Raster očala

Tanja_86

Pripravnik
13. apr 2010
83
0
6
Ljubljana - Bežigrad
Je že kdo kupil?

Zanima me, če ta očala res lahko pomagajo, ali je to le metanje peska v oči..?
confused-1.gif

Lepo bi bilo, da bi odgovarjali v tej temi samo tisti, ki se dejansko spoznajo na ta očala ali jih celo uporabljajo v praksi..

Povezava do spletne strani: Klik!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Bolj kot ne pesek v oči. Malo pomagajo, ko jih nosiš-zaradi luknjic bolje vidiš, če imaš dioptrijo,
Tiste trditve, kaj vse ti kao izboljšajo, so pa večinoma le hec. Še posebno to, da ti pomagajo pri kratkovidnosti

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Seveda pomagajo. Drugače se jim reče stenopeična očala. Princip je star že stoletja in je še najbolj podoben prastarim fotoaparatom, ki so slikali skozi drobno luknjico. najbolj primerna so za ljudi, ki so tako daljnovidni kot kratkovidni, saj učinkovito zreducirajo žarke svetlobe, ki padajo pod različnimi koti na okvarjen optični aparat očesa. Slika je ostra, kamorkoli pogledaš.

To so plusi.

Minusov je pa toliko, da peče glava. Poberejo ti več kot 95% svetilnosti, kar pomeni, da boš z njimi dobro videla samo na zunanji svetlobi. Branje ali gledanje televizije - pozabi. Kot drugo pa povsem izgubiš periferni vid, kar pomeni, da je z njimi nevarno že hodit po hiši, kaj šele da bi šla na cesto ali upravljala s kakim vozilom.

Proizvodnja cena takih očal je manj kot 1 EUR, zato so cene na tej spletni strani prav smešne. Naroči kako cheap varianto preko ebaya in preizkusi. Samo kot sem napisal - zadeva je v praksi precej neuporabna.

Kar pa se tiče idej, da naj bi s tem treniral očesne mišice in celo izboljšal vid - ne drži!

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Citat:
Uporabnik Tanja_86 pravi:

Lepo bi bilo, da bi odgovarjali v tej temi samo tisti, ki se dejansko spoznajo na ta očala ali jih celo uporabljajo v praksi..

hysterical-1.gif
potem si pa na napačen forum zastavila vprašanje !

Glede očal je to sama nategancija !
evil.gif

AJVAR

Pripravnik
11. okt 2007
351
0
16
Obišči stran
Jaz sem jih probal, videti je boljše stal sem sicer samo na mestu vendar sem bil presenečen. Sicer pa ne verjemem da kaj pomagajo...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa to potem gledaš vedno skozi eno luknjico ali se slika sestavi?

Problem premalo svetlobe bi potem lahko (delno) rešil z večjo gostoto luknjic.

Do kake dioptrije pa to deluje?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
howtheywork.gif

Vedno gledaš skozi eno luknjico... pač odvisno od tega, kam je obrnjeno zrklo. Luknjice so razporejene tako, da pokrije kar za silo dober kot gledanja. Tako da večja gostota luknjic odpade. Del svetlobe lahko pride tudi skozi sosednje luknjice in pade zelo blizu centra leče (kjer anomalije še niso tako velike).

Sicer pa poizkusi sam. List papirja, šestilo, naredi par lukenj in voila.

Deluje do dioptrije okoli 5. Potem pa je problem, ker že manjši odklon od središčne osi sliko preslika izven mesta centralnega vida, kar pomeni neostro sliko. Dejansko bi delovalo, če bi paraliziral oko in vedno gledal skozi eno samo luknjico, ki je povsem poravnana z osjo očesa.