Razred parcele

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Hi,

a mi lahko nekdo razloži kaj pomenijo razredi parcele
3., 4., 5. razred ...
kakšen link maybe?

Hvala in lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Sicer nisem gledal kar si pripel ampak najbrž misliš boniteto zemljišč? Misliš to ko se zdaj po novem plačuje nek prispevek za škodo v kmetijstvu glede na boniteto stavbnega zemljišča ki se računa tako =>

Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se odmeri na kvadratni meter na podlagi bonitete kmetijskega zemljišča, ki se vodi v zemljiškem katastru, in sicer:
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 1 do 20 x 0,05 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 21 do 40 x 0,18 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 41 do 60 x 0,20 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 61 do 75 x 0,22 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 76 do 100 x 0,25 eurov.

ČE SVA NA NAPAČNIH BREGOVIH SE OPRAVIČUJEM
smile-1.gif

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Ja, hvala ti za tole. To kar ti navajaše je odškodnina za spremembno namembnosti zemljišča in ni neposredno povezano z mojim vprašanjem, pa vendar.
Sem našel med drugim tudi sam, vendar pa je potrebno najti še to boniteto zemljišča, ker nikjer ni navedeno. Na tistih novih straneh geodetske pa so zamrznili vpoglede.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Aja, pa pravzaprav na svoje vprašanje kljub linkom ,ki sem jih podal zgoraj še nisem našel. Samo neko brezvezno nakladanje in birokracija brez konkretnega odgovora.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Vpogled so zamrznili samo glede lastništva... torej ne vidi se več kdo je lastnik napremičnine, kar pa je še vedno razvidno iz online zemljiške knjige tako da se mi zdi butasto...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Katastrski razred. Ampak ti se menda ne upoštevajo več, sedaj imaš bonitetne točke.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Meni ta geodetski portal vsakič javi napako.
Kako so načrtovali to podatkovno bazo mi res ni jasno... queryji pa verjetno tudi popolnoma neoptimizirani, eh.. :S

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Katastrski razred. Ampak ti se menda ne upoštevajo več, sedaj imaš bonitetne točke.
tudi meni je prislo nekaj takega na uho. Ocitno bo drzava naredila reformo glede tega po 200 letih. Samo dvomim da bo zdrzala 200 let kot je sedanja.

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Pismo, js mam katastrski razred 7, boniteto 30, pa so mi rekl da mi ne dajo pod zazidljivo
frown-1.gif

Pa gre za skalnato/poraščeno parcelo, ki sem jo dobil od staršev. Oni pa očitno pričakujejo od mene, da naj kupim pač nekje drugje parcelo, sej jih je še polno
frown-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jp, tole je zanimiva logika. Ali pa tista, ko ne pustijo širjenja vasi, ker da je znotraj vasi dovolj nepozidanega prostora. Kot da ti bo kmet prodal del svojega dvorišča - če bi že ti bil pripravljen gledat recimo gnojišče pod kuhinjskim oknom ...
Imajo tile naši urbanisti zanimive ideje ....

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Pismo, js mam katastrski razred 7, boniteto 30, pa so mi rekl da mi ne dajo pod zazidljivo
frown-1.gif

Pa gre za skalnato/poraščeno parcelo, ki sem jo dobil od staršev. Oni pa očitno pričakujejo od mene, da naj kupim pač nekje drugje parcelo, sej jih je še polno
frown-1.gif
Vsaka parcela, ki jo nekdo ima ne more biti zazidljiva. Potem bi vsako njivo, travnik,poraščeno, skalnato ... pozidali. Res je tudi, da v nekaterih naseljih obstajajo otoki kjer ne pustijo zidati, pa čeprav je okol vse pozidano.
Na PISO se vidi, do kod je zazidljivo v raznih naseljih.
Kar se bonitet tiče... preden začnete zidat oz. urejat projekte / papirologijo, se pozanimajte kolk vas pride sprememba namembnosti. Da vam ne bi potem prehitro denarja zmanjkalo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

Vsaka parcela, ki jo nekdo ima ne more biti zazidljiva. Potem bi vsako njivo, travnik,poraščeno, skalnato ... pozidali. Res je tudi, da v nekaterih naseljih obstajajo otoki kjer ne pustijo zidati, pa čeprav je okol vse pozidano.
....

Zakaj ne? Edini utemeljen razlog za preprečevanje pozidave je zaščita kmetijskih zemljišč, pa mogoče še dostopnost infrastrukture. Vse ostalo je samo jajcanje ...

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Kje lahko najdem boniteto?
Imam parcelo, katastrski razred 4, vrsta rabe / kulture: njiva.
Potem pa spodaj piše Dejanska raba: Pozidano zemljišče.

Verjetno bo vseeno potrebno narediti spremembo namembnosti?

EDIT: sem že našel, boniteta je 0. Kaj to pomeni? Da je potrebno kaj plačati ali ne?

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

....

Zakaj ne? Edini utemeljen razlog za preprečevanje pozidave je zaščita kmetijskih zemljišč, pa mogoče še dostopnost infrastrukture. Vse ostalo je samo jajcanje ...
glej, se strinjam da je velik jajcanja glede tega. Sam neka osnovna pravila pa morajo bit. Kolk se vidi na PISO označijo, od kod do kod naj sega naselje. Če je to označeno logično, je stvar občine in države. Res ni prav, da včasih v sredini naselja ne dovolijo gradnje. Ampak, za razumeti pa je, da če ima nekdo 1 km od vseh naselij okol parcelo, ki ni prav dobra zemlja in nima kaj gor vzgajati, da bo gradil kr hišo. Potemtakem, bi v sred gozda lahko gradili kaj bi hotli. Infrastrokrura je še kako pomembna, če je ni... je nimaš. Res je tudi, da zazidalne načrte delajo ponekod tako, da še tistmu, ki jih dela potem ni všeč. Tukaj gre predvsem za podeželja in manjša mesta.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik VAG pravi:

EDIT: sem že našel, boniteta je 0. Kaj to pomeni? Da je potrebno kaj plačati ali ne?
Če je boniteta 0, potem ni NIČ. Kolk je men to razloženo, se plača sprem. namemb. tako , da pomnožiš boniteto z nekim faktorjem. Večja boniteta več €. Pa na velikost parcele. Cifre menda prihajajo takšne vn, da eni kr obupajo.
Menda se splača narediti parcelacijo, da je parcela, na kateri gradiš tolk velika kolko potrebuješ za gradnjo. Se zmanjša cifra pri spr. namemb.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Kje lahko najdem boniteto?

Je že lanos v grobem odgovoril. Nadomestila ti ni treba plačat za to parcelo, če pa nameravaš zidat tudi izven te parcelce, ki je označena kot pozidano in ima 0 pa boš plačal. Zdaj, boniteta 0 je zato, ker gre za pozidano zemljišče. Torej imaš gor bajto/šupo/kurnik/kozolec ... Ali pa imajo vsaj na gursu zavedeno da je tako. Torej tebi ni potrebno spreminjat ničesar, samo fpali mešalec in zidaj ....