Razred parcele

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ni čisto vseeno. Imaš parcele, ki so zazidljive že par deset let, pa gor raste krompir, pa koruza pa trava .... Pač je razlika med namembnostjo in dejansko rabo. In spremembo rabe se pač trenutno plača. Logika zadaj je, da se namembnost lahko spremeni, ampak raba pa ostaja ista. In dokler je raba krompir (njiva) ni treba plačat, ko je tam raba blok pa tam njive zelo zelo dolgo ne bo več.
Pri vsej tej kolobociji okrog odškodnin pa ni prave rešitve, vedno se bo našlo ene par kerlcev, ki ne bodo zadovoljni!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
se strinjam z obema. Sej ta sprememba je bila že pred mnogimi , davnimi leti prejšnjega stoletja. Ampak tako visoka kot je zdaj dve leti pa tud približno ne.
V glavnem, naš alteraš je dobil predlog, naj počaka do jeseni, ko naj bi se stvar ukinila ali drastično zmanjšala. .
Sej prej pa tak al tak ne bo vseh ostalih papirjev skupaj zvlekel
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.515
7.030
113
ker sem ravno na tekočem s tem:

odškodnina velja od sredine junija lani, na julijski seji pa naj bi spremenili zakon, tako da te odškodnine ne bi bilo potrebno plačati. Prej je bilo mišljeno, da bo na septembrski seji, ampak so prestavili. Zaenkrat kaže, da bo do tega prišlo, ampak najbije prepuščam špekulantom. sama sem umaknila vlogo za gradbenega in čakam, kaj bo. z razparcelacijo sem si več kot prepolovila odškodnino, ampak še raje ne plačam nič. geodet je pa tudi bil vreden vsakega centa, pa naj bo zaradi manjše odškodnine ali pa ker se je zaradi njega vse tako zavleklo, da bo zakon že spremenjen. Dejanska raba mojega zemljišča je pa kot da zlato gor raste, ne pa par dotrajanih gnilih dreves, ki se jih nobenemu do sedaj ni dalo podreti. Pa agronom pravi, da imam še premalo boniteto.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Boniteta (in katastrski dohodek) ni odvisna od trega kaj raste gor trenutno, ampak kaj bi lahko rastlo - potencial zemlje. A je boniteta v redu al ne oz. kakšna boniteta dejansko pripada nekemu zemljiščiu pa je stvar ocene strokovnjaka. Kolikor jaz vem, kakšnih nedvoumnih kriterijev za to ni ...
Trenutno pa je tam lahko tudi grmovje (kar itak ne bi smelo bit na kmetijski zemlji, ampak dobro) in to vam novopečenim graditeljem ne gre v glavo. Kar seveda razumem, ker je treba sečt v žep. So se pa predlagatelji trenutnega zakona definitivno sami ustrelili v koleno (pretiravajo z višino odškodnin in z obsegom) in podobne reakcije sem pričakoval ob sprejetju zakona, nisem pa si predstavljal, da bo sprememba prišla tako hitro. Predčasne volitve so očitno dobre še za kaj drugga kot samo menjavo pujsov ob koritu
smirk-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Boniteta (in katastrski dohodek) ni odvisna od trega kaj raste gor trenutno, ampak kaj bi lahko rastlo - potencial zemlje. :
Katasterski dohodek (če še obstaja) je pomenil, kolko naj bi imel ti finančne koristi od neke kmetijske parcele. To se je določilo glede na kulturo, razred, površino, lego.. kaj še?! In po nekem faktorju so tole obesili kot neko vrednost, ki te je j_bala pri vsaki stvari.
Sej boniteta je tud neka vrednost..... bi bil pa vesel strokovne razlage kaj je boniteta parcele? (ps. rekel sem strokovne ne pa "nabijalne")
grims-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če sprašuješ mene, ne sprašuješ pravega "strokovnjaka". Bom pa poskusil izvedet definicijo in kriterije za "bonifikacijo" ...

