers for research from the Chinese government, who donated them because all the bodies at the time of death allegedly had no close next of kin or immediate families to claim the bodies.

Je kopija tiste, ki jo je naredil Gunther von Hagens
http://en.wikipedia.org/wiki/Gunther_von_Hagens

Pred ~15 leti je bila razstava BodyWorlds tudi na Dunaju, zdaj je že precej nadaljevanj in tudi čudnih praks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Body_Worlds

Z izobraževalnega stališča je ogled razstave prav gotovo koristen, še posebej za šolajoče.
Nikakor se ne strinjam z načinom pridobivanja "materiala" in ustvarjenjem nekakšnega "šova".

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Uf, kake more imajo potem šele tisti otroci na vasi, ko so koline...

sej imajo, mogoče ne vsi, ampak imajo travme.. ti mogoče ne, ko si že kot otrok bil zajeban
bonk.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
Ogledal sem si original Körperwelten/Bodyworlds od Gunterja:

http://www.bodyworlds.com/en.html

prav tako Bodies revealed v Zagrebu, pa se slednji lahko totalno skrijejo pred originalno razstavo, tako po "količini razstavnih skulptur", kot po kakovosti "obdelave". Meni je bilo v Zagrebu prav beda, res pa je, da če originalov nisi videl, potem je ok.
Glede otrok, ni ga boljše zadeve otroku prikazat ustroj človeka kot je tak tip razstave. V Zagrebu sem videl šolarje, še nekaj vrtcev je bilo.. V Singapurju na Bodyworlds prav tako.

ja.... jest sm tud mislu, da v zagrebu original, pa smo očitno še premajhni, da bi na balkan prišli z original razstavo.... no ja, ampak sej... še je čas!

mulci so prov smešni... "Mami, kako je pa temu stricu ime?", "Mami, zakaj ima stric luknjo v trebuhu?"....
sem mi zdi pa prav, da to vidijo, zraven bi mogla bit še kakšna učiteljica biologije, da bi vse to malo bolj pedagoško razložila otrokom....

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.653
1.155
113
Titograd
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

sej imajo, mogoče ne vsi, ampak imajo travme.. ti mogoče ne, ko si že kot otrok bil zajeban
bonk.gif

Lahko bi starši poveedali otrokom da šnicl pač ne zraste na drevesu ali v hladilniku v šparu
bonk.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.512
5.708
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

bonk.gif

Travme so......sem jo imel sam ko sem bil kot 7-8 letnik zraven ko so klali prašiča še na star način......nož čez grlo pa za zadnje tace da se izteče medtem ko kruli in brca
uf-1.gif

Je pa poučno.......na nek način! Vsaj vem da ne bom nikoli v lajfu sposoben koga zaklat
wink-1.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.264
113
blizu močvirne prestolnice
Ja človek božji, kako pa misliš da jih danes koljemo? Isto, nož pa za tace se ga drži, seveda pa mi je še sedaj hudo ko trpi, sam kaj čmo, taka je navada pa še kri rabimo za krvavice.

btw, tako so se Srbi učili, da so se potem v borbi znali obraniti zelenkote! Tisti mestni seveda!

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
Ja, vzgojno
crazy1.gif

a pri seksu je tudi otrok poleg, da vidi in ga naučite? kdaj jih spustite poleg?pri treh? kasneje
bonk.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.191
1.974
113
Emona / Carnium
S tem se on ne ukvarja. Imajo župnika za to
evil.gif

Malo mešate razstavo človeških teles z nekakšnim postopkom ubijanja. Kaj ima to veze? Saj na razstavi ne prikazujejo, kako se človeka zakolje ali ubije ali kako umira za rakom...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kakšna skrb za otroke.

A ko tam pri 10ih letih vidiš prvega okostnjaka v osnovni šoli, je pa vse v redu, a ne?
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
no jaz otroka neb obremenjeval s stvarmi ki niso še potrebne, ti pa ga lahko pelješ pri 5-ih tudi v klavnico in na take in drugačne razstave. Tvoj otrok, tvoja vzgoja.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.653
1.155
113
Titograd
Jaz pa mislim da se starši malo preveč obremenjujete s tem. Generacije ki tukaj pišemo nismo bile tako v vato zaviti, pa smo večinoma kar normalni osebki danes....

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.264
113
blizu močvirne prestolnice
Saj nisem rekel da je otrok zraven, pa tudi če bi bil ni nič narobe! Zraven ni zato ker pujsa zakoljemo na dolenjskem in si pol dneva tam, ga s kmetom piješ, nato pa očiščenga pujsa dam peljemo kjer pride mesar in imamo koline!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.393
1.259
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
no jaz otroka neb obremenjeval s stvarmi ki niso še potrebne, ti pa ga lahko pelješ pri 5-ih tudi v klavnico in na take in drugačne razstave. Tvoj otrok, tvoja vzgoja.

In kdaj bi mu povedal, da je piščančji šnicl, ki ga je, bil nedlogo nazaj luška rumen puhast piščanček? Pa da bo una krava ob cesti prej ali slej šnicl, ki jih ima rad?