Razlaga zdravniškega prgleda

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tovrstne izvide je treba vedno gledat v kontekstu. Spol, starost, telesna konstitucija, fizična aktivnost, družinska obremenjenost, krvni tlak... in še kup drugih faktorjev.

Enemu rečeš ok, drugega daš na dieto, tretji ves šokiran odide iz ambulante s tremi recepti za zdravila, ki jih bo moral jemati do konca življenja.

Tako da najprimernejša oseba za tovrstne debate je vsekakor tvoj osebni zdravnik, ki te tudi najbolje pozna.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Gilbert?

Zakaj bi bila pa tam zvišana ALT in GGT? Bilirubin ja... samo za jetrne encime pa prvič slišim.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Gilbert?

Zakaj bi bila pa tam zvišana ALT in GGT? Bilirubin ja... samo za jetrne encime pa prvič slišim.

AST je tudi rahlo povišan pri gilbertu, za GGT pa tudi jaz nevem? Ma itak je treba dodatne preiskave naresti, tako vsi nekaj ugibamo.

Jaz sem 99% prepričan da gre za kaj z žolčem povezano
tongue-1.gif

Kdo bo anketo naredil? hehehe
evil.gif

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
AST in ALT bi naj bila pri Gilbertu normalna. Njuno povišanje pomeni, da propadajo jetrne celice, kar pa se pri Gilbertu ne dogaja.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
mater nekateri radi palamudijo v tri krasne, cez par dni bo iz Gilberta tukaj nastal Gulian-Barre.

Zveni enako svetovljansko in zanimivo....

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Tako da najprimernejša oseba za tovrstne debate je vsekakor tvoj osebni zdravnik, ki te tudi najbolje pozna.
Misliš študent, ki ga ta teden nadomešča?

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Misliš študent, ki ga ta teden nadomešča?

in zihr dela preko napotnice ŠS
bonk.gif

dejte se mal skulirat

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Študent?
Ja, taki tip, ki je še moker za ušesi.
Ko mu raje ne bi zaupal niti odstranitve klopa.

Prejšnji teden me je recimo ena poslala na operacijo, za odstranitev neke bunkice, ki je čez teden sama izginila.
Če grem kirurgu, me bo čudno gledal. (razen če na napotnici piše, da je šlo za študentko, pol bo samo zakolobaril z očmi).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Študent?
Ja, taki tip, ki je še moker za ušesi.
Ko mu raje ne bi zaupal niti odstranitve klopa.

Prejšnji teden me je recimo ena poslala na operacijo, za odstranitev neke bunkice, ki je čez teden sama izginila.
Če grem kirurgu, me bo čudno gledal. (razen če na napotnici piše, da je šlo za študentko, pol bo samo zakolobaril z očmi).

Ni te poslala na operacijo ampak na PREGLED H KIRURGU. Eni pa res pojma nimate
bonk.gif
In iz napisanega je razvidno, da si šel k osebnemu zdravniku nekaj jokat za eno jebeno bulico, pa sploh nisi šel h kirurgu na pregled, moram reæt da si vzoren pacient kot 95% ostalih ki hodijo za bedarije k zdravniku.

Glavno da se pametuje sto na uro o stvareh o katerih pojma nimate, pa sploh nemore in nesme delat študentka v ambulanti samo tako da boš vedel za vnaprej
hysterical-1.gif

Razen če so vedeli da prihaja neki pametnjakoviæ pa so mu študentko podturili hehehe
evil.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če se nisem jasno izrazil:
- študenti obstajajo tudi podiplomski
- tale je verjetno že imel(a) doktorat
- vseeno je imel z dejanskimi pacienti manj izkušenj kot moja mama ali naključen rudar iz Idrije
- če je bedarija, zakaj me je naročila za 2 pregleda ??? In predpisala tablete? Jaz si nisem nič predpisal. Ona bi lahko rekla "to ni nič, pojte domov" (se je že večkrat zgodilo meni in drugim)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Če se nisem jasno izrazil:
- študenti obstajajo tudi podiplomski
- tale je verjetno že imel(a) doktorat
- vseeno je imel z dejanskimi pacienti manj izkušenj kot moja mama ali naključen rudar iz Idrije
- če je bedarija, zakaj me je naročila za 2 pregleda ??? In predpisala tablete? Jaz si nisem nič predpisal. Ona bi lahko rekla "to ni nič, pojte domov" (se je že večkrat zgodilo meni in drugim)

Ce mislis kaj pametnega napisat, napisi dejansko za kaj se gre in potek, ne pa da nabijas v tri krasne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Oseba, ki je še v šolanju, namesto na vratih napisanega "senior" zdravnika.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Oseba ki ima svoj pečat ter licenco za delo zdravniske zbornice. Torej ne vidim nobenega problema. Saj šolanje/izobraževanje je doživjlensko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
S- holestoroli 3,6 (4,0-5,2)
K- levkociti: 14 (4-10)
Nevrofilci (seg) 78,1 (40-75)
Limfociti 14,5 (20-50)

Je možno da te vrednosti odstopajo zaradi prehlada ki sem ga fasal dan prej (klima v avtu, senca na morju?) ali je kaj bolj resnega zadaj?
Kater holestorol je zgoraj napisan? (škodljiv ali dober?)
kater parameter pokaže popivanje v preteklosti. Namreč pred pregledom sem ga dva dni na morju res rahlo pil....(pod borovci pač bolj paše pivo kot pa voda)

Nazadnje urejeno:

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
S- holestoroli 3,6 (4,0-5,2)
K- levkociti: 14 (4-10)
Nevrofilci (seg) 78,1 (40-75)
Limfociti 14,5 (20-50)

Je možno da te vrednosti odstopajo zaradi prehlada ki sem ga fasal dan prej (klima v avtu, senca na morju?) ali je kaj bolj resnega zadaj?
Kater holestorol je zgoraj napisan? (škodljiv ali dober?)
kater parameter pokaže popivanje v preteklosti. Namreč pred pregledom sem ga dva dni na morju res rahlo pil....(pod borovci pač bolj paše pivo kot pa voda)

Ta izvid je povsem ok, verjetno prebolel prehlad.
Zgoraj je skupni holesterol ki je ok.

Popivanje se gleda skozi encime jetre, recmo GGT, lahko se pozna tud na triglceridih. Popivanje pod borovci na morju ne menja drastcno slike
cool-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
S-AST
S-ALT
S-GAMA

Če se ne motim... jetrne zadeve.

Jaz sem imel povišane vrednosti, kao potrebna kontrola zaradi jetrnih nepravilnosti...., kontrola je bila BP. Sem pa pred prvim pregledom tisti vikend ga kar ornk pil...