Aja, katasterski dohodek še obstaja, kolikor jaz vem ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ah boniteto so dolocal glede na politicno ali kaksno drugo pripadnost najbrz. Ravninska parcela ima boniteto 32, v breg prislonjena pa okoli 60 (rocna kmetijska obdelava). Poleg tega je ravninska parcela zazidljiva, hribovska pa je zascitena kot I. Kategorija km.zemljisc. Pripravljam nekaj strani slikovnega dokaza s komentarjem takih primerov, ki bodo kmalu objavljeni.

gozdar

Zelenc'
6. jun 2012
6
0
1
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zakon ne določa plačilo za spremembo namembnosti (če bi bilo to to, potem se zakon najbrž ne bi spreminjal), ampak odškodnino za spremembo rabe. Kar ima svojo logiko zadaj, ampak so ga predlagatelji kronsko pokakali, ko so rekli odškodnina za celotno parcelo in ne samo za nepovratno izgubljen del. Pa še to se zdaj res spreminja, kaj bo na koncu pa ve samo šlogarca.

Gozdar; kot je bilo že rečeno, hudo verjetno nimaš cele tri hektarje zazidljive (če je tako in če bi upošteval zakon v trenuti obliki, bi bankrotiral še preden bi začel kaj gradi) in ugibam, da je dovoljena samo počitniška gradnja. Spet, kot rečeno pot na UE in oddelek za prostor na občini. Vsekakor pa s papirji počakaj do joseni, ko bo dokončno jasno kako in kaj je z odškodninami v zakonu o kmetijskih zemljiščih.

Sem bil na UE, pa so me na Občino napotili, tam pa pravijo, da ni parcela v območju zazidalnega plana Občine, da pa piše namenska raba stavbna zemljišča, pa je napaka na GU. Tako, da z mojo brunarico nič ne bo
uf-1.gif

gozdar

Zelenc'
6. jun 2012
6
0
1
Ja, saj glih razmišljam, da naredim parcelacijo in ene dve parcele skušam prodati takim vplivnim. Potem bom pa tud jaz morda lahko eno brunarco postavil. Samo kolk časa bo to trajal?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
kakšen je pa sloj na piso? je stavbno ali ni? iz česa pa črpa geodetska uprava? Ker občine gledajo po tem sloju, ki je enak na PISO .torej namenska raba zemljišč- verjetno iz prostorskega plana.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ja, tudi meni je vse skupaj mal čudno. Na PISO so podatki nekih služb združeni za javni vpogled. In občinski plan prostorskega načrta je skeniran in dodan na PISO. Torej kakšno karto s prostorskim planom na občini imajo, to so skeniral in ta je na PISO. Kolk pa vem, GU nima z zazidljivistjo parcel popolnoma nič. (je pa res, da na nekaterih občinah tako označeval, da še sami ne vejo, kaj kam spada.)

gozdar

Zelenc'
6. jun 2012
6
0
1
Občina Kr. Gora še nima podatkov na piso. Izgleda imajo kar nekaj svojega, tako kakor jim paše??

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
http://24ur.com/novice/slovenija/odskodnine-za-gradnjo-na-kmetijskih-zemljiscih-ostajajo.html

No ja, ne vem kaj naj bi si mislil.

Jeseni bo ministrstvo pripravilo nov predlog sprememb zakona. Spremembe bodo predvidevale sprejem uredbe, s katero se bodo določila območja kmetijskih zemljišč, ki bodo trajno varovana pred spreminjanjem namenske rabe.

Ja fajn, sam bi blo pa tud fajn, da bi se kdaj kdo sprehodu na sam kraj parcele,preden podajo mnenje da gre za kmetijsko zemljišče. Jaz mam skalnato parcelo poraščeno z robidovjem, pa mi piše da je kmetijsko zemljišče oz travnik
frown-1.gif

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Eno vprašanje. Recmo da zamudiš rok, za možnost pritožbe pri razgrnitvi prostrorskega načrta. Kolikšne so potem sploh še možnosti , da karkol dosežeš??